monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 108| februari 2018

1. Enkele mededelingen

 • Beste leden
  We hebben het voorbije jaar gemerkt dat de belangstelling op de zaterdagse clubdagen terugliep. Daarom heeft het bestuur besloten deze clubdagen te verplaatsen naar de 1 ste maandag van de maand.
  Een van de voordelen is dat er nu 3 maandagen na elkaar zijn waardoor eventuele cursussen, workshops ed. aansluitend kunnen gegeven worden.
  De clubavonden zijn vanaf nu dus de 1 ste , 2 de en 3 de maandag van iedere maand tenzij één ervan op een feestdag valt. In juli en augustus hebben we nog steeds vakantie.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Lidmaatschap

Reeds en 70-tal personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van 'Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel' tot eind februari.
Na deze datum zien wij ons genoodzaakt u uit ons ledenbestand te verwijderen en ontvangt u het Monitor Magazine Light niet meer.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandagen 12 en 19 februari neemt Jhonny Van Dam de absolute beginners onder zijn hoede om deze de kneepjes van Microsoft Word diets te maken.
  Op deze maandag wordt er vanaf 19u30 in de refter getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 12 en 19 februari vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 12 en 19 februari vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. 17de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - het verslag

92 aanwezigen kunnen geen ongelijk hebben: het hoogtepunt van het jaar is onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”. Deze vond dit jaar plaats op 27 januari.

Vanaf 18.00 uur werden de kaas-, vlees- en wijnliefhebbers in de videoklas getrakteerd op een receptie en rond 19.00 uur verklaarde de secretaris het eetfestijn voor geopend en nodigde hij de aanwezigen uit om zich in de refter te goed te doen aan de verschillende Franse kazen.
Ook diegenen die geen kaas lustten werden niet vergeten. Voor hen waren er verschillende soorten vlees voorzien.

Als afsluiter werden de aanwezigen getrakteerd op koffie en gebak.

Het bestuur wil langs deze weg iedereen bedanken die van deze avond tot een succes hebben gemaakt.
We hopen dat de aanwezigen een fijne avond hebben beleefd en we maken meteen een afspraak voor de nieuwjaarskaas- en wijnavond van 26 januari 2019.

6. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.

7. Hints & Tips

 • Wil je bestanden die op je pc staan op je smartphone of iPhone krijgen? Je kan hiervoor je toestel via een kabel met je computer verbinden om de files te kopiëren. Er bestaan echter eveneens methodes waarbij je geen kabels nodig hebt. Portal is een app die je in staat stelt om bestanden naar je telefoon te kopiëren via wifi. Erg handig wanneer je je kabeltje kwijt bent.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Een installatie van Windows 10 komt met een hele resem apps. Sommige daarvan zijn zonder twijfel nuttig, maar een heel deel zal je waarschijnlijk nooit openen. Wie zijn startmenu wil zuiveren van ongebruikte apps kan daarvoor verschillende stappen nemen. Mocht je je bedenken, dan zijn de apps ook weer snel opnieuw te installeren. Wees je er wel van bewust dat de apps bij een grote update van Windows waarschijnlijk gewoon opnieuw zullen verschijnen. Je zal dus meerdere keren moeten opruimen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Heb je het al eens meegemaakt dat je laptop uitviel, ook al gaf je computer aan dat je nog een halfuurtje uit je batterij kon halen? Wanneer je je laptop al even in gebruik hebt, kan deze het moeilijk krijgen met de correcte inschatting van je accu. Dat hoeft geen blijvend probleem te zijn. Je kan dit rechttrekken door je batterij te kalibreren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Steeds meer alledaagse toestellen verbinden met het internet. Wie het overzicht verliest over zijn slimme toestellen, kan een IP-scanner gebruiken om te achterhalen welke verbonden toestellen er op zijn netwerk zitten.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Dankzij de Fall Creators Update kan Windows slimmer omspringen met de energie die verschillende computerprocessen gebruiken. Het besturingssysteem kan processen die minder belangrijk zijn in een lage energie-modus plaatsen. Het systeem beslist zelf welke processen in die categorie vallen. Dat detectiesysteem is echter niet alziend, en het kan wel eens voorvallen dat Windows een belangrijke app vertraagt.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • De aankomende versie van het iOS-besturingssysteem, iOS 11.3, bevat een nieuwe functie voor iPhone-gebruikers met een ouder toestel. In de bètaversie van iOS is het vanaf nu mogelijk om de vertraging die Apple oplegt voor de processoren van oudere toestellen uit te schakelen. Veel mensen waren ontevreden met deze beslissing van Apple.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Het internet is niet altijd een even gezellige plaats. Zorg ervoor dat je kinderen niet op de verkeerde plek verzeilen met behulp van ingebakken functies in Android en iOS.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Hoe vaak gebruik jij je smartphone écht? De nieuwe MobileDNA-app brengt je smartphonegebruik nauwgezet in kaart, zodat je de controle weer in eigen handen kan nemen
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Google lijkt er maar niet in te slagen om kwaadaardige software volledig uit zijn online winkel te bannen. Volgens het bedrijf komt dat door de grote schaal en bereik van Google Play. Cybercriminelen die zoveel mogelijk slachtoffers willen maken zijn bij de store dan ook aan het juiste adres. Google heeft een team ingenieurs en technologieën klaarstaan om Android-malware tegen te gaan. Hoe bevecht het bedrijf kwaadaardige applicaties op zijn smartphonebesturingssysteem?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Voor wie geen tijd en of geld heeft om op reis te gaan is er nu Google Arts & Culture. Er werd samengewerkt met meer dan 1200 internationale musea, galerieën en instituten uit 70 land om hun exposities online ter beschikking van iedereen te stellen. Je kan een virtuele toer maken in o.a. The British Museum, het Gugenheim Museum in Bilbao, The Tate Galery, ...
  Ieder cultuurminnend persoon moet deze must have app downloaden via de App Store van Apple en de Google Play Store.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

