monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 111| juni 2018

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • In de maanden juli en augustus genieten we van een welverdiende vakantie.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandagen 11 en 18 juni 2018 neemt Louis Bertels de absolute beginners onder zijn hoede om deze de kneepjes van Microsoft Excel diets te maken.
  Op deze maandagen wordt er vanaf 19u30 in de refter getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 11 en 18 juni 2018 vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 11 en 18 juni 2018 vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

4. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

5. Hints & Tips

 • Vanaf 8 mei rolt Microsoft de Windows 10 April 2018-update ook actief naar pc's uit. Na de installatie kan het gebeuren dat het toetsenbord plotseling een qwerty-indeling heeft. En dan kan vervelend zijn. Dit is echter simpel aan te passen.
  Lees hoe je dat doet.
 • Vroeger was het configuratiescherm nog dé verzamelplek voor systeeminstellingen maar met het venster Instellingen van Windows 10 wordt deze naar de achtergrond gedrukt.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Met de online opslagdienst OneDrive worden lokaal opgeslagen persoonlijke bestanden automatisch met de online opslag van het Microsoft-account gesynchroniseerd. Doordat OneDrive aan het Microsoft-account is gekoppeld, kunnen de persoonlijke bestanden op elk Windows-apparaat (PC, tablet, telefoon) vanuit dezelfde, gepersonaliseerde gebruikersomgeving worden geopend en bewerkt.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Websites worden door webservers toegankelijk gemaakt: elke server heeft een eigen IP-adres, een unieke cijferreeks waarmee ze op het internet te vinden zijn. IP-adressen worden gekoppeld aan unieke domeinnamen zodat ze makkelijker te onthouden zijn. Echter, vóórdat contact wordt gelegd met de DNS-server, wordt eerst het op de computer opgeslagen HOSTS-bestand geraadpleegd. Dit bestand bevat een lijst van door de gebruiker toegevoegde domeinnamen, inclusief bijbehorend IP-adres. Staat de opgevraagde domeinnaam in het HOSTS-bestand vermeld dan wordt het daarin vermelde IP-adres gebruikt en hoeft er dus ook geen tijdrovende DNS-aanvraag meer gedaan te worden.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Op de meeste nieuwe computers is Windows al voorgeïnstalleerd zodat je er direct mee aan de slag kunt. In beginsel is de computer nog vrij van problemen, maar gedurende het gebruik raakt deze langzaam maar zeker vervuild waardoor deze traag wordt, fouten gaat vertonen of zelfs vastloopt. Is er met goed fatsoen niet meer met de computer te werken dan wordt het tijd Windows opnieuw te installeren. Wordt vervolgens een back-up van dit schone en geoptimaliseerde besturingssysteem gemaakt, dan is het de geïnvesteerde tijd meer dan waard!
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

9. Nieuws uit Cyberspace

 • Toestellen van onder andere Linksys, Netgear en TP-Link zijn getroffen met de VPNfilter-malware. Het is een complex virus dat niet eenvoudig te verwijderen is.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Iedereen ligt wakker van de privacy op internet. Maar dikwijls zetten we zelf te veel infomatie over onszelf op internet. De federale overheid heeft met Safeonweb een website die de Belgische burgers op een snelle en correcte manier informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid.
  www.safeonweb.be
 • Binnenkort bestellen we taxi's enkel en alleen door aan de opdracht te denken. Onderzoekers van MIT ontwikkelden namelijk een headset die toelaat dat een computer je gedachten meteen kan omzetten in dergelijke opdrachten, zonder dat je die daarvoor eerst moet uitspreken.
  Lees het volledige artikel op Smartbiz.be
 • Een Amerikaanse rechter heeft Samsung een boete van 539 miljoen dollar opgelegd wegens het kopiëren van patenten van Apple.
  Lees het volledige artikel op Smartbiz.be

10. World Weird Web

 • Hoewel het leven een strijd is, zijn er toch af en toe van die momentjes waarop het geluk aan uw kant lijkt te staan. Een omgevallen boom die uw auto net niet raakt, sleutels die net niet in de rioolput vallen of spijkers die uw voet of band net missen... Of dat nu te danken is aan goeie karma of een almachtige God laten we in het midden, feit is dat het gewoon vree wijs is!
  Bekijk de foto's
 • Moest Photoshop een monarchie zijn dan was James Fridman er koning - en onze eigenste Average Rob koningin, uiteraard! Al talloze keren hielp de man Photoshopleken uit de nood met het bewerken van hun foto. Of het resultaat altijd volledig naar wens was, weten we niet zeker, maar grappig is het alvast wel!
  Bekijk de foto's
 • Het leven zit vol verrassingen en u kunt maar beter voorbereid zijn. Schreeuwende beren, extreemrechtse familieleden of masturberende agenten... Dat soort ongelukken zit in een klein hoekje. Of dat is toch wat de mensen achter 'Paperback Paradise' gedacht moeten hebben toen ze een serie parodieën op jongerenboeken maakten. Laat ons eerlijk zijn - wie had er niet graag een boek over een teelbalplaneet gelezen? 
  Bekijk de foto's
 • Het leven zit vol verrassingen en u kunt maar beter voorbereid zijn. Schreeuwende beren, extreemrechtse familieleden of masturberende agenten... Dat soort ongelukken zit in een klein hoekje. Of dat is toch wat de mensen achter 'Paperback Paradise' gedacht moeten hebben toen ze een serie parodieën op jongerenboeken maakten. Laat ons eerlijk zijn - wie had er niet graag een boek over een teelbalplaneet gelezen? 
  Bekijk het foto's
 • Wat als je een relatie had met je gynaecoloog?
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

11. Noteer alvast in je agenda.

 • In de maanden juli en augustus genieten we van een welverdiende vakantie. We beginnen er opnieuw aan op maandag 3 september. De andere clubbijeenkomsten vinden plaats op 10 en 17 september. Dan komen de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be