monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 123|maart 2020

1. Enkele mededelingen.

 • Jullie zullen waarschijnlijk reeds gehoord hebben dat het gemeentelijk onderwijs overgedragen is naar het gemeenschapsonderwijs. Maar geen paniek. De directie van het gemeenschapsonderwijs heeft ons verzekerd dat we verder gebruik mogen maken van de lokalen van de school. Dus alles blijft bij het oude.
 • De nieuwe naam van de school is GO! Basisschool De Parel.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de GO! Basisschool De Parel op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Lidmaatschap

Reeds een 60-tal personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van 'Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel' tot eind februari. Het lidmaatschap blijft trouwens onveranderd op € 20.

Indien u geen lid meer wenst te blijven, vinden wij dit spijtig maar danken wij u voor uw aanwezigheid de voorbijgaande jaren. We zien ons dan wel genoodzaakt u uit ons ledenbestand te verwijderen en ontvangt u het Monitor Magazine Light niet meer.

5. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Naargelang de interesse wordt er op maandagen 2, 9 en 16 maart 2020 vanaf 19u30 dieper ingegaan op de mogelijkheden van een bepaald programma.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om op alle soorten van computervragen een antwoord te geven.

 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 2, 9 en 16 maart 2020 vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 2, 9 en 16 maart 2020 vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de GO! Basisschool De Parek (vh. gemeentelijke basisschool) aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

6. Oproep voor thema-avond: "Back up maken in Windows 10".

We zijn op zoek naar personen die een thema-avond willen geven rond een back up maken met Windows 10.

Voel jij je geroepen of ken je iemand die dit kan/wil doen, aarzel dan niet door te geven aan Jhonny of Patrick of via redactie@monitorniel.be

7. 19de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - 8 februari 2020

Het record van het aantal aanwezigen is dit jaar niet gebroken. Maar de 19de editie zal de annalen ingaan als de editie met het 2de hoogste aantal aanwezigen nl. 103. Enkel op die van 2010 waren we met 109.
Het is nog maar eens bewezen: het hoogtepunt van het jaar is onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”. 

Vanaf 18.00 uur werden de kaas-, vlees- en wijnliefhebbers in de videoklas getrakteerd op een receptie en rond 19.00 uur verklaarde de voorzitter het eetfestijn voor geopend en nodigde hij de aanwezigen uit om zich in de refter te goed te doen aan de verschillende Franse en Belgische kazen.
Ook diegenen die geen kaas lustten werden niet vergeten. Voor hen waren er verschillende soorten vlees voorzien.

Als afsluiter werden de aanwezigen getrakteerd op koffie en gebak.

Het bestuur wil langs deze weg iedereen bedanken die van deze avond tot een succes hebben gemaakt.
We hopen dat de aanwezigen een fijne avond hebben beleefd en we maken meteen een afspraak voor de 20ste nieuwjaarskaas- en wijnavond van 23 januari 2021.

8. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

9. Hints & Tips

 • “Mijn pc is zo traag”…de kreet horen we al sinds…tja, sinds pc's uitgevonden zijn. Omdat waarschijnlijk iedereen wel graag wat meer performantie uit zijn computer wil halen, lijsten we hier zes tips op om je systeem sneller te laten werken, zonder dat er gaten in je portefeuille worden gebrand. De tips gaan op voor elke pc die op Windows 7, Windows 8 of Windows 10 draait.
  Lees het volledige artikel op Techpuls.be
 • Windows heeft een heleboel programma's en tools waarvan u misschien niet eens weet heeft. De meeste mensen maken namelijk gebruik van een aantal standaard tools, terwijl er misschien meer applicaties zijn die erg handig zijn. Verder is het noodzaak om alle software regelmatig te updaten. Wanneer u op zoekt bent naar wat extra tools en mogelijkheden om die automatisch te laten updaten, dan komt WSCC goed van pas.
  Lees het volledige artikel op GratisSoftware.nu
 • Voor wie bovenstaande tip iets te uitgebreid is: Microsoft gaat PowerToys voor Windows 10 uitbrengen. Microsoft maakt de nieuwe tools open source en laat ontwikkelaars meewerken aan nieuwe functies. Dergelijke tools kwamen uit voor Windows 95 en bleven beschikbaar tot en met Windows XP, waarna ze verdwenen.
  Lees het volledige artikel op Tweakers.net
 • Door de overvloed aan informatie kun je af en toe vergeten waar je allemaal mee bezig bent geweest, laat staan wat je nog wilde doen of lezen. Voor dat laatste is er Pocket, een handige app waarmee je leeslijsten digitaliseert.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Voor bijna iedere PC en mobiele toepassing zijn gratis tools te vinden. Van de beste freeware en open source software en apps vindt u bij Gratis Software een handig overzicht. Kijk rond voordat u dure software of apps aanschaft, want hier kunt u gratis alternatieven downloaden voor Windows , Mac , Linux , Android en iOS (iPhone en iPad)!
  www.gratissoftware.nu

