monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 125|mei 2020

1. Mededeling i.v.m. de coronamaatregelen

De directie van de GO! Basisschool De Parel heeft ons medegedeeld dat we de school NIET mogen betreden voor eind augustus.
Tot onze spijt moeten we jullie dus meedelen dat onze eerste clubactiviteit pas kan plaatsvinden op 7 september.
Bedankt voor uw begrip.

Wil je algemene info over het Coronavirus en de nieuwe maatregelen surf dan naar: www.info-coronavirus.be/nl/
Voor nieuwsupdates ga je naar www.vrtnws.be.
Op www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/12/misleidendeinfoopsocialemedia kan je checken of de berichten die op sociale media, via sms, mail en WhatsApp over het coronavirus circuleren al dan niet die niet altijd waar zijn.

Hou het gezond.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Een ander infomatiekanaal is de Niel-app. Deze gratis app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel en in deze coronatijden de maatregelen van de overheid en deze specifiek voor de gemeente Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je ka ( fv n de agenda raadplegen. Nu kunnen we ook dit kanaal gebruiken om jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen te houden.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten Linux Users Group Monitor Niel

Omdat we in een lockdown light zitten, wil dit niet zeggen dat de Linux Users Group Monitor Niel bij de pakken blijft zitten. Ze gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen en doet dat, samen met Peter Malaise en Karel Van den Bogaert, virtueel via het Skype-alternatief Jitsi.
Op deze bijeenkomst-op-afstand worden er, zoals op de gewone bijeenkomst, tips en trucs uitgewisseld en wordt er uitleg gegeven over nieuwe Linuxprogramma's.
Wanneer je wil deelnemen surf je elke maandag vanaf 19u00 naar meet.jit.si/Linuxwerkgroep, en klik je op de rode telefoon. Er is een webversie van Jitsi Meet die je in je browser kunt gebruiken, maar er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Vergeet niet je camera en miccrofoon in te schakelen. Let wel op dat er die avonden enkel Linuxvragen en -onderwerpen worden behandeld.
De website linmonniel.epizy.com/index.htm is specifiek voor de Linux Users Group Monitor Niel ontwikkeld. Hier vind je alle gewenste informatie en hulp over de verschillende Linux-distro's.
Heb je dringende problemen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst-op-afstand plaatsvindt? Surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php, dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.

4. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vloggers. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

Ook Peter Malaise, Linuxgebruiker van het eerste uur, heeft zich aan een review gewaagd. Hij bespreekt een Linuxprogramma voor het bijhouden van notities op hiërarchische basis, genaamd Cherry Tree.

5. Hints & Tips

 • We brengen allemaal aardig wat tijd door op het web, maar wist je dat er bepaalde sneltoetsen zijn die je heel wat tijd kunnen uitsparen?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Hoe zet je twee vensters naast elkaar in Windows? Meer dan een eenvoudige toetsencombinatie heb je er niet voor nodig.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Geen account is écht veilig. Een goed paswoord en twee-factor-authenticatie zet je al op weg, maar wil je dat je e-mails echt door niemand anders gelezen kunnen worden? Dan is encryptie de enige oplossing.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Heeft jouw pc of laptop een net wat kleinere harddisk of SSD? Dan zul je zien dat de opslagruimte vaak net te krap wordt op momenten dat je echt bestanden wilt bewaren. Om dat te voorkomen, laat je Windows 10 voortaan zelf z'n schijven opruimen.
  Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
 • Zit je graag met je laptop op je terras? Aan de hand van deze tips kan je de hinder van het zonlicht beperken! Er bestaan natuurlijk tig audiospelers, maar mocht je om een of andere reden nog altijd niet het geknipte programma gevonden hebben, dan weet Resonic Player je misschien wel te bekoren.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Je schijf optimaal indelen en laten werken? Met partitioneren deel je de ruimte op je pc in zoals je wilt. Welke programma's kun je hiervoor gebruiken, en hoe kies het juiste bestandssysteem? We leggen uit hoe je een schijf partitioneren kunt in Windows 10. Ook formatteren komt daarbij aan bod.
  Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
 • Windows is een prima besturingssysteem, maar het is niet perfect. Dat is precies waarin we verandering brengen. Het internet staat vol freeware, maar welke gratis software voor Windows 10 is nu daadwerkelijk nuttig en mag dus echt niet op je pc ontbreken? Een overzicht.
  Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Je gegevens zijn tegenwoordig veel meer waard dan je wellicht denkt. Hoe meer men over je weet, hoe meer geld men aan je kan verdienen en daar hoef je niet eens voor gehackt te worden. Ook op je smartphone is veel informatie te vergaren. Tijd om dat in te perken. We kijken naar de iOS privacy-instellingen.
  Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
 • Om in één oogopslag de belangrijkste en meest actuele gegevens op je iPhone te bekijken, gebruik je widgets. Standaard krijg je bijvoorbeeld aandelenkoersen, het weer en nieuws te zien. Maar je kunt de widgets naar hartenlust aanpassen. In dit artikel leer je hoe je je widgets op iPhone sorteert, toevoegt en verwijdert.
  Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
 • Het toevoegen van bijlagen aan een mailtje is natuurlijk dagelijkse kost van iedere e-mailer. Met de komst van iOS 13 en iPadOS is deze taak een stukje makkelijker geworden, waarbij gebruik gemaakt wordt van de ingebouwde bestandsbeheerder.
  Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
 • IPhone-gebruikers die overschakelen naar een Android-toestel (insert rilling) zullen vast wel weten waarover we het hebben; je zo verafgode iPhone inwisselen voor een “minderwaardig” toestel gaat niet zonder de nodige gewetenswroeging. Veel van je vertrouwde applicaties moet je ook inruilen voor een Android-alternatief.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Heb je een nieuwe simkaart gekregen voor je telefoon? Voor je de oude weggooit, is het handig nog even te kijken wat daar precies op staat.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Grote kans dat je nog een oude Android-smartphone of -tablet in een lade hebt liggen. Met deze apps en tips zet je ze toch nog nuttig in.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Zowat iedere laptop is vandaag standaard voorzien van een webcam, maar bij desktopcomputers is dat niet het geval. Wil je videochatten, dan kan je natuurlijk een webcam kopen, maar voor wie een Androidtelefoon heeft is dat een overbodige uitgave.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor Niel niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. Nieuws uit Cyberspace

