monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 121|januari 2020

Computerclub Monitor Niel vzw wenst alle leden een

vrolijk en vreugdevol computerjaar 2020

1. Enkele mededelingen.

 • Jullie zullen waarschijnlijk reeds gehoord hebben dat het gemeentelijk onderwijs overgedragen is naar het gemeenschapsonderwijs. Maar geen paniek. De directie van het gemeenschapsonderwijs heeft ons verzekerd dat we verder gebruik mogen maken van de lokalen van de school. Dus alles blijft bij het oude.
 • De nieuwe naam van de school is GO! Basisschool De Parel.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Op maandag 20 januari 2020 vindt de algemene vergadering plaats en is er uiteraard geen normale clubbijeenkomst. Meer info vind je verder in deze nieuwsbrief.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de GO! Basisschool De Parel op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Algemene ledenvergadering - 20 januari 2020

Om in orde te zijn met onze statuten én om in regel te zijn met de toelatingsvoorwaarden van de cultuurraad om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidies, houden wij onze algemene ledenvergadering op maandag 20 januari 20 in de refter van de Gemeentelijke Basisschool - Veldstraat te Niel.
De agenda ziet er als volgt uit:

 • Verwelkoming door de voorzitter
 • Financieel verslag
 • Jaarplan 2020
 • Rondvraag
 • Omhaling lidgeld
De vergadering start om 20u00. Je kan al binnen vanaf 19u00.

Voor iedere aanwezige is een worstenbrood voorzien wordt. Daarom vragen we uw aanwezigheid voor 17 januari 2020 met het eerder opgestuurde inschrijvingsformulier of via ledenvergadering@monitorniel.be.

Download de handige kalender met de data van clubbijeenkomsten van 2020.

Op deze dag is er uiteraard geen clubbijeenkomst. Hou hier rekening mee!

5. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Jhonny Van Dam gaat op maandagen 6 en 13 januari 2020 vanaf 19u30 dieper in op de mogelijkheden van Word.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om op alle soorten van computervragen een antwoord te geven.

 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 6 en 13 januari vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 6 en 13 januari vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

6. 19de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - 8 februari 2020

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”.

Deze nieuwjaarskaas- en wijnavond organiseren we op 8 februari 2020 reeds voor de 19de maal en dit jaar is het een speciale editie.
We bestaan nl. 35 jaar en om dit te vieren bieden we de avond aan een speciale prijs aan.
Iedereen betaalt slechts € 5 per persoon en kinderen tot 12 jaar moeten niet betalen.

Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.

We starten deze editie, net als vorig jaar, om 18u00.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.

Je kan je tot 3 februari 2020 inschrijven op één van de clubbijeenkomsten of via dit inschrijvingsformulier.

7. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

8. Hints & Tips

 • Papieren documenten zijn verleden tijd. Breng structuur in je administratie en ga aan de slag met Doccle. Zo heb je in een paar kliks al je documenten op één centrale plaats.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Even weggegaan maar je Windows-computer niet vergrendeld? Juist dan is het erg gemakkelijk om je Windows 10-computer vanaf afstand te vergrendelen. In deze workshop lees je hoe je voorkomt dat een ongewenst figuur je computer binnendringt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • OneNote zit in elk Office-pakket, maar wordt vaak genegeerd. Onterecht, want deze notitie-app is een krachtig instrument om je werk of studie in te plannen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Met je vrienden een datum overeenkomen voor ultieme uitstap, durft al eens voor problemen zorgen. Met de planningstool van Doodle kan je ruzies voorkomen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Heb je te maken met problemen die niet door de probleemoplossers van Windows kunnen worden opgelost, probeer het dan eens met FixWin 10
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

9. Pret met de tablet?

 • iOS in staat om op een slimme manier de levensduur van de iPhone batterij te verlengen. Hierdoor behoudt de accu de maximumcapaciteit vele malen langer waardoor je jaren lang plezier kunt hebben van je iPhone zonder deze voortdurend te moeten bijladen. .
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Internationale ontwikkelaars bieden vaak hun apps in meerdere talen aan, zo kan iedereen in elk land de app gebruiken in hun moedertaal. Dit wordt automatisch geregeld aan de hand van de standaardtaal die is ingesteld op de iPhone of iPad.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Het was een wens van veel iPhone en iPad gebruikers, direct toegang tot deze functie vanuit het Bedieningspaneel. Snel wisselen van een wifi-netwerk zal je misschien niet zo vaak doen. Maar de toegang tot je bluetooth apparaten in het bedieningspaneel is wel interessant.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
  Stoor jij je ook aan de automatisch afspelende video's van de Google Play Store ? Je bent niet de enige. Google heeft namelijk een functie toegevoegd om de filmpjes te blokkeren. Zo werkt het.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Heerlijk weg zwijmelen met je favoriete serie of film via je smartphone of tablet? Als je een goede internetverbinding hebt is dat geen probleem. Heb je die niet, dan wordt het lastiger. Met deze tips geniet je offline van Netflix.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Voordat we aan het nieuwe decennium beginnen is het nog één keer tijd om terug te blikken op afgelopen jaar. Google helpt een handje mee door automatisch een overzicht van jouw mooiste momenten uit 2019 samen te stellen. Deze Best of 2019-compilatie kun je bovendien met een paar tikken vereeuwigen door er een fotoboek van te maken.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

10. Nieuws uit Cyberspace

 • Sonos ligt onder vuur door een nieuw recyclageprogramma dat in de praktijk oude toestellen onbruikbaar maakt. Het bedrijf legt uit wat de bedoeling is van 'recycle mode'.
  Lees het volledige artikel op Datanews.knack.be
 • Je kent het wel, je bent op reis en parkeert je wagen op een plek die je niet kent. 's Avonds ben je gewoon helemaal vergeten waar je wagen ook alweer staat. Geen nood, Google Maps heeft hier het perfecte hulpmiddel voor.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wereldwijd wordt er dit jaar 128,7 miljard dollar uitgegeven aan robotsystemen en drones. De helft van die uitgaven wordt vanuit Azië gedaan.
  Lees het volledige artikel op Datanews.knack.be
 • De stekker van Windows 7 wordt officieel uitgetrokken midden januari 2020. Gebruikers die toch blijven hangen zullen een waarschuwing ontvangen die hen moet informeren over de stopzetting van ondersteuning.
  Lees het volledige artikel op Smartbiz.be

11. World Weird Web

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

12. Noteer alvast in je agenda.

 • De volgende openclubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 3, 10 en 17 februari 2020. De werkgroepen Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be