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

10. Pret met de tablet?

 • Google Foto's is waarschijnlijk de standaard foto-app van veel Android-gebruikers. Naast het bekijken van kiekjes kun je nog veel meer met deze applicatie. Dit zijn de zeven beste tips voor Google Foto's.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Het scherm van je smartphone heeft standaard een bepaalde resolutie en die heeft invloed op de beeldkwaliteit en accuduur. Misschien kun je op jouw smartphone de schermresolutie wel veranderen. We leggen uit hoe je dat doet.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Google Maps geeft je onderweg allerlei handige notificaties, maar dat is niet altijd en voor iedereen handig. Gelukkig kun je Google Maps-meldingen makkelijk zelf beheren.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Heb je net een iPhone, iPad of Mac gekocht? Of heb je voor het eerst een Apple Watch of Apple TV in gebruik? Dan is het in het begin even zoeken hoe alles werkt. Hieronder vind je een overzicht terug van alle basistips die je op weg helpen met het gebruiken van je Apple producten. Zo vind je informatie terug over het gebruiken van iCloud , hoe je kunt kopiëren en plakken op een iPhone of iPad en leggen we enkele basistermen voor iOS en Mac uit.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Je kunt een app 'meerdere keren openen' zodat je toegang hebt tot meerdere vensters. Dit is vooral handig bij tekstverwerkers, maar op deze manier kun je bijvoorbeeld ook meerdere safarivensters openen en geopend houden. Het multitasken op de iPad is wel een lastige klus, maar met de nodige oefening kom je al een heel eind.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Met behulp van iCloud kun je niet alleen allerlei gegevens synchroniseren tussen al je apparaten, maar ook kun je reservekopieën (back-ups) van je iPhone of iPad online bewaren. Je kunt dan de iCloud-reservekopieën terugzetten bij het herstellen van een apparaat of wanneer je een nieuw exemplaar aanschaft.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor Niel niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

11. Nieuws uit Cyberspace

 • Een digitale identiteit of digitaal paspoort. Dat is de toekomst. Maar veiligheid is topprioriteit en willen we onze identiteit wel zomaar digitaliseren? Het klinkt nu nog verre toekomst maar in Canada en Nederland zijn ze er al volop mee bezig. Je digitale paspoort of online identiteit, het klinkt allemaal heel cool. Maar willen we dat wel?
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Google verwijdert 600 apps uit Play Store omwille van ‘storende' advertenties. De apps pleegden een inbreuk op het advertentiebeleid van Google Play, dat verbiedt dat advertenties de gebruikservaring te zwaar verstoren.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • De gevaren van biometrie: Waarom snelheid niet mag winnen van veiligheid. De nieuwste technologie wordt alsmaar sneller en efficiënter. Dat gaat soms ten koste van een niet geheel onbelangrijk aspect, namelijk veiligheid. Toch zouden we snelheid nooit boven veiligheid mogen plaatsen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Grote technologiebedrijven verdienen tonnen geld met de data die wij dagelijks genereren. Facebook, Amazon, Google, Netflix en Apple halen er hun profijt uit. We willen het niet en we klagen erover. Maar vanwaar dat geklaag en waarom verandert er niets?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

12. World Weird Web

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

13. Noteer alvast in je agenda.

 • De volgende openclubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 6 en 20 april 2020. De werkgroepen Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.
 • Op 13 april is er geen clubbijeenkomst wegens Paasmaandag. Hou hier rekening mee!

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be