monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 124|april 2020

1. Mededeling i.v.m. de coronamaatregelen

Hopelijk is iedereen in goede gezondheid en hebben jullie, dankzij de lockdown light, meer dan tijd genoeg om met jullie hobby bezig te zijn.
Tot onze spijt moeten we jullie meedelen dat er zeker tot na de Paasvakantie geen clubactiviteiten plaatsvinden omdat we geen toegang hebben tot de school. We vrezen dat zelfs 4 mei niet haalbaar is.
We volgen in elk geval de verdere berichtgeving op de voet.
We hebben ook ook een facebookpagina waar er regelmatig tips, trucs en weertjes over de informaticawereld op worden gepost. Via deze weg kunnen we jullie eveneens op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen. Surf naar www.facebook.com/groups/monitorniel en klik op lid worden.
Wil je algemene info over het Coronavirus en de nieuwe maatregelen surf dan naar: www.info-coronavirus.be/nl/
Voor nieuwsupdates ga je naar www.vrtnws.be
Hou het gezond en blijf in uw kot, ik meen het hè!

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Een ander infomatiekanaal is de Niel-app. Deze gratis app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel en in deze coronatijden de maatregelen van de overheid en deze specifiek voor de gemeente Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen. Nu kunnen we ook dit kanaal gebruiken om jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen te houden.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten Linux Users Group Monitor Niel

Omdat we in een lockdown light zitten, wil dit niet zeggen dat de Linux Users Group Monitor Niel bij de pakken blijft zitten. Ze gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen en doet dat, samen met Peter Malaise en Karel Van den Bogaert, virtueel via het Skype-alternatief Jitsi.
Op deze bijeenkomst-op-afstand worden er, zoals op de gewone bijeenkomst, tips en trucs uitgewisseld en wordt er uitleg gegeven over nieuwe Linuxprogramma's.
Wanneer je wil deelnemen surf je elke maandag vanaf 19u00 naar meet.jit.si/Linuxwerkgroep, en klik je op de rode telefoon. Er is een webversie van Jitsi Meet die je in je browser kunt gebruiken, maar er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Vergeet niet je camera en miccrofoon in te schakelen. Let wel op dat er die avonden enkel Linuxvragen en -onderwerpen worden behandeld.
De website linmonniel.epizy.com/index.htm is specifiek voor de Linux Users Group Monitor Niel ontwikkeld. Hier vind je alle gewenste informatie en hulp over de verschillende Linux-distro's.
Heb je dringende problemen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst-op-afstand plaatsvindt? Surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php, dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.

4. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

Ook Peter Malaise, Linuxgebruiker van het eerste uur, heeft zich aan een review gewaagd. Hij bespreekt een Linuxprogramma voor het bijhouden van notities op hiërarchische basis, genaamd Cherry Tree.

5. Hints & Tips

  • Zoals je hierboven kan lezen werkt de Linux Users Group Monitor Niel met Jitsi, een videochat alternatief voor Skype, Facetime, WhatsApp en Zoom. Waarom dit een prima alternatief is dat op de juiste manier met je privacy omgaat lees je in onderstaand artikel.
    Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
  • Naast Jitsi als Skype vervanger zijn er uiteraard nog andere. Hier een greep uit deze alternatieven:
  • Zodra je met je browser op het internet struint word je al snel door talrijke trackers gevolgd. Enorm vervelend voor wie op zijn privacy is gesteld, en ook al die bijhorende advertenties zijn niet bepaald gewenst. We tonen je hoe trackers te werk gaan, maar vooral hoe je (grotendeels) kunt voorkomen dat je op de voet wordt gevolgd.
    Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
  • Malware loert altijd om de hoek en vooral ransomware heeft de laatste tijd talloze slachtoffers gemaakt. Simple Software-Restriction Policy is een wat apart manier om dergelijk ongein de pas af te snijden.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Er bestaan natuurlijk tig audiospelers, maar mocht je om een of andere reden nog altijd niet het geknipte programma gevonden hebben, dan weet Resonic Player je misschien wel te bekoren.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Nu je toch genoeg tijd hebt, is het misschien de gelegenheid om je foto's in een diashow te gieten. Er bestaande verschillende tools om dit te doen – dat kan tot op zekere hoogte zelfs rechtstreeks vanuit Windows – maar voor ‘alles-erop-en-eraan' diashows, klop je toch beter bij een meer gespecialiseerde tool aan, zoals Ashampoo Slideshow Studio 2017.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • De mogelijkheden om bestanden in batch te hernoemen zijn beperkt in Windows. Ant Renamer biedt heel wat meer opties…
    Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

