monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 14 | nummer 107| januari 2018

Computerclub Monitor Niel vzw wenst alle leden een

vrolijk en vreugdevol computerjaar 2018

1. Enkele mededelingen

 • Beste leden
  We hebben het voorbije jaar gemerkt dat de belangstelling op de zaterdagse clubdagen terugliep. Daarom heeft het bestuur besloten deze clubdagen te verplaatsen naar de 1 ste maandag van de maand.
  Een van de voordelen is dat er nu 3 maandagen na elkaar zijn waardoor eventuele cursussen, workshops ed. aansluitend kunnen gegeven worden.
  De clubavonden zijn vanaf nu dus de 1 ste , 2 de en 3 de maandag van iedere maand tenzij één ervan op een feestdag valt. In juli en augustus hebben we nog steeds vakantie.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Algemene ledenvergadering - 8 januari 2018

Om in orde te zijn met onze statuten én om in regel te zijn met de toelatingsvoorwaarden van de cultuurraad om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidies, houden wij onze algemene ledenvergadering op maandag 8 januari 2018 in de refter van de Gemeentelijke Basisschool - Veldstraat te Niel.
De agenda ziet er als volgt uit:

 • Verwelkoming door de voorzitter
 • Financieel verslag
 • Jaarplan 2015
 • Rondvraag
 • Omhaling lidgeld
De vergadering start om 20u00. Je kan al binnen vanaf 19u00.

Aangezien het dan Verloren Maandag is en er voor iedere aanwezige een worstenbrood voorzien wordt, vragen we, indien je nog niet inschrijven bent, dit te doen voor 7 januari 2018 met het eerder opgestuurde inschrijvingsformulier of via ledenvergadering@monitorniel.be.

Download de handige kalender met de data van clubbijeenkomsten van 2018.

Op deze dag is er uiteraard geen clubbijeenkomst. Hou hier rekening mee!

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandag 15 januari neemt Louis Bertels de absolute beginners onder zijn hoede om deze de kneepjes van het vak wijs te maken.
  Op deze maandag wordt er vanaf 19u30 in de refter getracht om ook op andere computervragen een antwoord te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandag 15 januari vanaf 19u30 aan de slag zien.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandag 15 januari vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. 17de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - 27 januari 2018

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”.

Deze nieuwjaarskaas- en wijnavond organiseren we op 27 januari vanaf 18.00 uur reeds voor de 17de maal en als het zo’n succes wordt als vorige jaren zal de refter van de GBS aan de Veldstraat te klein zijn.
Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.

De deelname prijs is voor de leden 15 euro. Niet leden betalen 17,50 euro. Kinderen tot 12 jaar moeten trouwens niet betalen.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.

Je kan je tot 24 januari 2018 inschrijven op één van de clubbijeenkomsten of via de website.

6. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering van begin dit jaar kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Lees ook zijn reviews.

