monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 15 | nummer 119|september 2019

1. Enkele mededelingen.

 • Jullie zullen waarschijnlijk reeds gehoord hebben dat het gemeentelijk onderwijs overgedragen is naar het gemeenschapsonderwijs. Maar geen paniek. De directie van het gemeenschapsonderwijs heeft ons verzekerd dat we verder gebruik mogen maken van de lokalen van de school. Dus alles blijft bij het oude.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandagen 2, 9 en 16 september wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om op alle soorten van computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 2,9 en 16 september vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 2,9 en 16 september vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

6. Hints & Tips

 • Windows 10 is gemaakt om door de gebruiker aangepast te worden. In veel gevallen worden deze aanpassingen echter niet gemaakt. In dit artikel worden de basisopties doorlopen, zo voel jij je vanaf nu thuis in Windows 10.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Virussen en malware: je hebt er liever niets mee te maken. Toch kies je er in de meeste gevallen niet zelf voor. Gelukkig er zijn er voldoende applicaties die zulke ongewenste bestanden tegen kunnen houden: in deze workshop de belangrijkste opties, én hoe ze werken.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De kans is groot dat je op je laptop of computer de PrintScreen-toets gebruikt om een screenshot van je scherm te nemen. Met behulp van ShareX gaat er een geheel nieuwe wereld van screenshots voor je open. .
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Windows 10 biedt een hoop functies, meer dan je waarschijnlijk ooit zal gebruiken. Toch zijn er minder bekende functies, zoals de ‘Jouw telefoon'-app, die handig zijn bij het gebruik van Windows 10.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Vroeger was het configuratiescherm nog dé verzamelplek voor systeeminstellingen maar met het venster Instellingen van Windows 10 (bereikbaar via de optie Instellingen in Start, via het actiecentrum , knop Alle instellingen , of met de toetscombinatie Win-I ) wordt deze naar de achtergrond gedrukt. Het bestaat uit verschillende onderdelen. Nu nemen we het onderdeel Netwerk en Internet onder de loep.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Ook voor een Apple ID kan een extra beveiligingslaag ingeschakeld worden in de vorm van Twee-staps-verificatie zoals dit ook kan voor bijvoorbeeld accounts van Google, Twitter en Facebook. Na het inschakelen van deze feature moet er naast een wachtwoord ook een code worden ingevoerd om te kunnen inloggen. Deze code kan verkregen worden per SMS of via de app Zoek mijn iPhone. Het inschakelen van Twee-staps-verificatie gaat als volgt.
  Lees het volledige artikel op Websonic.nl
 • Het is voortaan makkelijker om tussen je Google-accounts te schakelen in de Gmail-app. Met een handige veegbeweging wissel je in één keer van account. Dit is hoe het werkt.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
  Heb je de laatste tijd ook last van neppe afspraken en vervelende spam in je Google Agenda? Dit is hoe je de spam in je kalender voorkomt, verwijdert en blokkeert.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Dankzij iPadOS wordt de iPad productiever dan ooit! Niet alleen heeft deze een verbeterde weergave gekregen, kun je een muis koppelen of externe harde schijven gebruiken op de iPad. Vanaf iPadOS kun je ook meerdere vensters gebruiken in dezelfde app.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Met behulp van Schermtijd is het mogelijk om inzage te krijgen in je app-gebruik. Via een handig overzicht kun je zien welke apps je op een dag gebruikt en hoe vaak. Daarnaast kun je ook controleren hoeveel meldingen je op een dag ontvangt.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • Sommige telecomproviders zoals Proximus geven je naar eigen zeggen onbeperkt dataverbruik voor een of meerdere apps, maar soms loopt het daar mis.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Google ontdekte in februari een groot gat in de beveiliging van de iPhone. Apple heeft dit gat intussen gedicht door middel van een software-update.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • De Google Pixel Watch werd oorspronkelijk vorig jaar al verwacht, maar tot op vandaag heeft de smartwatch zich nog steeds niet laten zien. Google lijkt er echter wel mee bezig te zijn, dat blijkt uit een nieuw patent van het bedrijf.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Skype legt zich neer bij de beslissing van het Europees Hof en wordt vanaf nu officieel een telecomoperator. Dat betekent ook nieuwe regels en wetten
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

9. World Weird Web

 • In veel programma's zitten kleine verassingen verstopt die Easter Eggs worden genoemd. Google heeft zodoende ook Easter Eggs verstopt in diverse programma's zoals Gmail, Google Reader en Picasa maar ook in de zoekmachine zelf. Een klein overzicht van de verrassingen hieronder, let wel op dat sommige Easter Eggs mogelijk niet meer werken.
  Bekijk de foto's op Websonic.nl
 • De doorsnee Belg weet als geen ander een frisse pint te waarderen. Volgende fotospecial toont echter wat er gebeurt als u enkele alcoholconsumpties te veel nuttigt, én uw vrienden klootzakken zijn. Prettig weekend gewenst in ieder geval!
  Bekijk de foto's op Humo.be
 • Het duurt nog tot december voor de laatste Star Wars film in de zalen komt. Maar hier is als teaser de trailer.
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • De 10 duurste boten die enkel de rijksten der aarde zich kunnen veroorloven
  Bekijk het filmpje op Youtube

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten in oktober vinden plaats op maandagen 7, 14 en 21. De werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be