monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 112|september 2018

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • In de maanden juli en augustus genieten we van een welverdiende vakantie.

2. Nieuwe webhosting voor monitorniel.be

Na 15 jaar houdt Quint op met de webhosting van particuliere websites. Dat wil dus zeggen dat we naar een andere webhostingfirma moesten uitzien.
Na een korte zoektocht is onze keuze gevallen op one.com. Voor ons is dit de beste keuze qua prijs en mogelijkheden.
Omdat Quint er dus mee stopt zijn ook alle monitorniel.be mailboxen,waaronder deze van de werkgroepen op non-actief gezet en daardoor onbereikbaar. Onze excuses hiervoor. Deze e-mailadressen worden zo snel mogelijk opnieuw aangemaakt zodat er opnieuw kancgecommuniceerd worden.
Een beetje geduld nog want zoals je weet is Rome ook niet op één nacht gebouwd.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • De inspiratie van Louis Bertels om de absolute beginners de kneepjes van het vak te leren is een beetje op. Suggesties voor bepaalde onderwerpen zijn steeds welkom op absolute.beginners@monitorniel.be.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u30 in de refter nog steeds getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 3, 10 en 17 september 2018 vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 3, 10 en 17 september 2018 vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

6. Hints & Tips

 • Ondanks de veelzeggende naam is Afsluiten niet echt Afsluiten in de wereld van Microsoft. De computer blijft namelijk paraat staan voor nieuwe actie. Alle opstartprocessen staan in de startblokken voor een snelle start. Waarom? Omdat de functie Snel Opstarten standaard is geactiveerd in Windows. Je computer blijft dus in een soort slaapmodus steken. Als je eens wat vage problemen hebt met je computer, zoals een update die niet wil installeren of een driver die hapert, kan het verfrissend zijn de computer eens echt uit te schakelen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be.
 • Iedere computergebruiker verliest persoonlijke gegevens op een bepaald punt in zijn leven. De harde schijf van je computer kan morgen defect raken en crashen, ransomware kan je bestanden gijzelen of onleesbaar maken, of een softwarefout kan je cruciale bestanden verwijderen. Als je niet op regelmatige basis een back-up van je computer maakt, kan je deze bestanden voor altijd kwijtraken.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De kans is groot dat je al tig keren de toetscombinaties Ctrl+C en Ctrl+V hebt gebruikt om tekst of afbeeldingen naar het Windows klembord te kopiëren en vervolgens elders weer te plakken. Handig, dat wel, maar alles bij elkaar valt er nauwelijks iets in te stellen of te beheren. ClipAngel geeft je veel meer beheermogelijkheden naar het klembord toe.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De Windows Verkenner , het standaard bestandsbeheerprogramma van Windows, werkt met verschillende maptypen om bestanden in op te slaan. Zo zijn er mappen voor algemene bestanden, documenten, afbeeldingen, muziek en foto's. Op basis van de in de map opgeslagen bestanden wordt het maptype automatisch aangepast.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Menig computergebruiker krijgt wel eens te kampen met ongewenste software die zich schijnbaar met geen enkele mogelijkheid laat verwijderen. Het gaat dan in de meeste gevallen om een virus, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het uitschakelen van dergelijke software is meestal eenvoudiger dan men denkt. Op deze pagina wordt in grote lijnen uitgelegd hoe u zelf deze software kunt uitschakelen en daarmee tevens de computer sneller en gebruikersvriendelijker maakt.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Het was nooit makkelijker om je vertrouwde browserinstellingen te verhuizen naar een nieuw toestel. Programma's als Google Chrome en Apple Safari hebben elk hun eigen manier om je data te synchroniseren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het geheugen van je smartphone is sneller gevuld dan je denkt. Wanneer dat gebeurt, helpen alle kleine beetjes om weer wat ademruimte te scheppen, zoals het schoonmaken van je Dropboxcache en bij uitbreiding de caches van al je apps.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wie in meerdere talen correspondeert op zijn smartphone zal zich vlug gefrustreerd voelen door de autocorrectie die woorden verkeerd corrigeert. Zo los je dit probleem op.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De Lawnchair-launcher biedt de Goolge Pixel-ervaring op iedere Android-telefoon door de launcher publiekelijk beschikbaar te maken op alle toestellen.
  Lees het volledige artikel op Techpulsebe
 • Vermoeide ogen kunnen een gevoel van irritatie ervaren als je 's avonds gebruikmaakt van een toestel met een te hoge schermhelderheid. Voor iPhone-gebruikers volgt hier de oplossing.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

9. World Weird Web

 • Vreemde vertalingen, aparte uitheemse gerechten of suggestief kinderspeelgoed: mochten alle producten verpakt zijn zoals de artikels uit deze fotospecial, dan waren we nimmermeer uit de shoppingcentra weg te slaan. Nog een glaasje jew's ear juice, iemand? 
  Bekijk de foto's
 • Letterlijk misplaatste stickers op producten die daardoor ook voor misplaatste grappen zorgen: vinden wij heerlijk! Geen idee of de winkeliers het erom deden of niet, maar laat dat vooral de pret niet drukken.
  Bekijk de foto's
 • Voor eenieder die zich – vermoedelijk al vloekend – ooit heeft afgevraagd waarom elke MacBook een andere oplader vereist: CollegeHumor biedt het antwoord in een filmpje dat zo uit de pr-machine van Cook en consoorten zou kunnen rollen – afgezien van enkele verdwaalde krachttermen, weliswaar
  Bekijk het filmpje
 • Kiezen tussen een Cosmopolotan en Pappy Jack's Frontier Whiskey. Een verscheurende keuze.
  Bekijk het filmpje
 • Heeft u nog een plaatsje vrij op de schoorsteenmantel? 21 stappen om een Oscarwinnende film te maken.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten vinden in oktober plaats op maandagen 1, 8 en 15 . Dan komen eveneens de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be