monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 126|september 2020

1. Mededeling i.v.m. de coronamaatregelen

We hopen dat iedereen deze coronazomer zonder al te veel problemen bent doorgekomen.
Normaal beginnen we na de vakantie met: 'we vliegen er opnieuw in' maar in deze coronatijden zit dat er niet echt in.
We hebben nog geen antwoord van de directie van de GO! Basisschool De Parel ontvangen of en wanneer we de school opnieuw mogen betreden.
We houden jullie op de hoogte en hopen dat onze eerste clubactiviteit kan plaatsvinden op 18 oktober.
Bedankt voor uw begrip.

Wil je algemene info over het Coronavirus en de nieuwe maatregelen surf dan naar: www.info-coronavirus.be/nl/
Voor nieuwsupdates ga je naar www.vrtnws.be.
De specifieke maatregelen voor de gemeente Niel vind je op www.niel.be .
Op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/12/misleidendeinfoopsocialemedia/ kan je checken of de berichten die op sociale media, via sms, mail en WhatsApp over het coronavirus circuleren al dan niet die niet altijd waar zijn.

Hou het gezond.

2. Lidmaatschap

We hebben besloten om het reeds betaalde lidgeld in 2020 te verlengen tot 1 januari 2022.
Dit betekent dat wij in 2021 geen lidgeld zullen vragen aan de leden die betaald hebben in 2020.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Een ander infomatiekanaal is de Niel-app. Deze gratis app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel en in deze coronatijden de maatregelen van de overheid en deze specifiek voor de gemeente Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je ka ( fv n de agenda raadplegen. Nu kunnen we ook dit kanaal gebruiken om jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen te houden.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten Linux Users Group Monitor Niel

Omdat Linux eigenlijk alleen de kernel is en wat we zien GNU, hebben we besloten de naam van onze werkgroep aan te passen naar GNU/Linux Users Group Monitor Niel.

We komen wel niet fysiek bijeen maar dat wil niet zeggen dat de werkgroep bij de pakken blijft zitten. Ze gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen en doet dat, samen met Peter Malaise en Karel Van den Bogaert, virtueel via het Skype-alternatief Jitsi.
Op deze bijeenkomst-op-afstand worden er, zoals op de gewone bijeenkomst, tips en trucs uitgewisseld en wordt er uitleg gegeven over nieuwe Linuxprogramma's.
Wanneer je wil deelnemen surf je elke maandag vanaf 19u00 naar meet.jit.si/Linuxwerkgroep, en klik je op de rode telefoon. Er is een webversie van Jitsi Meet die je in je browser kunt gebruiken, maar er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Vergeet niet je camera en miccrofoon in te schakelen. Let wel op dat er op die avonden enkel Linuxvragen en -onderwerpen worden behandeld.

De website linmonniel.epizy.com/index.htm is van naam veranderd en kan je nu vinden op http://www.gnu-linuxwerkgroep.eu. Hij is speciaal voor de Linux Users Group Monitor Niel ontwikkeld en je vindt er alle gewenste informatie en hulp over de verschillende Linux-distro's.
Heb je dringende problemen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst-op-afstand plaatsvindt? Stuur ze dan naar linux.users.group@monitorniel.be.
Je kan je vragen ook kwijt op http://forum.ubuntu-nl.org/index.php, dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vloggers. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

Ook Peter Malaise, Linuxgebruiker van het eerste uur, heeft zich aan een review gewaagd. Hij bespreekt een Linuxprogramma voor het bijhouden van notities op hiërarchische basis, genaamd Cherry Tree.

