monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 15 | nummer 115|januari 2019

Computerclub Monitor Niel vzw wenst alle leden een

vrolijk en vreugdevol computerjaar 2019

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Op maandag 14 januari 2019 vindt de algemene vergadering plaats en is er uiteraard geen normale clubbijeenkomst. Meer info vind je verder in deze nieuwsbrief.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Algemene ledenvergadering - 14 januari 2019

Om in orde te zijn met onze statuten én om in regel te zijn met de toelatingsvoorwaarden van de cultuurraad om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidies, houden wij onze algemene ledenvergadering op maandag 14 januari 2019 in de refter van de Gemeentelijke Basisschool - Veldstraat te Niel.
De agenda ziet er als volgt uit:

 • Verwelkoming door de voorzitter
 • Financieel verslag
 • Jaarplan 2019
 • Rondvraag
 • Omhaling lidgeld
De vergadering start om 20u00. Je kan al binnen vanaf 19u00.

Aangezien het dan Verloren Maandag is en er voor iedere aanwezige een worstenbrood voorzien wordt, vragen we, indien je nog niet inschrijven bent, dit te doen voor 11 januari 2019 met het eerder opgestuurde inschrijvingsformulier of via ledenvergadering@monitorniel.be.

Download de handige kalender met de data van clubbijeenkomsten van 2019.

Op deze dag is er uiteraard geen clubbijeenkomst. Hou hier rekening mee!

5. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • In navolging van het maken van adresetiketten, gaat Louis Bertels op maandag 7 januari 2019, het maken van standaardbrieven met Word en Excel uitleggen.
  Op deze maandag maar ook op 21 januari wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 7 en 21 januari vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 7 en 21 januari vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

6. 18de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - 26 januari 2019

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”.

Deze nieuwjaarskaas- en wijnavond organiseren we op 26 januari 2019 vanaf 18.00 uur reeds voor de 18de maal en als het zo’n succes wordt als vorige jaren zal de refter van de GBS aan de Veldstraat te klein zijn.
Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.

De deelname prijs voor de leden is 15 euro. Niet leden betalen 17,50 euro. Kinderen tot 12 jaar moeten trouwens niet betalen.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.

Je kan je tot 21 januari 2019 inschrijven op één van de clubbijeenkomsten of via dit inschrijvingsformulier.

7. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

8. Hints & Tips

 • Kwaadwillenden hebben een zwak voor webcams. Het geeft ze vaak ontzettend veel informatie over de persoon wiens gegevens ze willen ontvreemden. Er zijn vier manieren om deze uit te schakelen – kijk welke het beste bij jou past.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be.
 • Heb je enkel bekabeld internet in huis? Dan is er een optie om toch wifi te krijgen. Door je computer of laptop in te stellen als mobiele hotspot, bijvoorbeeld!
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Als je onderweg aan het werken bent, is het knap vervelend als je accu er mee ophoudt. Je kunt natuurlijk een powerbank meenemen voor extra energie, maar met deze vier maatregelen houd je het nog langer vol.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het is nooit fijn om ongewenste mail te ontvangen. Reclamemails zijn al vervelend, maar die ‘grappige' berichten van een oud-collega die je iedere week toegestuurd krijgt kunnen nog vervelender zijn. Zo ga je om met ongewenste mail.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De zoekfunctie van Windows 10 (de loep in de taakbalk, naast de startknop) is handig om zelden gebruikte of lastig te vinden apps, bestanden en/of Windows-instellingen te vinden. Na het intikken van de zoekopdracht worden direct alle daaraan gerelateerde apps, bestanden en instellingen getoond.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

9. Pret met de tablet?

 • Je wil even een foto doorsturen van het document dat voor je ligt. Een gewone foto van een blad papier met tekst is echter niet meteen ideaal, aangezien het onderliggende oppervlak nog steeds zichtbaar kan zijn en de tekst soms vervaagd is. In dit soort situaties is het handig om ter plekke een pdf-bestand te maken met je smartphone zonder naar de dichtstbijzijnde scanner te moeten gaan. Adobe Scan is hiervoor de ideale (gratis) app.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Vanaf iOS 12 is de Berichten applicatie weer bijgewerkt en voorzien van nieuwe opties. Zo kun je gebruikmaken van live effecten en filters voor foto's, makkelijk en snel de app-balk raadplegen en meer.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
  Stel je voor: je hebt je juist in de zetel genesteld met je tablet om een film te kijken of een game te spelen, en plots hoor je vanuit de andere kant van de kamer het sms-geluidje van je smartphone. Je hebt twee opties, geen van beide echt leuk: de melding negeren, of jezelf uit de zetel hijsen om je smartphone te gaan pakken. MySMS maakt een derde weg mogelijk: sms'en vanop je tablet. Hetzelfde scenario is ook mogelijk als je achter je pc zit.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Iedereen met een smartphone heeft het al wel eens meegemaakt: je typt een bericht in en verstuurt het gedachteloos, om even later te ontdekken dat de autocorrectiefunctie een bepaald woord per vergissing heeft aangepast.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Sinds iOS 12 worden meldingen van applicaties gegroepeerd op je iPhone of iPad. De meldingen worden per app of onderwerp samengevoegd zodat je makkelijker in één oogopslag kunt zien welke meldingen je van een app hebt gemist. Mocht je dit niet willen kun je dit per app uitschakelen.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

10. Nieuws uit Cyberspace

 • De internationale organisatie voor vliegmaatschappijen wil koffers die meegaan op vliegtuigreis van een RFID-chip voorzien. Die moet voorkomen dat de koffers kwijtraken. Eind 2020 moet ongeveer de helft van alle bagage zo'n chip hebben en eind 2023 zo goed als alle koffers.
  Lees het volledige artikel op DataNews.Knack.be
 • Google zet sinds de komst van de originele Chromecast in 2013 behoorlijk in op het ontwikkelen van eigen hardware producten, zoals de Google Pixel telefoons, en niet zonder succes, aldus RBC Capital Markets.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Met de nieuwe dieptelasers uit de fabrieken van Sony zou gezichtsherkenning op smartphones veiliger moeten worden dan ooit tevoren.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Facebook laat wel eens zien dat het geeft om het digitale welzijn van zijn gebruikers, en hoopt nu een steuntje in de rug te bieden met ‘Your Time on Facebook' om het gebruik af te bouwen. enorme softwaregigant. Bij de komst van advertenties in ‘snippets' gingen alarmbellen rinkelen, al lijkt het loos alarm.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

11. World Weird Web

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

12. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten vinden in februari 2019 plaats op maandagen 4, 11 en 21. De werkgroep Absolute beginners, dDe Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

13. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be