monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 15 | nummer 118|juni 2019

1. Enkele mededelingen.

 • Op maandag 10 juni is er geen clubbijeenkomst wegens 2de Pinksterdag.
 • Op maandag 17 juni is er eveneens geen clubbijenkomst omdat het gemeentebestuur dan een infomoment plant om de ouders in te lichten over de overheveling van de GBS naar het gemeenschapsonderwijs.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Zoals hierboven reeds vermeld zijn er op maandagen 10 juni (Pinkstermaandag) en 17 juni geen clubbijeenkomsten. Op 17 juni plant het gemeentebestuur nl. een infomoment om de ouders in te lichten over de overheveling van de GBS naar het gemeenschapsonderwijs.
 • Op maandag 3 juni wordt getoond hoe je in excel titels kunt blokkeren, afdruktitels tonen en filters gebruiken. Iedereen is welkom in de videoklas.
  Op deze maandag wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandag 3 juni vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandag 3 juni vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

6. Hints & Tips

 • De optie om een systeemherstelpunt te maken zit al jaren in Windows ingebakken, dus het is mogelijk om zelfs van een Windows XP-computer een herstelpunt te maken. Een herstelpunt kan dus goed van pas komen bij het binnentreden van moeilijk te verwijderen malware en/of andersoortige virusbestanden. Ook kan een herstelpunt nuttig zijn als Windows na een wijziging in de instellingen, of een systeemupdate, allemaal foutmeldingen weergeeft.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Hoe vaak gebeurt het niet dat een foto wordt ontsierd door objecten die je daar liever niet zag? Die kun je natuurlijk moeizaam proberen te verwijderen met een fotobewerkingstool maar als het sneller moet kun je het ook met PhotoWipe proberen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Malware loert altijd om de hoek en vooral ransomware heeft de laatste tijd talloze slachtoffers gemaakt. Simple Software-Restriction Policy is een wat apart manier om dergelijk ongein de pas af te snijden: deze software zorgt er namelijk voor dat alleen executables kunnen worden uitgevoerd die zich in de mappen \Program Files, \Program Files (x86) en \Windows bevinden.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het blijft vaak lastig om goede content te vinden voor uw website, blog of presentatie. Het is meestal niet mogelijk om altijd uw eigen content te maken, zoals het zelf schieten van foto's of video's. Daar gaat veel tijd in zitten en die moet zich wel terugbetalen. Er zijn daarom een paar databanken voor beeldmateriaal, maar daar betaalt u vaak de hoofdprijs voor. Daarom is er Creative Commons. Dat is een licentiesysteem waarmee u gratis beeldmateriaal zoekt en mag gebruiken voor uw website, blog of presentatie
  Lees het volledige artikel op Gratissoftware.nu
 • De Windows 10 Mei 2019 Update (versie 1903 ) is vrijgegeven. De update wordt automatisch via Windows Update ( Instellingen , onderdeel Bijwerken en beveiliging , sub Windows Update ) aangeboden nadat uit de door Microsoft verzamelde statistieken is gebleken dat er voor de betreffende computer geen problemen zijn te verwachten. Hoewel het verstandig is om hierop te wachten, kan je de download ook forceren door op de knop Naar updates zoeken te klikken (of anders door de update te downloaden via de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 ).
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Het geheugen van je smartphone is sneller gevuld dan je denkt. Wanneer dat gebeurt, helpen alle kleine beetjes om weer wat ademruimte te scheppen, zoals het schoonmaken van je Dropboxcache en bij uitbreiding de caches van al je apps.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Android is een aanpasbaar besturingssysteem. Daar waar alle iPhones op elkaar lijken, zien telefoons van Android-fabrikanten er duidelijk anders uit. Dit heeft te maken met het ‘sausje' dat zij over Android heen gieten, oftewel de ‘skin' of ‘schil'.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
  Met Google Agenda kun je gemakkelijk al je afspraken bijhouden. Zelfs wanneer je het programma dagelijks gebruikt, haal je met deze handige tips alles uit de kalender-app.
  Lees het volledige artikel op Anbdroidplanet.nl
 • Vanaf iOS 12 is de Berichten applicatie weer bijgewerkt en voorzien van nieuwe opties. Zo kun je gebruikmaken van live effecten en filters voor foto's, makkelijk en snel de app-balk raadplegen en meer.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Vanaf iOS 12 is het nu ook mogelijk om mappen aan te maken via je iDevice. Hierdoor kun je ook vanuit iOS je fotobibliotheek ordenen en je foto's en video naar hartelust onderverdelen in albums.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • Google zal in de herfst van 2019 een nieuw beleid invoeren betreffende de gebruikersdata waar Chrome-extensies toegang tot krijgen – daarmee zou het een (grootschalig) datalek kunnen voorkomen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Het lijkt nog even te duren voor 5G zich zal kunnen vestigen in België. Je ziet ook genoeg onrustzaaiers de boodschap verspreiden dat 5G gevaarlijk is. Maar is dat wel zo?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Alle recente Android-smartphones (Lollipop 5.0 of hoger) ondersteunen de befaamde Google Assistent. In plaats van handmatig acties uit te voeren op je smartphone en zaken op te zoeken, kan je ze gewoon aan de Google Assistent vragen. Dat ging al in het Nederlands, maar België kon nog niet mee genieten van alle functionaliteiten, omdat de Nederlandse versie alleen gericht was op Nederland. Daar komt nu verandering in.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • De gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China worden alsmaar groter voor Huawei. Heel wat Amerikaanse technologiebedrijven deelden reeds mee dat zij de samenwerking met het Chinese bedrijf gingen stopzetten. Aan dat lijstje wordt nu een nieuwe partij toegevoegd, namelijk Microsoft, dat de Huawei-laptops voorzag van zijn besturingssysteem Windows.  
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

9. World Weird Web

 • Wanneer je even de tijd neemt om rond te surfen op het internet, dan kom je ‘het een en ander' tegen! Monden vallen open, lachspieren worden geteisterd, wenkbrauwen worden gefronst, ‘Is de wereld om zeep?' vragen mensen zich af… De foto's in deze fotogalerij zijn zot, straf en zorgen ongetwijfeld voor een WTF-momentje.
  Bekijk de foto's op Clint.be
 • McCall's was een populair vrouwenblad uit de 20ste eeuw, dat in 1958 dit artikel de wereld instuurde: '129 Ways To Get a Husband'. We gaan een gokje wagen en stellen dat de hedendaagse vrouw weinig boodschap heeft aan de tips, maar grappig is het wél.
  Bekijk de foto's op Humo.be
 • Ongelooflijke momenten vastgelegd op video
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • In onderstaande video zie je hoe artiesten er in de jaren 80 uitzagen en hoe ze er nu uitzien
  Bekijk het filmpje op Youtube

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • In de maanden juli en augustus zijn er geen clubbijeenkomsten. De eerstvolgende clubbijeenkomst is op maandag 2 september.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be