monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 113|november 2018

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt

Om het parkeerprobleem in de buurt van de gemeentelijke basisschool op te lossen heeft de gemeente Niel een nieuwe parking in gebruik genomen. Deze is op wandelafstand van de school. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandagen 12 en 19 november wordt er vanaf 19u30 in de refter nog steeds getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 12 en 19 november 2018 vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 12 en 19 november 2018 vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

6. Hints & Tips

 • Sommige websites zijn niet vooruit te branden. Ze laden zo tergend langzaam, dat je ze wel eens een handje wil helpen. Dat kan, tenminste: als Google die website kent. Maar dat zal vast geen probleem zijn. Met deze truc laad je een website vanuit het geheugen van Google.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be.
 • Steeds meer computers en laptops beschikken niet meer over een DVD of CD-romspeler. Veel mensen willen namelijk liever een compact apparaat dan een functie die ze zelden tot nooit gebruiken. Maar wat als je wel iets moet lezen vanaf een CD of DVD?
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Op social media worden heel wat afbeeldingen gedeeld. Jammer genoeg zijn Twitter en Facebook niet zo goed in het verkleinen van afbeeldingen, waardoor de kwaliteit te wensen overlaat. Zo doe je het op de juiste manier.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het is niet de bedoeling om een computer te hacken om er kwaad mee te doen. Toch is het soms handig om in een afgesloten computer te komen, bijvoorbeeld wanneer je het wachtwoord niet meer weet of buitengesloten wordt van een tweedehands computer.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Bij het (her)inbstalleren van Windows 10 wordt er naar de taal- en toetsebordinstellingen gevraagd. Dit moet uiteraard Nederlands (België) en Belgisch punt zijn. Wanneer je je hierin vergist hebt: geen paniek. Je kan dit steeds aanpassen in de Tijd- en taalinstellingen.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Het is mogelijk om in de Gmail-app aanpasbare veegbewegingen te maken. Hiermee krijg je meer mogelijkheden tot je beschikking dan enkel e-mails archiveren en verwijderen. In deze tip lees je hoe het werkt. .
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Op 27 oktober ging de wintertijd weer in, wat betekent dat de klok een uurtje teruggaat en je  langer in bed kunt blijven liggen. Normaal gebeurt dit automatisch. Dit artikel legt uit hoe je de wintertijd op je Android instelt wanneer dat niet het geval was.
  Lees het volledige artikel op Androlidplanet.nl
  Op de Android Dev Summit kwam Google met enkele nieuwe toepassingen voor de Android App Bundle tool, waaronder updates voor Android-apps die uitgevoerd kunnen worden terwijl je de app gebruikt. Hiermee wil Google gebruikers aanzetten om sneller de nieuwste versie van een app te downloaden.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Door de opkomst van mobiele toestellen zijn we niet meer genoodzaakt om een stopcontact in de buurt te zoeken om even op internet te surfen of een e-mail te versturen. Toch betekent dat niet dat batterijcellen geen frustraties opwekken bij het alledaags gebruik. De batterijen in je smartphone zijn onderhevig aan slijtage bij dagelijks gebruik en bijgevolg moet je deze ook zo goed mogelijk behandelen om de batterijcapaciteit zo hoog mogelijk te houden. Hoe je deze het best behandelt, hangt af van het type batterij in je toestel. De twee meest voorkomende batterijtypes zijn Lithium-ion (Li-ion) en Lithium-polymeer batterijen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Delen je vrienden graag foute foto's op Whatsapp? Voorkom gênante momenten en zorg ervoor dat deze niet automatisch in het Filmrol-album van je iPhone terechtkomen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • AMD is sinds de opkomst van de Zen-architectuur weer sterk in het gevecht met Intel, waar het met de eerdere Bulldozer-generatie zich gewonnen moest geven. Met Zen 2 vergroot AMD nu de voorsprong, onder andere met zijn 7nm architectuur.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Europa ziet er toekomst waar de inwoners van de Europese Unie steeds meer met elkaar zijn verbonden, via het internet… Via het WiFi4EU-project komt er een flinke investering beschikbaar voor de lidstaten om Wi-Fi netwerken aan te leggen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • In juli werd al bekend dat er snel een einde aan zat te komen van de ondersteuning van de aloude versie van Skype, Skype 7. Dit einde komt er nu een maand nadat eerder werd verwacht, vooral door het protest van een groot aantal gebruikers.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Intel is druk bezig met de ontwikkeling van zijn modems voor het 5G-netwerk, met een behoorlijke investering elk jaar, zo blijkt uit berichten van Fudzilla. Intel zou elk jaar twee miljard investeren voor een specifieke klant…
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

9. World Weird Web

 • Als je zou willen weten hoeveel frietjes (of patatjes, wat het ook mag zijn…) de medewerkers van Microsoft eten, dan heeft het bedrijf daar de By The Numbers-website voor, deze is nu ververst met nieuwe informatie.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Afgelopen jaar was er eentje waarin we veel bijzondere mensen hebben moeten afgeven. Bij het zien van sommigen zult u nog een lichte steek in de hartstreek gewaar worden, bij anderen misschien een beschaamd 'oh ja, die was ik al vergeten' mompelen. Feit is dat ze allemaal iets nalaten dat gekoesterd kan worden.
  Bekijk de foto's
 • Het leven is één grote chaos, maar zo nu en dan vallen de puzzelstukjes perfect in elkaar. Zo ook bij deze 25 prentjes, die op het juiste moment én op de juiste plaats geschoten zijn. Wellicht uiterst geschikt als therapiemateriaal bij het behandelen van dwangneuroses?
  Bekijk de foto's
 • Indian Hills Community zegt u wellicht weinig - join the club - maar vergaarde de afgelopen maanden in sneltempo populariteit op sociale media . De reden daarvoor zijn een resem dolkomische uitspraken, die door de dorpelingen op grote billboards worden geplaatst. Ziehier een selectie van al dat moois!
  Bekijk de foto's
 • Kurt Van Eeghem is niet zo gewonnen voor de play-offs maar dat is eerder de uitzondering dan de regel.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten vinden in december plaats op maandagen 3, 10 en 17. De werkgroep Absolute beginners gaat dan kerstkaarten en de bijhorende etiketten maken.
  De Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet komen dan eveneens bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be