monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 15 | nummer 120|oktober 2019

1. Enkele mededelingen.

  • Jullie zullen waarschijnlijk reeds gehoord hebben dat het gemeentelijk onderwijs overgedragen is naar het gemeenschapsonderwijs. Maar geen paniek. De directie van het gemeenschapsonderwijs heeft ons verzekerd dat we verder gebruik mogen maken van de lokalen van de school. Dus alles blijft bij het oude.
  • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Thema-avond Google Maps

Iedereen heeft wel één of ander apart GPS apparaat in zijn bezit. Maar wat de meeste mensen niet beseffen is dat er een uitstekende GPS in je smartphone zit: nl. Google Maps.
Maar Google Maps is uiteraard meer dan een navigatiesysteem. Je kunt plattegronden en satellietfoto's bekijken. Het is een handige site om adressen op te zoeken en routes te plannen. Sinds enige tijd kunt u zelfs het lokale weer en de verkeersinformatie opzoeken.
Je kunt met je vingers de locatie op de kaart aanpassen, het is ook mogelijk om via de zoekbalk naar je eigen profiel te gaan, en daar je meest gebruikte of standaard adressen te bereiken om snel te navigeren.
Op maandag 21 oktober gaat Louis Bertels vanaf 19u30 de mogelijkheden van Google Maps uitdiepen.
Deze thema-avond vindt plaats in de Basisschool De Parel, vorrheen de GBS, aan de Veldstraat in Niel.

5. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

  • Op maandagen 7,14 en 21 oktober wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om op alle soorten van computervragen een antwoord te geven.
  • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
    Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
    Je kan hen op maandagen 7,14 en 21 oktober vanaf 19u30 aan de slag zien.
    De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
    Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
    Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
  • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
    De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 7,14 en 21 oktober vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

6. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

7. Hints & Tips

  • Als je eender welke Windows-update uitvoert waarbij je je computer opnieuw moet opstarten, is er altijd een lichte angst en onwetendheid die in je hoofd rondspookt. “Hoe lang gaat het duren?” en “Gaat alles nog normaal werken na afloop?” zijn twee mogelijke vragen die je je kan stellen. Intussen zijn we aangekomen bij Windows 1903, die intussen zijn weg heeft gevonden naar bijna alle computers.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • De kans is groot dat je al tig keren de toetscombinaties Ctrl+C en Ctrl+V hebt gebruikt om tekst of afbeeldingen naar het Windows klembord te kopiëren en vervolgens elders weer te plakken. Handig, dat wel, maar alles bij elkaar valt er nauwelijks iets in te stellen of te beheren. ClipAngel geeft je veel meer beheermogelijkheden naar het klembord toe.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Malware loert altijd om de hoek en vooral ransomware heeft de laatste tijd talloze slachtoffers gemaakt. Simple Software-Restriction Policy is een wat apart manier om dergelijk ongein de pas af te snijden: deze software zorgt er namelijk voor dat alleen executables kunnen worden uitgevoerd die zich in de mappen \Program Files, \Program Files (x86) en \Windows bevinden.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Je huis beschermen tegen inbrekers doe je door eenstevig slot op je deur te plaatsen, je ramen te sluiten als je weg bent en, indien je waardevolle dingen in huis hebt, eventueel een alarmsysteem te plaatsen. Wel, hetzelfde zou je moeten doen voor je computer. Het is namelijk zo dat er minstens evenveel inbrekers zijn die in huizen inbreken, als er inbrekers zijn die in uw computer willen inbreken. Je hiertegen beveiligen is dus de boodschap.
    Lees het volledige artikel op SeniorenNet.be
  • Vroeger was het configuratiescherm nog dé verzamelplek voor systeeminstellingen maar met het venster Instellingen van Windows 10 (bereikbaar via de optie Instellingen in Start, via het actiecentrum , knop Alle instellingen , of met de toetscombinatie Win-I ) wordt deze naar de achtergrond gedrukt. Het bestaat uit verschillende onderdelen. Nu nemen we het onderdeel Persoonlijke Instellingen onder de loep.
    Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