  • Hoewel je je iPad misschien alleen gebruikt voor surfen op het internet, het spelen van spelletjes of het bekijken van films en series, kan de tablet eigenlijk nu al alles wat een laptop ook kan. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Wellicht ben je vergeten waar de iPad allemaal toe in staat is, zeker na de komst van iPadOS eind vorig jaar. Even een kleine opfriscursus dan.
    Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
  • Naast de bovenstaande tips voor het gebruik van een iPad vindt je hieronder nog 10 extra tips
    Lees het volledige artikel op Computertotaal.nl
  • Door te praten met Siri kun je heel wat praktische opdrachten uit handen geven. Je vraagt naar het weer, laat de lampen uitschakelen… maar wist je dat je Siri ook een reeks opdrachten kunt laten uitvoeren? Dankzij de app Opdrachten hoef je maar één commando te geven waar Siri een aantal handelingen mee kan uitvoeren.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Wie graag in de natuur wandelt is waarschijnlijk al wel eens langs een plant, bloem of boom gepasseerd waar hij de naam van zou willen weten. Met een smartphone bij de hand en de app Pl@ntnet hoef je geen encyclopedie mee te sleuren: een foto nemen van de flora in kwestie volstaat.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Omdat Whatsapp gekoppeld is aan je mobiele nummer hoef je geen wachtwoord in te stellen, maar het zet de deur open voor misbruik. Dankzij tweestapsverificatie voeg je alsnog een beveiligingscode toe.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Een vingerafdrukscanner bestaat voornamelijk om de veiligheid van je smartphone te beschermen. Maar waarom zou je die niet breder kunnen inzetten?
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Het was nooit makkelijker om je vertrouwde browserinstellingen te verhuizen naar een nieuw toestel. Programma's als Google Chrome en Apple Safari hebben elk hun eigen manier om je data te synchroniseren.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor Niel niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. Nieuws uit Cyberspace

  • Kijk niet raar op als je binnenkort een pinguïn ziet verschijnen als je je Windows Verkenner opent. Het pinguïnhoofd is namelijk dat van Tux. Wie het opensource besturingssysteem Linux wel eens gebruikt, zal nu meteen weten over wie we het hebben. Wie nog nooit van Tux gehoord heeft: hij is de pinguïnmascotte van Linux. Pingu is dus niet de enige bekende pinguïn.
    Lees het volledige artikel op Techpuls.be
  • Hoe schadelijk zijn onze gsm-signalen? En verandert dat met 5G? Data News sprak erover met Eric van Rongen, voorzitter van ICNIRP, de organisatie die normen vastlegt rond elektromagnetische straling.
    Lees het volledige artikel op DataNews
  • De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vraagt de hulp van gamers en burgerwetenschappers bij het onderzoek van de oceanen. Via virtuele oceaanexpedities kunnen ze helpen om bedreigde ecosystemen in kaart te brengen.
    Lees het volledige artikel op DataNews
  • Sandboxie, de populaire sandboxsoftware van beveiliger Sophos, is openbron gemaakt. Het bedrijf heeft de broncode gepubliceerd en wil dat de software zelfstandig verder gaat.
    Lees het volledige artikel op DataNews
  • Het Duitse Avira wordt grotendeels overgenomen door Investcorp. Zo wil het beveiligingsbedrijf meer middelen hebben om zelf overnames te doen.
    Lees het volledige artikel op DataNews
  • De start-up askOLI heeft een webapp ontwikkeld waarmee je in een oogopslag ziet of een webshop Belgisch is. Het bedrijf reageert daarmee op de recente oproep van tientallen retail-CEO's om dezer dagen vooral lokaal online te kopen.
    Lees het volledige artikel op DataNews
  • Er is een ongepatchte kwetsbaarheid ontdekt die zowat alle versies van Windows treft. Microsoft waarschuwt dat gebruikers zo kunnen aangevallen worden.
    Lees het volledige artikel op DataNews

8. World Weird Web

  • Omdat niemand deze paasvakantie zijn huis zal verlaten, zal ook niemand goede vakantiefoto's kunnen maken.
    Bekijk de foto's op Humo.be
  • Wie Marc Van Ranst niet kent, heeft de laatste maand ofwel geen TV gekeken ofwel ee ruimtereis naar Mars of nog verder gemaakt. Om hem nog wat meer te eren hebben deze twee heren een cover van "Hoe het danst" van Armin Van Buuren, Marco Borsato en Davina Michelle
    Bekijk het filmpje op youtube.com
  • Er zijn uiteraard nog meer Corona-liedjes om ons te wijzen dat we in ons kot moeten blijven:
  • Ook in het buitenland werd er naar hartelust gecoverd:
  • In België is er blijkbaar een gemeente waar het Coronavirus geen vat heeft: nl. het Itegem van Cas Goossens, voormalig directeur-generaal van de toenmalige BRT. Het Leugenpaleis legt uit hoe dat komt in De Itegemse Krona Kreniek

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be