 • Google lanceert de nieuwe Nest WiFi in België. Een eenvoudig Mesh-WiFisysteem dat perfect in je Google home past.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Universiteit Antwerpen wil niet langer dat online lessen via Zoom worden gegeven, de videochatapplicatie die geen al te beste reputatie heeft.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Na het sluiten van de scholen, zette DigitalForYouth, een non-profitorganisatie die zich aanzet voor kansarme schoolkinderen, een project op om die kansarme kinderen een laptop te bezorgen .
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Het is de bedoeling dat vanaf 11 mei Belgische bedrijven weer de draad oppikken. Een QR-code moet werknemers beschermen tegen het coronavirus.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • De krant New York Times heeft een rechtszaak gewonnen tegen de Amerikaanse telecomwaakhond, de FCC. Die moet volgens de rechter data laten inkijken die de FCC gebruikte om te beslissen de regels voor netneutraliteit af te schaffen.
 • Lees het volledige artikel op DataNews
 • Ook een bericht ontvangen dat u moet opletten voor een "video op WhatsApp genaamd Martinelli" die uw hele telefoon kan blokkeren? Gewoon negeren is de boodschap: dit is een hoax. .
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Nvidia neemt met Cumulus een specialist in netwerksoftware over. Het bedrijf werkt al lange tijd samen met het eerder door Nvidia overgenomen Mellanox.
  Lees het volledige artikel op DataNews

8. World Weird Web

 • Van een niet zo simpele powerpoint door de veiligheidsraad tot het injecteren van bleekmiddel op aanraden van Trump; d e coronacrisis eist zijn tol. Gelukkig blijven onze lachspieren werken, zelfs na eindeloze en eenzame dagen in ons kot, 44 om exact te zijn. Lach uw zorgen weg met deze memes over het coronavirus.
  Bekijk de foto's op Humo.be
 • We hebben tegenwoordig bijna dagelijks een ‘Don't Rush-challenge'. De nieuwste versie is ook weer een pareltje. Deze keer niet per se sexy, maar wel heel leuk om naar te kijken. De heren en dames uit onderstaande video veranderen plots in hun favoriete Marvel of DC-personage.
  Bekijk het foto's op Clint.be
 • De Japanners zijn op bepaalde vlakken een behoorlijk uniek volk. Zo zenden ze vaak zeer bijzondere programma's uit en zijn ze ook niet vies van af en toe een grapje uit te halen met mensen.
  Bekijk het filmpje op Clint.be
 • Deze hond laat zien dat niet alleen mensen handig kunnen zijn met de pooltafel. Zo te zien snapt hij de regels van het spel en weet hij ze succesvol toe te passen.
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • Deze twee bestuurders rijden beide in een snelle auto en kijken wie het hardst kan rijden. Maar dan worden ze beide ingehaald door een auto waarvan ze dat niet verwacht hadden.
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • In deze video passeren maar liefst 32 verschillende dansstijlen de revue. Dit is één van de meeste getalenteerde dansers die u ooit heeft gezien!
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • Paling Pladijs….Corona schenkt ons : de terugkeer van Cas Goossens en Hugo Matthysen in de gloednieuwe ‘Itegemse Krona Kreniek'
  De Itegemse Krona Kreniek

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be