  • Vanaf iPadOS heeft het beginscherm op de iPad een metamorfose ondergaan, zo kun je vanaf nu meer applicaties kwijt op één pagina dankzij de vernieuwde weergave. Daarnaast is het mogelijk om je favoriete widgets vast te zetten op het beginscherm.
    Lees het volledige artikel op Appletips.nl
  • Wie een kleine mobiele internetbundel heeft weet als geen ander dat het lastig is om op het einde van de maand MB's over te houden. Zeker met de steeds groter wordende foto's en apps. Gelukkig kun je dit vanaf iOS 13 beperken met de databesparingsmodus voor mobiel netwerk en wifi .
    Lees het volledige artikel op Appletips.nl
  • Vanaf iPadOS is de iPad productiever dan ooit en doet Apple er alles aan om van de tablet een waardige laptopvervanger te maken. Dit proberen ze met o.a. muisondersteuning , mogelijkheid om meerder vensters van een app te open en het openstellen van de lokale opslag . Maar ook slide over is voorzien van vernieuwingen.
    Lees het volledige artikel op Appletips.nl
    Je kent het vast wel: je hebt familieleden of vrienden/vriendinnen op bezoek en ze willen gebruikmaken van je wifi-netwerk. Vervolgens moet je het wachtwoord erbij pakken en zorgen dat iedereen het goed invoert. Vooral als je een langer, ingewikkeld wachtwoord hebt is dat een gedoe, maar met Android 10 is dit een stuk makkelijker. Het is mogelijk om een qr-code te maken, die anderen kunnen scannen om meteen verbinding te maken met je wifi-netwerk.
    Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
  • Bekijk je een interessante website op je Android-telefoon, maar komt deze beter tot zijn recht op het grotere scherm van je laptop? Vanaf nu kun je een tabblad in Chrome verzenden naar andere apparaten. Het werkt zo. .
    Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

9. Nieuws uit Cyberspace

  • Applicaties om te telefoneren of berichten te sturen via internet, zoals WhatsApp en Facebook Messenger, blijven aan hun opmars bezig. Er is een duidelijke toename in het gebruik van die twee diensten de laatste jaren, hetgeen een invloed heeft op de verdere afname van vaste telefonie.
    Lees het volledige artikel op Datanews.knack.be
  • Het klinkt nu nog verre toekomst maar in Canada en Nederland zijn ze er al volop mee bezig. Je digitale paspoort of online identiteit, het klinkt allemaal heel cool. Maar willen we dat wel?
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • E-commercegigant Amazon gaat sterk inzetten op spraaktechnologie en werkt daarvoor samen met enkele grote namen zoals Sonos, BMW en Microsoft.
    Lees het volledige artikel op Smartbiz.be
  • Eén van de grootste uitdagingen voor grote steden is de continue mensenstroom en hoe deze zich verplaatst. De groei van de stedelijke bevolking werpt een nieuw licht op het belang van massa- en openbaar vervoer en het managen van de mensenstromen staat steeds hoger op de agenda.
    Lees het volledige artikel op Smartbiz.be

10. World Weird Web

  • In de Verenigde Staten hebben high schools - vergelijkbaar met ons middelbaar onderwijs - de gewoonte om leerlingen een jaarboek te laten maken. Daarin staan de bengels opgelijst met bijhorende foto én quote. Om de boel wat op te leuken, bedenken sommigen dan ook een zinnetje met een stevig komisch gehalte. Een selectie dient zich aan:
    Bekijk de foto's op Humo.be
  • Uiterst inventieve namaakrommel, recht uit China: met reden spotgoedkoop. Een manicureset bestaande uit gereedschap, kledij waarvan het etiket vermeldt dat niemand juist weet waarvan het gemaakt is en geografisch incorrecte T-shirts: làchen!
    Bekijk de foto's op Humo.be
  • Hoe zouden de blockbuster films er uit zien zonder de special effects.
    Bekijk het filmpje op Youtube
  • De stulpjes van de 10 rijkste personen op aarde
    Bekijk het filmpje op Youtube

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

11. Noteer alvast in je agenda.

  • In november is er maar 1 open clubbijeenkomsten nl. op maandag18 november. De werkgroepen Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be