9. Nieuws uit Cyberspace

 • De Amerikaan John Perry Barlow, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van het internet, is overleden. Hij stierf woensdag op zeventigjarige leeftijd in zijn slaap, meldt de Electronic Frontier Foundation (EFF).
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Microsoft gaat Windows 10 S, een beperkte versie van het besturingssyteem, binnenkort stopzetten. De opvolger zal iets meer kunnen en gelinkt zijn aan bestaande Windows 10-versies.
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Het is 2018 en hoewel we nog nooit zoveel informatie over onszelf online deelden als vandaag, blijven we slecht in het beschermen van die data. Dat blijkt nogmaals uit cijfers die Gmail heeft gedeeld.
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Wie met Office 2019 wil werken op een oudere versie van Windows, zal een beroep moeten doen op de cloud. Microsoft beperkt de vaste licenties tot Windows 10.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be

9. World Weird Web

 • Tenzij je ze neerschrijft op een baksteen en er mee in 't rond begint te gooien, zijn woordspelingen eerder onschuldig. En soms zelfs grappig. En dat is bij deze 15 kinderlijk tekeningen niet zelden het geval.
  Bekijk de foto's
 • Wanneer toevalligheden elkaar op het juiste moment treffen, ontstaan kiekjes die tot in de eeuwigheid op het internet circuleren onder de noemer 'hilarisch'. Zo ook bij deze 15 exemplaren, waarbij de kleding van de protagonisten wonderwel overeenkomt met de situatie waarin ze zich bevinden.
  Bekijk de foto's
 • Volgens wetenschappelijk onderzoek zeggen uw schoenen meer over u dan u denkt. Zo zouden vriendelijke en inschikkelijke mensen eerder praktische schoenen dragen en is de kans groot dat u last heeft van bindingsangst als u uw voetjes elke ochtend in fancy en perfect onderhouden schoeisel schuift.
  Bekijk de foto's
 • Oké, wéttelijk gezien vallen volgende kunstwerkjes onder de categorie vandalisme. Maar dan wel uitermate entertaindend vandalisme. Wat ons betreft verdienen volgende creatieve bandieten die ons op deze uitmuntende street art trakteren een schouderklop, in plaats van een GAS-boete. 
  Bekijk het foto's
 • Geen concert van Drake, maar wel een gigantische taalfout volgens Kurt. 'Drake lastte zijn concert af' is niet juist. Kurt legt uit waarom.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De volgende open clubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 5,12 en 19 maart plaats. Dan komen de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be