monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 13 | nummer 106| juni 2017

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • In de maand juni is er op zaterdag geen clubbijeenkomsten. Hou hier rekening mee

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Aangezien er in juni op zaterdag geen clubbijeenkomsten zijn, is de eerste clubavond op maandag 12 juni.
  Op maandagen 12 en 19 juni 2017 trachten Jhonny Van Dam en Jef Claes vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw en François De Jonghe leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 12 en 19 juni vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 12 en 19 juni vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

4. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering van begin dit jaar kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Lees ook zijn reviews.

5. Hints & Tips

 • Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek gaat naar url's die (bijvoorbeeld vanuit een of ander script) op een webpagina worden aangesproken. Je wilt bijvoorbeeld weten of er geen heimelijke connecties met andere sites worden gelegd of je wilt uitvissen wat de url is van de streaming media (bijvoorbeeld om die te kunnen opnemen). URL Snooper is daarvoor de geknipte tool.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Met deze tool krijg je je bestanden weer terug als je pc is besmet met de Wannacry-ransomware. De tool WanaKiwi is gemaakt door een groepje hackers en beveiligingsonderzoekers die de afgelopen dagen hebben samengewerkt.
  Lees het volledige artikel op Bright.nl
 • De meeste schermen bevatten tegenwoordig één of meerdere HDMI- en DisplayPort-aansluitingen, terwijl de verouderde DVI- en VGA-poorten stilaan te gronde gaan. Welke schermaansluiting gebruik je best?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Het is steeds moeilijker om geen dataspoor achter te laten wanneer je je op het internet waagt. Houd je je identiteit liever voor jezelf? Deze programma's beschermen je e-mailverkeer en je identiteit.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • In Windows zit de optie om hardware veilig te verwijderen. Waarom mag je je usb-stick niet zomaar uit een computer trekken?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Krijg je een usb-stick niet meer geformatteerd? Heb je schrik dat bepaalde gegevens er nog op blijven staan? Tijd om alles écht te wissen.
  Lees het volledig artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Vanaf iOS 11 stopt Apple met de ondersteuning van 32-bit apps op de iPhone en iPad. In maart was er nog sprake van zeker 187.000 apps die dan niet langer compatibel zijn met het besturingssysteem. We leggen uit hoe je nagaat of jouw favoriete apps binnenkort nog zullen werken.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Om veilig op het internet te vertoeven doe je er goed aan voor al je online diensten een ander wachtwoord te gebruiken. Jammer genoeg maakt deze werkwijze het een stuk moeilijker om je paswoorden te onthouden. Je kan de iCloud-sleutelhanger gebruiken om veilige accounts op te zetten zonder dat je het risico loopt je wachtwoord te vergeten.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Je smartphone verkiest in de regel het wifinetwerk boven je mobiele dataverbinding. Zolang er een wifinetwerk binnen bereik is, zal je telefoon er aan vast klampen. Zo blijft je toestel rekenen op wifi wanneer je aan de rand van het bereik zit en de verbinding eigenlijk niets meer waard is, terwijl er misschien ook 4G-beschikbaar is.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Op apps in Google Play vindt niet dezelfde strikte controle plaats als in de App Store van Apple. Procentueel valt het aantal malafide apps enorm mee, maar toch zijn er risico's.
  Lees het volledige artikel op androidplanet.nl.be
 • WhatsApp ondersteunt maar een beperkt aantal bestanden die je met de app kunt versturen. SendAnyFile lost dit probleem op en laat je allerlei bestanden verzenden via de chat-app.
  Lees het volledige artikel op androidPLanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. World Weird Web

 • Meer dan enkele druppels zwarte inkt heeft deze artiest niet nodig om onze fantasie op hol te doen slaan. Vakmanschap heet zoiets. De tekeningen zijn afkomstig van het Instagram-account petitesluxures , waarvan de roots in Parijs liggen. Die worden klaarblijkelijk fel gesmaakt, gezien de 700 000 mensen die hun weg naar de Follow-knop vonden.
  Bekijk de foto's
 • Dino Cujko is een een jonge Kroaat van amper 19 met een passie voor cartoons. De knaap startte enkele maanden geleden ook zelf met tekenen, en kribbelde zich al een behoorlijk portfolio bij elkaar. Wij selecteerden het beste uit zijn prille carrière, dat in elk geval het beste doet verhopen.
  Bekijk de cartoons
 • Op 22 april was het de Dag van de Aarde. Niks bijzonders zou u denken, zijnde het niet dat onze aardkloot al betere tijden heeft gekend. Sinds The Donald besliste om de duimschroeven van de wetenschap steviger aan te draaien en de opwarming van de aarde als onzin te bestempelen is protest nooit veraf. De wetenschappelijke wereld kwam op straat om zijn beleid te hekelen en deed dat met verve en de nodige humor, zoals deze fotospecial aantoont.
  Bekijk de foto's
 • Kurt Van Eeghem maakt voor eens en voor altijd komaf met een van de grootste taalfouten: noemen of heten.
  Bekijk het filmpje
 • De Homo Flandriens geniet het liefst van zijn perfect gazon ... door het raam, werkelijk verbazingwekkend. Sir Allistair bericht hierover.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • In de maanden juli en augustus hebben we, zoals iedereen, vakantie.
 • De eerste open clubbijeenkomst na de vakantie is op zaterdag 2 september. Dan komen ook de werkgroep Absolute beginners en de Linux Users Group Monitor Niel bijeen.
 • De volgende open clubbijeenkomsten vinden plaats op maandagen 11 en 18 september plaats. Dan komen de werkgroep Absolute beginners, de Linux Users Group Monitor Niel en de werkgroep Pret met de Tablet bij elkaar.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be/html/agenda.php

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be