7. Hints & Tips

 • Microsoft stuurt heeft Office 2007 op pensioen gestuurd. Vanaf november 2017 reeds kreeg de software geen technische ondersteuning meer en worden bugfixes en beveiligingslekken niet meer gedicht. Daarnaast werkte de suite vanaf 31 oktober niet meer samen met je mailbox van Office 365. Gebruikers van de clouddienst kunnen zo om veiligheidsredenen geen mailtje meer sturen of ontvangen met een Outlook 2007-client.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De kans is groot dat je al tig keren de toetscombinaties Ctrl+C en Ctrl+V hebt gebruikt om tekst of afbeeldingen naar het Windows klembord te kopiëren en vervolgens elders weer te plakken. Handig, dat wel, maar alles bij elkaar valt er nauwelijks iets in te stellen of te beheren. ClipAngel geeft je veel meer beheermogelijkheden naar het klembord toe.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De mogelijkheden om bestanden in batch te hernoemen zijn beperkt in Windows. Ant Renamer biedt heel wat meer opties… Zodra je in Ant Renamer alle gewenste bestanden hebt toegevoegd kun je aangeven welke ‘hernoem'-operatie(s) je op de bestandsselectie wilt uitvoeren. Ant Renamer biedt een 14-tal mogelijkheden aan, waarbij de namen al goeddeels duidelijk maken wat je er mee kunt aanvangen.
  Lees het volledige artikel op Clickx
 • Heeft een familielid je aangeklampt om tijdens het kerst- of nieuwjaarsetentje zijn of haar trage computer te optimaliseren? Techpulse legt je stap voor stap uit hoe je die klus inpast tussen aperitief en vertrek.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Wie een bluetooth hoofdtelefoon of draadloze oortjes aansluit op een Windows 10-toestel, kan net zo goed meedoen met de lotto. De éne keer krijg je kraakhelder geluid zoals je verwacht, maar de andere keer niet. Je moet hierbij geluk hebben: als je na een paar keer geen problemen ondervindt, is de kans klein dat ze ooit opsteken.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Wanneer je snel een mail wilt beantwoorden, kan je al wel eens flaters begaan. Schrijffouten, vergeten bijlages of zelfs de verkeerde ontvanger zijn problemen die je liever wilt voorkomen. Gelukkig zijn er in Outlook manieren om ervoor te zorgen dat een mail die je hebt uitgestuurd weer wordt teruggehaald. De ontvanger van het bericht zal nooit weten dat er oorspronkelijk een grote dt-fout in de tekst stond.
  Lees het volledig artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • Waarom gebruiken we onze vingerafdrukscanner uitsluitend om een smartphone te ontgrendelen? Lenovo bewijst op zijn toestellen dat je die voor veel meer zaken kan inzetten. Huawei probeert dat eveneens te bewijzen, maar is daar net wat minder succesvol in. Dankzij de app Vingerafdruk Gebaren, kan je je scanner gebruiken voor wat je maar wilt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Op een GSM was het wisselen van toestel nog relatief eenvoudig. Het enige wat je meenam waren de nummers van je contactpersonen. Bij een smartphone zijn de verhuisdozen al wat groter: naast de telefoonnummers zal je ook je foto's, apps en andere bestanden willen oversluizen naar je nieuwe model. Gelukkig is de cloud er om je een handje te helpen. Keerzijde is dat je je bestanden aan Google of Apple zal moeten toevertrouwen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Heb je vlug een scan nodig van een document, maar geen scanner in de buurt? Je smartphone kan instaan als vervanger. Bovendien heb je ook met je mobiele toestel toegang tot OCR-technologie die de tekst in digitale vorm doorzoekbaar maakt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Facebook introduceert een nieuwe manier om mensen of pagina's tijdelijk het zwijgen op te leggen. Deze functie is handig als een pagina bijvoorbeeld een evenement heeft met veel berichten waar je niet op zit te wachten, of dat je iemand gewoon een maandje niet wil zien.
  Lees het volledige artikel op androidplanet.nl.be
 • Eén van de nieuwe functies van Android 8.0 (Oreo) is het tonen van stipjes bij apps met nieuwe meldingen. In deze tip laten we je zien hoe je deze feature ook op je oudere Android krijgt.
  Lees het volledige artikel op androidPLanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

9. World Weird Web

 • Ontwikkelaar Gaël Duval is het beu om zijn data te delen met Google en wil een alternatief bouwen voor Android waarbij dat niet hoeft: Eelo. Het OS zit momenteel in de bètafase. Android krijgt er een nieuw broertje bij: Eelo. Eelo is een initiatief van de Franse ontwikkelaar Gaël Duval, die zijn sporen in de sector heeft verdiend als het brein achter Mandrake Linux. Duval wil een alternatief voor Android creëren waarbij je geen privacy moet opofferen.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Een manier om met depressie om te gaan, is de negativiteit om te zetten in creativiteit. Dat is althans hoe artiest Martin Rosner het aanpakte, aangevuld met de nodige medicatie en therapie uiteraard. Het resultaat zijn deze 10 cartoons, die even cynisch als dolkomisch zijn.
  Bekijk de cartoons
 • Ze konden onze argeloze kinderbreintjes misschien bedotten, maar nu we de wereld toch met een meer nuchtere blik bekijken, lijken de cartoons uit onze jeugd alsmaar onzinniger. Disney en co hanteren immers een volstrekt eigen logica en dat levert taferelen op waarbij genieën als Einstein en andere broekdragers zich beslist zouden omdraaien in hun graf. 
  Bekijk de cartoons
 • Oké, wéttelijk gezien vallen volgende kunstwerkjes onder de categorie vandalisme. Maar dan wel uitermate entertaindend vandalisme. Wat ons betreft verdienen volgende creatieve bandieten die ons op deze uitmuntende street art trakteren een schouderklop, in plaats van een GAS-boete. 
  Bekijk het foto's
 • Lilian lijdt al een paar jaar aan een bijzonder vervelende ziekte in haar hoofd, en haar echtgenoot Harry wordt er horendol van. Want ze zit met ‘den draad' en de dokters weten er geen raad mee. Met alle praktische moeilijkheden van dien. Hilarisch filmpje uit In de Gloria
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • De volgende open clubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 5,12 en 19 februari plaats. Dan komen de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be