6. Hints & Tips

 • Iedere minuut wordt er 500 uur aan videocontent geüpload naar YouTube. Wil je succesvol worden op het platform, dan moet je jezelf dus onderscheiden van de rest. Met deze tips maak je alvast een goede start.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Vakantie in eigen land was het thema van deze zomer, maar wat kost je dat aan vervoerskosten? Met Skipr plan je je trip van A tot Z en maak je een makkelijke vergelijking tussen vervoersmiddelen en hun kostenplaatje.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Via het onderdeel Telefoon uit het menu Systeemis het mogelijk om je mobiele telefoon (Android of iPhone) via het thuisnetwerk aan de computer te koppelen zodat er informatieoverdracht tussen beide apparaten kan plaatsvinden.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Via het onderdeel Persoonlijke Instellingen kan je je computer aan je persoonlijke voorkeur aanpassen.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Wanneer je bestanden verstuurt naar vrienden of collega's, loop je altijd het risico dat iemand anders je mail ontvangt – een typefout is immers zo gemaakt. Met een wachtwoord voorkom je dat ongenodigden je bestanden inzien.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Door de overvloed aan informatie kun je af en toe vergeten waar je allemaal mee bezig bent geweest, laat staan wat je nog wilde doen of lezen. Voor dat laatste is er Pocket, een handige app waarmee je leeslijsten digitaliseert.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Sociale mediaplatformen zoals Facebook weten veel over ons. Soms lijkt het zelfs alsof het platform ons beter kent dan wijzelf. Elke dag plaatsen gebruikers foto's, delen ze updates, liken ze en klikken ze erop los. Tijd voor je jaarlijkse privacycheck op Facebook.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • In deze coronatijden is onze mentale gezondheid minstens even belangrijk als onze fysieke gezondheid. In het artikel worden enkele apps besproken die nuttige informatie en/of oefeningen bevatten om stress, depressie, angst en andere mentale kwalen te overkomen. nieuw
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Word jij ook regelmatig ‘getagd' in spamberichten op Instagram? Houd jouw profiel proper, en stel in dat niet zomaar iedereen je kan taggen of vermelden.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • iOS 14 is een grote update voor de iPhone. Een interessante verbetering is dat je widgets op het startscherm kunt plaatsen. Zo zie je bijvoorbeeld direct vanaf het startscherm de weersvoorspelling voor de komende paar uur. Ook nieuw is de Appbibliotheek, waarmee je apps organiseert. En een aantal apps hebben een grondige update gekregen, waaronder de Berichten-app. In dit artike vind je de belangrijkste iOS 14 functies.
  Lees het volledige artikel op iCreatemagazine.nl
 • iOS 14 en iPadOS 14 voegen tal van nieuwe opties en mogelijkheden toe aan de iPhone en iPad, maar helaas werken sommige nieuwe functies niet op oudere iPhones of iPads. Dit houdt in dat bepaalde mogelijkheden afvallen wanneer je bijvoorbeeld een iPhone 6s hebt of een oudere iPad
  Lees het volledige artikel op appletips.nl
 • Je gebruikt je smartphone vast voor van alles en nog wat. Na een tijdje gebruik kan je toestel een stuk trager aanvoelen dan toen die net uit de doos kwam. Vijf tips voor een snellere smartphone (inclusief video) check je hier.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • 'Hoe zit het met esim en IMEI?' Nu steeds meer telefoons geen fysiek simkaartje meer hebben, krijgen we deze vraag steeds vaker gesteld. In werkelijkheid verandert er maar weinig, zoals je in dit artikel kunt lezen
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Als je een mobiel abonnement met een beperkte internetbundel hebt, dan is het goed om je dataverbruik af en toe te controleren. Zo doe je dat op je Android-telefoon.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor Niel niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • Naarmate de wereldwijde digitale transformatie toeneemt, neemt ook de bezorgdheid over de beveiliging van onze gegevens toe. Hackers en kwaadwilligen zoeken nieuwe manieren om te communiceren. Daarbij komt de hulp van steganografie kijken.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Als gevolg van de nietigverklaring van het privacyschild tussen de EU en de Verenigde Staten dreigt Facebook haar applicaties te sluiten in Europa.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • De Europese Unie zou onder meer in staat willen zijn techgiganten zoals Google en Facebook te verplichten hun Europese activiteiten te verkopen als ze de regels niet volgen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Ontwikkelaars van extensies voor de browser Google Chrome zullen voortaan geen geld meer kunnen vragen om hun dienst te downloaden.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Identieficatie-app Itsme kampt met copycats. Criminelen hebben de officiële website nagemaakt. Intussen lijkt de kopie al offline maar waakzaamheid is aangeraden.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Er komt mogelijk een verbod voor verzekeringsmaatschappijen om gegevens van fitnesstrackers en gezondheidsapps te gebruiken. Ook mogen ze hun prijzen en dekkingsgraad niet laten afhangen van de bereidheid van een klant om zo'n app te installeren. De Kamercommissie Economie heeft een wetsvoorstel van de PS in die zin goedgekeurd.
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Vanaf 21 september moeten alle websites van overheidsinstanties toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Volgens Eqla en Passe-Muraille, twee Belgische verenigingen die zich inzetten voor mensen met een handicap, is dat echter nog lang niet het geval.
  Lees het volledige artikel op DataNews

9. World Weird Web

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be