monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 122|februari 2020

1. Enkele mededelingen.

 • Jullie zullen waarschijnlijk reeds gehoord hebben dat het gemeentelijk onderwijs overgedragen is naar het gemeenschapsonderwijs. Maar geen paniek. De directie van het gemeenschapsonderwijs heeft ons verzekerd dat we verder gebruik mogen maken van de lokalen van de school. Dus alles blijft bij het oude.
 • De nieuwe naam van de school is GO! Basisschool De Parel.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de GO! Basisschool De Parel op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Lidmaatschap

Reeds een 50-tal personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van 'Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel' tot eind februari.
Na deze datum zien wij ons genoodzaakt u uit ons ledenbestand te verwijderen en ontvangt u het Monitor Magazine Light niet meer.
Het lidmaatschap blijft trouwens onveranderd op € 20.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Naargelang de interesse wordt er op maandagen 3, 10 en 17 februari 2020 vanaf 19u30 dieper ingegaan op de mogelijkheden van een bepaald programma.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om op alle soorten van computervragen een antwoord te geven.

 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 3, 10 en 17 februari 2020 vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 3, 10 en 17 februari 2020 vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

6. 19de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - 8 februari 2020

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”.

Deze nieuwjaarskaas- en wijnavond organiseren we op 8 februari 2020 reeds voor de 19de maal en dit jaar is het een speciale editie.
We bestaan nl. 35 jaar en om dit te vieren bieden we de avond aan een speciale prijs aan.
Iedereen betaalt slechts € 5 per persoon en kinderen tot 12 jaar moeten niet betalen.

Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.

We starten deze editie, net als vorig jaar, om 18u00.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.

Je kan je tot 3 februari 2020 inschrijven op één van de clubbijeenkomsten of via dit inschrijvingsformulier.

7. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

8. Hints & Tips

 • Ondervind je problemen met je computer en zijn die beeldscherm-gerelateerd? Dan kan dit al eens door je grafische kaart komen. Een goede eerste diagnose is kijken of ze niet oververhit geraakt. Dat kan met GPU-Z.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Sociale mediaplatformen zoals Facebook weten veel over ons. Soms lijkt het zelfs alsof het platform ons beter kent dan wijzelf. Elke dag plaatsen gebruikers foto's, delen ze updates, liken ze en klikken ze erop los. In een wereld waar data wordt gezien als het nieuwe goud kan je als gebruiker wel iets doen, namelijk je privacy zoveel mogelijk onder controle houden. Tijd voor je jaarlijkse privacycheck op Facebook.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wanneer je bestanden verstuurt naar vrienden of collega's, loop je altijd het risico dat iemand anders je mail ontvangt – een typefout is immers zo gemaakt. Met een wachtwoord voorkom je dat ongenodigden je bestanden inzien.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Door de overvloed aan informatie kun je af en toe vergeten waar je allemaal mee bezig bent geweest, laat staan wat je nog wilde doen of lezen. Voor dat laatste is er Pocket, een handige app waarmee je leeslijsten digitaliseert.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Aangezien Windows 7 per 14 januari 2020 niet meer wordt ondersteund, hebben vele Windows 7-gebruikers de afgelopen maanden nog snel de gratis upgrade naar Windows 10 uitgevoerd. Je leest het goed, deze upgrade is nog steeds gratis! Heb je deze stap nog voor je uit geschoven, lees dan op onderstaand artikel hoe je de upgrade naar Windows 10 succesvol uit te voeren.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

9. Pret met de tablet?

 • Delen je vrienden graag foute foto's op Whatsapp? Voorkom gênante momenten en zorg ervoor dat deze niet automatisch in het Filmrol-album van je iPhone terechtkomen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Een iOS-apparaat beheren vanaf een Windows-pc gebeurt normaliter met behulp van het logge iTunes. Tenzij je 3uTools installeert: deze veelzijdige tool maakt ook heel wat beheer- en optimalisatietaken mogelijk, inlusief realtime screen viewing en zelfs jailbreaks.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • We hebben er jaren op moeten wachten maar vanaf iOS 13 en iPadOS is het dan eindelijk mogelijk een donkere modus te gebruiken op de iPhone en iPad. Het volledige iOS-systeem wordt voorzien van deze speciale weergave. .
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
  Back-ups zijn belangrijk, ook voor je Android-toestel. Dat voorkomt namelijk dat je belangrijke gegevens kwijtraakt als jouw smartphone stuk gaat, je het toestel kwijtraakt of als je van smartphone wisselt.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Een Google Agenda delen is niet moeilijk, maar je hebt er wel een computer bij nodig. Via de Android-app is het namelijk onmogelijk. In deze tip laten we zien hoe het werkt.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Android heeft geen prullenbak, dus je moet verwijderde bestanden op andere manieren weer terughalen. Hoe je dit doet, verschilt per app en soort bestand. In deze gids lopen we alles opties met je na.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

10. Nieuws uit Cyberspace

 • De Europese Commissie werkt aan een wetsvoorstel om fabrikanten te verplichten je smartphone te leveren met een universele oplader. Dit wetsvoorstel wordt later dit jaar gepresenteerd. Een universele lader betekent waarschijnlijk het einde van micro-usb en Apples Lightning-poort op iPhones.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Op vakantie naar het buitenland of teksten vertalen? Daarvoor kun je Google Translate gebruiken. In de toekomst kun je wat inspreken in Translate, wat vervolgens in realtime wordt omgezet naar een andere taal. Daarbij gebruikt Google kunstmatige intelligentie.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Samsung, sinds jaar en dag de grootste smartphonefabrikant ter wereld, heeft er een concurrent bij. Het is niet Huawei, dat tot vorig jaar hard in opkomst was, maar het oude vertrouwde Apple.
  Lees het volledige artikel op Datanews.knack.be
 • Robots worden over het algemeen gemaakt uit metaal en motoren. Daardoor kunnen ze makkelijk oververhit raken, en stoppen met functioneren. Om dat euvel de wereld uit te helpen, hebben onderzoekers van de Cornell University nu een zachte robothand gecreëerd dat zichzelf op dezelfde manier kan afkoelen als de mens – namelijk door te zweten.
  Lees het volledige artikel op Smartbiz.be

11. World Weird Web

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

12. Noteer alvast in je agenda.

 • De volgende openclubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 2, 9 en 16 maart 2020. De werkgroepen Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be