monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 110| mei 2018

1. Enkele mededelingen.

 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Op maandag 21 mei 2018 is er geen clubactiviteit omdat het Pinkstermaandag is. Hou hier rekening mee.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandag 14 mei 2018 neemt Louis Bertels de absolute beginners onder zijn hoede om deze de kneepjes van Microsoft Excel diets te maken.
  Op deze maandag wordt er vanaf 19u30 in de refter getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandag 14 mei 2018 vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandag 14 mei vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

4. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

5. Hints & Tips

 • De Windows 10 april 2018-update is sinds eind april beschikbaar. Je kan het bestand al manueel downloaden, vanaf 8 mei zal Microsoft de update ook actief naar pc's uitrollen. Er zitten weinig echt spectaculaire veranderingen in de april- vernieuwing verwerkt, met uitzondering van de Timeline-functie.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • µde kans is groot dat je al tig keren de toetscombinaties Ctrl+C en Ctrl+V hebt gebruikt om tekst of afbeeldingen naar het Windows klembord te kopiëren en vervolgens elders weer te plakken. Handig, dat wel, maar alles bij elkaar valt er nauwelijks iets in te stellen of te beheren. ClipAngel geeft je veel meer beheermogelijkheden naar het klembord toe.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De nieuwste versie van Google Chrome pakt automatisch afspelende video's aan. Wie zich irriteert aan plotse geluiden bij het bezoeken van een site zal binnenkort minder op zijn hoede moeten zijn.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Microsoft werkt aan een functie waarmee je tabbladen kan openen in Windows Verkenner. Deze optie zal met de Redstone 5-update in oktober worden uitgerold. Wie niet kan wachten tot dan, kan de functie nu al op zijn computer installeren met behulp van een third-party app
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De mogelijkheden om bestanden in batch te hernoemen zijn beperkt in Windows. Ant Renamer biedt heel wat meer opties…
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • Wanneer je op je computer wilt nakijken hoe zwaar je systeem wordt belast, open je simpelweg taakbeheer. Bij Android moet je naar de instellingen gaan om onder meer het geheugenverbruik te bekijken. Een overzichtelijke grafiek van dat verbruik ontbreekt evenwel doorgaans. Gelukkig bestaan er apps waarmee je tot in de puntjes kan nakijken hoe zwaar je smartphone het te verduren krijgt.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Per ongeluk een pikante selfie naar de verkeerde persoon gestuurd? Facebook gaat een functie introduceren zodat je privéberichten uit de inbox van de ontvanger kan verwijderen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Het was nooit makkelijker om je vertrouwde browserinstellingen te verhuizen naar een nieuw toestel. Programma's als Google Chrome en Apple Safari hebben elk hun eigen manier om je data te synchroniseren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Delen je vrienden graag foute foto's op Whatsapp? Voorkom gênante momenten en zorg ervoor dat deze niet automatisch in het Filmrol-album van je iPhone terechtkomen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Google Assistant is op steeds meer Android-smartphones te gebruiken. Met deze Google Assistant-tips haal je het meeste uit het digitale hulpje.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.ne

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

9. Nieuws uit Cyberspace

 • Microsoft zet de verdere ondersteuning voor haar eigen Windows Phone-apps Microsoft Skype voor Bedrijven, Teams en Yammer stop. Dat meldt het bedrijf in de ondersteuningssectie van haar website. Vanaf 20 mei zijn de apps niet meer beschikbaar in de Microsoft Store op de Windows Phones.
  Lees het volledige artikel op Smartbizz.be
 • De deadline van de GDPR is in aantocht: 25 mei. Daardoor regent het ongetwijfeld mails met ‘wijzigingen in het privacybeleid van bedrijven' in je mailbox. Helaas zijn niet al deze mails onschuldig. Oplichters maken gebruik van het urgente topic en sturen nepmails over de GDPR, met als doel om gevoelige gegevens van bedrijven of personen te stelen.
  Lees het volledige artikel op Smartbizz.be
 • Samsung mag zich opnieuw de grootste smartphonemaker noemen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verloor haar positie aan Apple vorig jaar maar heeft die nu weer ingehaald volgens de cijfers van marktonderzoeker Canalys.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Google News gaat op de schop. Met behulp van kunstmatige intelligentie gaat het nieuwsplatform informatiestromen realtime analyseren en organiseren in verhaallijnen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

10. World Weird Web

 • Statieportretten van historische figuren zoals Donald Trump , Kim Jong-Un of Poetin saai zegt u? Niet als het van de Amerikaan Scott Scheidly afhangt. Hij steekt ze gewoon in een fabuleuze - meestal roze-getinte - outfit en voorziet hen van de juiste accessoires. De gemiddelde voil janet op Aalst carnaval is er niets tegen!
  Bekijk de foto's
 • U woont in Reet, Kuttekoven of Beffe en wordt daar al eens mee uitgelachen? Troost u dan met de gedachte dat het altijd nog erger kan met meer deprimerende namen zoals Divorce Beach, Despair Island en Loveless Lake. Om de inwoners van die plaatsen een hart onder de riem te steken - maar niet heus -  maakt de Australiër Damien Rudd er op zijn Instagram een sport van om de meest deprimerende plaatsnamen ter wereld te verzamelen. Bovenaan op de lijst staat - uiteraard! - Amerika.
  Bekijk de foto's
 • Wanneer u weer eens tijd teveel heeft, is YouTube het ultieme tijdverdrijf. Uren aan een stuk filmpjes kijken en doorklikken. Tot u op een gegeven moment op het rare deel van YouTube terechtgekomen bent: vage filmpjes met uiterst bizarre titels en al even bevreemdende thumbnails...
  Bekijk de foto's
 • Voor alles is er een perfecte timing. En als de timing niet juist zit, werkt het gewoon niet. Neen, dit is niet uw wekelijkse horoscoop, maar gewoon een inleiding voor een fotospecial. Als deze foto's een minuutje eerder of later genomen waren, was er niet veel speciaals op te zien, maar nu zijn het best spectaculaire beelden!
  Bekijk het foto's
 • De schoolfeesten staan voor de deur en de reporter van 'Hallo Televisie' maakt een reportage over de voorbereiding.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

11. Noteer alvast in je agenda.

 • De open clubbijeenkomsten vinden in juni plaats op maandagen 4,11 en 18. Dan komen de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be