monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 15 | nummer 117|mei 2019

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Hugo Van Bulck gaat op maandagen 13 en 20 mei dieper in op de vele mogelijkheden van excel. Iedereen is welkom in de videoklas.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 13 en 20 mei vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld wordt op dit ogenblik volledig herwerkt en zal binnen afzienbare tijd opnieuw online zijn. Onze excuses voor dit ongemak.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de smartphone en de tablet.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 13 en 20 mei vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vlogger. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

6. Hints & Tips

 • Voor wie om zijn privacy bekommerd is en niet wil dat zijn zoekgescheidenis bewaard wordt, is er een alternatieve zoekmachine nl. DuckDuckGo. De zoekmachine beoogt een betere privacy voor gebruikers te geven en poogt ook vooringenomenheid te voorkomen. Er wordt ook niet gekeken naar het zoekgedrag van de gebruiker. Elke gebruiker krijgt dezelfde zoekresultaten te zien voor dezelfde zoekopdracht. Meer vind je op www.duckduckgo.com.
 • Heb je een computerprobleem en wil je dat even op afstand demonstreren bij een helpdesk of een vriend? Dan is het een immens voordeel om een verduidelijkende video bij te voegen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Iedereen loopt met een smartphone binnen bereik, heeft een paar keer per dag een tablet in de hand… altijd maar druk met regelen en plannen. Een gezamenlijke kalender is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Hoe maak je zo'n kalender?
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Heb je een afbeelding nodig voor een werkstuk, website of project? Dan is Google je vriend. Nou ja, als je tenminste een afbeelding kunt vinden die groot genoeg is. Maar daar is een handig trucje voor.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Een sneltoets is een toetscombinatie waarmee Windows of een willekeurig, actief programma wordt aangestuurd om een actie uit te voeren waarvoor normaal gesproken een aantal muisklikken nodig zijn. Het gebruik van sneltoetsen versnelt het werken met Windows aanzienlijk en kan RSI-klachten helpen voorkomen.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Wie graag in de natuur wandelt is waarschijnlijk al wel eens langs een plant, bloem of boom gepasseerd waar hij de naam van zou willen weten. Met een smartphone bij de hand en de app Pl@ntnet hoef je geen encyclopedie mee te sleuren: een foto nemen van de flora in kwestie volstaat.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Omdat Whatsapp gekoppeld is aan je mobiele nummer hoef je geen wachtwoord in te stellen, maar het zet de deur open voor misbruik. Dankzij tweestapsverificatie voeg je alsnog een beveiligingscode toe.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
  Het is al eerder gebleken dat het Medische ID kan helpen wanneer medische hulp nodig is. Het Medische ID is een soort van informatiekaart met betrekking tot je medische gegevens die je zelf hebt ingevuld.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Een vingerafdrukscanner bestaat voornamelijk om de veiligheid van je smartphone te beschermen. Maar waarom zou je die niet breder kunnen inzetten?
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het kan zijn dat je problemen krijgt met je iPhone , iPad of iPod Touch , vaak vraagt dan Apple of de reparateur eerst naar je serienummer. Dit is een uniek nummer dat een hoop informatie geeft over je iDevice, bijvoorbeeld productiedatum en overige specificaties.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • Nadat Apple haar eigen 'Screen Time' introduceerde, heeft het bedrijf een reeks populaire apps verwijderd die iPhone-verslaving moesten tegengaan. Twee ontwikkelaars hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Apple repliceert dat deze screentime-trackers de privacy van hun gebruikers in gevaar brengen.
  Lees het volledige artikel op DataNews.Knack.be
 • Privacy is belangrijk en Google introduceert daarom meer controle over je Google-account. In de komende weken zal het bedrijf gebruikers wereldwijd de optie geven om hun locatiegeschiedenis, web- en appdata na een ingestelde termijn te verwijderen. .
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • M Facebook heeft dan wel WhatsApp, maar dat betekent niet dat ze Messenger als zijprojectje zien. Integendeel, Facebook gaat Messenger de komende tijd heel wat meer aandacht geven. 
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Wanneer je op 10 mei de grote update van Windows 10 wil uitvoeren, dan verwijder je vooraf best eerst alle USB-sticks en SD-kaarten uit je computer. 
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

9. World Weird Web

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten vinden in juni 2019 plaats op maandagen 3 en 17. De werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.
 • Op maandag 10 juni is er geen clubbijeenkomst wegens Pinkstermaandag.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be