monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 109| april 2018

1. Enkele mededelingen

 • Beste leden
  We hebben het voorbije jaar gemerkt dat de belangstelling op de zaterdagse clubdagen terugliep. Daarom heeft het bestuur besloten deze clubdagen te verplaatsen naar de 1 ste maandag van de maand.
  Een van de voordelen is dat er nu 3 maandagen na elkaar zijn waardoor eventuele cursussen, workshops ed. aansluitend kunnen gegeven worden.
  De clubavonden zijn vanaf nu dus de 1 ste , 2 de en 3 de maandag van iedere maand tenzij één ervan op een feestdag valt. In juli en augustus hebben we nog steeds vakantie.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Wist je dat "De Monitorrekes", de gelegenheidsquizploeg van computerclub Monitor Niel, op 24 februari meedeed aan de quiz van de Boomse Turnkring. Zij werden 14de op 32 ploegen.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandagen 9 en 16 april neemt Louis Bertels de absolute beginners onder zijn hoede om deze de kneepjes van Microsoft Excel diets te maken.
  Op deze maandag wordt er vanaf 19u30 in de refter getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 9 en 16 april vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 9 en 16 april vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

4. Voorstelling computerwinkel T-Media

We hebben computerwinkel T-Media gelegen in de Provinciale Steenweg in Schelle bereid gevonden zijn werking te komen voorstellen.
Je kan zijn standje op maandag 9 april van ± 20u30 terugvinden in de refter. Dat geeft hem de mogelijkheid geïnteresseerden persoonlijk informatie te geven.

Men zegge het voort.

5. Feest van de Vrijwilligers - 20 april 2018

Op vrijdag 20 april organinseert de gemeente Niel i.s.m. de Welzijnsraad een groot vrijwillegersfeest annex beurs onder het moto: 'Vrijwilligerswerk kent vele gezichten'. De vrijwilligersbeurs vindt plaats in de refter van de GBS aan de Vredstraat in Niel, tevens ons lokaal, van 18u30 tot 20u30. De bedoeling is dat verenigingen de gelegenheid krijgen zich aan elkaar en derden voor te stellen.
Wij nemen aan deze beurs deel en zoeken helpende handen om de stand, zijnde een tafel en 1,5 paneel aan te kleden. Wie op 20 april tussen 16 en 19u tijd heeft, laat het maar weten.
Wie zin heeft om tussen 18u30 tot 20u30 de stand te bemannen/bevrouwen laat dit ook maar weten.
Na de beurs is er een feestje met een humoristisch gastoptreden.

6. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

7. Hints & Tips

 • Facebook verzamelt al jaren met wie je belt en sms't, wanneer je dat doet en hoelang je aan de lijn hangt. Dat is althans zo voor gebruikers met een Androidtelefoon die gebruikmaken van de Facebook-apps.
  Lees het volledige artikel op HLN.be
 • Facebook zit verwikkeld in een privacyschandaal waarbij gegevens van 50 miljoen gebruikers werden gelekt naar Cambridge Analytica. Het Britse politieke  onderzoeksbedrijf zou die gegevens hebben bemachtigd via een Facebook-app die naast de gegevens van gebruikers ook data van hun vrienden verzamelde. Veel gebruikers zijn stomverbaasd over de gigantische hoeveelheid persoonlijke gegevens die internetreuzen als Facebook en Google zo opslaan, maar dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Hier vind je enkele praktische tips over de instellingen en hoe je ze aanpast.
  Lees het volledige artikel op HLN.be
 • Wil je weten of e gehackt bent? Een eenvoudige website laat je met een druk op de knop weten of je je wachtwoord moet veranderen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De browser is je toegangspoort tot internet, maar na maanden van browsen en bladwijzers toevoegen aan internetpagina's zie je door het bos de bomen niet meer. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Op 31 maart was het de World Backup Day: het ideale moment om je bestanden in veiligheid te brengen. Wat is een goede back-upstrategie?
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Zit je Dropbox helemaal vol en heb je geen zin om geld neer te tellen voor extra ruimte? Met deze tips kan je eenvoudig meerdere persoonlijke accounts beheren op je Windows-computer.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • Delen je vrienden graag foute foto's op Whatsapp? Voorkom gênante momenten en zorg ervoor dat deze niet automatisch in het Filmrol-album van je iPhone terechtkomen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wie in meerdere talen correspondeert op zijn smartphone zal zich vlug gefrustreerd voelen door de autocorrectie die woorden verkeerd corrigeert. Zo los je dit probleem op.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Je smartphone is een verlengde van jezelf waar je dagelijks op kunt vertrouwen, maar soms werkt het toestel niet helemaal mee. Na maanden intensief gebruik, vertraagt het toestel. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Het leuke aan Android is dat je het besturingssysteem helemaal naar je eigen zin kan maken. Een alternatieve launcher is daarbij een onmisbare tool.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Je IMEI-nummer heb je zelden nodig, dus dat je er niet bekend mee bent is heel begrijpelijk. Toch kan het soms handig zijn, zoals bij diefstal of verzekering. Dit is hoe je het IMEI-nummer kunt vinden.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.ne

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

9. Nieuws uit Cyberspace

10. World Weird Web

 • Babyboomers en millennials zullen nooit de beste vrienden zijn. Babyboomers verwijten millennials dat ze lui, onbeschoft en gsm-verslaafd zijn. Millennials nemen het de babyboomers dan weer kwalijk dat ze de economie en het milieu zodanig naar de botten geholpen hebben dat een zorgeloos leventje voor de volgende generaties er niet meer inzit. Eén ding is zeker: millennials zijn niet op hun mondje gevallen en counteren de babyboomers met een aantal snedige comebacks.
  Bekijk de foto's
 • In de Verenigde Staten hebben high schools - vergelijkbaar met ons middelbaar onderwijs - de gewoonte om leerlingen een jaarboek te laten maken. Daarin staan de bengels opgelijst met bijhorende foto én quote. Om de boel wat op te leuken, bedenken sommigen dan ook een zinnetje met een stevig komisch gehalte. Een selectie dient zich aan:
  Bekijk de foto's
 • Sommige stockfoto's gaan zelfs ons petje te boven. Wat we ons ook afvragen, is: wie denkt er ooit 'hmm, ik heb een foto nodig van een vrouw die een goudvis bedreigt met een geweer'?
  Bekijk de foto's
 • Hoewel het leven een strijd is, zijn er toch af en toe van die momentjes waarop het geluk aan uw kant lijkt te staan. Een omgevallen boom die uw auto net niet raakt, sleutels die net niet in de rioolput vallen of spijkers die uw voet of band net missen... Of dat nu te danken is aan goeie karma of een almachtige God laten we in het midden, feit is dat het gewoon vree wijs is!
  Bekijk het foto's
 • Wat als alles één groot complot was?
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

11. Noteer alvast in je agenda.

 • De volgende open clubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 7 en 14 mei plaats. Dan komen de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar.
 • Op 21 mei is er geen clubbijeenkomst wegens Pinkstermaandag.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be