monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 114|december 2018

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Jhonny Van Dam neemt de absolute beginners onder zijn hoede. Hij gaat verder met het ontrafelen van de geheimen van Microsoft Office.
  De kerstpriode staat voor de deur en de tijd om kaartjes te versturen is weer aangebroken. Jhonny gaat op maandagen 3, 10 en 17 december kerstkaarten en de bijhorende adresetiketten maken.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 3, 10 en 17 december vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 3, 10 en 17 december vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

6. Hints & Tips

 • Dynamisch Vergrendelen werkt net als de functie Dynamic Lock op een smartphone: je maakt een bluetooth verbinding tussen je computer en je smartphone. Wordt die verbinding verbroken omdat je niet meer in de buurt bent, dan activeert Dynamisch Vergrendelen het beveiligingsscherm.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be.
 • Als je het ook vervelend vindt om steeds ALT + TAB te moeten gebruiken om tussen twee dezelfde vensters te wisselen, dan ben je aan het juiste adres in deze eerste editie van de TechPulse Tech Tips. We leggen je in enkele eenvoudige stappen immers uit hoe je je scherm in twee of meerdere delen kan verdelen op een Windows computer
  Lees het volledige artikel op TechPulse.be
 • Het belang van je browser is niet te onderschatten. Als vaste toegangspoort naar het internet geeft een browser vorm aan de manier waarop je met de digitale wereld omgaat. Dat maakt het enorm handig dat er zoiets bestaat als cloudsynchronisatie, waarmee je al je vertrouwde browserinstellingen in een ogenblik importeert op een onbekend toestel. Browserontwikkelaars weten dit natuurlijk, en hebben je het daarom zo makkelijk mogelijk gemaakt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Doet je eigen wifi wat nukkig of wil je gewoon weten welke andere draadloze netwerken zoal in je onmiddellijke omgeving actief zijn, dan kun je er een tool als CobraTek Wifi Manager op loslaten.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De privacy instellingen in Windows 10 stel je in in het onderdeel Privacy van het venster Instellingen. Dit onderdeel is opgedeeld in Windows-machtigingen en App-machtigingen.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Het gebruik van een ongepersonaliseerde ringtone is voornamelijk te merken bij iPhone-gebruikers. Het is in iOS immers een stuk lastiger om een liedje te gebruiken als ringtone dan bijvoorbeeld bij Android, maar het is zeker niet onmogelijk.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Zit je krap bij kas wat de opslagruimte op je smartphone betreft? Dat betekent niet meteen dat je apps moet gaan verwijderen: je kan een snelle winst behalen door je op de cache te concentreren. Ben je bijvoorbeeld een frequente Dropboxgebruiker, dan kan je snel wat ruimte vrijmaken door diens cache op te ruimen
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
  Back-ups zijn belangrijk, ook voor je Android-toestel. Dat voorkomt namelijk dat je belangrijke gegevens kwijtraakt als jouw smartphone stuk gaat, je het toestel kwijtraakt of als je van smartphone wisselt. Sinds kort is het mogelijk om een handmatige back-up van je Android-toestel te maken via Google Drive.
  Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
 • Applicaties die je installeert op je iPhone of iPad komen terecht op het beginscherm, deze verzamelplaats kun je zelf indelen en sorteren. Steeds meer iOS gebruikers merken op dat sommige apps een iCloud download-icoon te zien krijgen naast de naam van een app.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl
 • Vanaf iOS 12 is het mogelijk om inzage te krijgen in je iPhone en iPad gebruik. Dit houdt in dat je kunt controleren hoe vaak je het scherm activeert, hoeveel meldingen je hebt ontvangen, hoe lang je een app gebruikt, etc.
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • Dat virtual reality ‘the next big thing' is, dat weet ondertussen zowat iedereen. Toch ontbreekt het ons nog aan specifieke gebruikstoepassingen. Je kan er games mee spelen en filmpjes mee kijken, maar stopt het daar?
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Apple mag dan wel vele miljarden op de bank hebben staan, dat wil niet zeggen dat ze enkel grote uitgaven doen. De techgigant kocht eerder dit jaar immers startup AI-firma Silk Labs dat zich richt op machine learning op je apparaat zelf. In simpele termen wil dat zeggen dat data die nodig is voor het goed functioneren van toepassingen, verwerkt wordt op je apparaat en niet in de cloud, zoals bijvoorbeeld Google doet.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • In zijn totaliteit zijn er meer dan 580.000 gebruikers geraakt door de installatie van een schadelijke applicatie uit de Google Play Store, dit kwam naar buiten door onderzoek van ESET.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Facebook laat wel eens zien dat het geeft om het digitale welzijn van zijn gebruikers, en hoopt nu een steuntje in de rug te bieden met ‘Your Time on Facebook' om het gebruik af te bouwen. Lees het volledige artikel op Techpulse.be

9. World Weird Web

 • Bij de zware bosbranden in het noorden van Californië zijn minstens 76 doden gevallen. Bijna 1.300 mensen zijn nog vermist. Meer dan 13.600 woningen en andere gebouwen zijn vernield. President Donald Trump wees met de vinger naar het bosbeheer, dat naar zijn mening de grote boosdoener is. Want: 'In Finland harken ze, en daar zijn zelden of nooit bosbranden!' Finland reageerde massaal op Twitter.
  Bekijk de foto's op Humo.be
 • Dit zijn de 10 plekken waar je NOOIT moet zwemmen!
  Bekijk het filmpje op You Tube
 • In dit filmpje vind je zogenaamde hacks die je leven heel wat aangenamer maken.
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • Binnenkort is Sint-Niklaas maar Toon Hermans mag die man niet. Hilarische conférence. Warschuwing: niet afspelen wanneer er kinderen in de buurt zijn.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten vinden in januari 2019 plaats op maandagen 7 en 21. De werkgroep Absolute beginners gaat dan kerstkaarten en de bijhorende etiketten maken.
  De Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.
 • Onze algemene ledenvergadering vindt plaats op maandag 14 januari 2019. Dan is er uiteraard GEEN clubbijeenkomst.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be