monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 13 | nummer 105|mei 2017

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • In de maanden mei en juni zijn er op zaterdag geen clubbijeenkomsten. Hou hier rekening mee

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Aangezien er in mei op zaterdag geen clubbijeenkomsten zijn, is de eerste clubavond op maandag 8 mei.
  Op maandagen 8 en 15 mei 2017 trachten Jhonny Van Dam en Jef Claes vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw en François De Jonghe leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandagen 8 en 15 mei vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 8 en 15 mei vanaf 20u00 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

4. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering van begin dit jaar kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Lees ook zijn reviews.

5. Hints & Tips

 • Er zijn verschillende factoren van belang bij de keuze van een goed antiviruspakket. Niet in het minst speelt de eigenlijke bescherming tegen virussen en malware mee, maar ook de impact op je systeem is een belangrijke factor. Weinig mensen zullen voor de perfecte bescherming kiezen als die hun computer voelbaar vertraagt, en terecht. Het uitzicht en de bediening van de software zelf mag je evenmin onderschatten.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Regelmatig zie je vreemde beweringen opduiken over wat Facebook met jouw informatie en foto's van plan is. Moeten we schrik krijgen of niet? .
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Bescherm je mailbox tegen inbrekers en ander online gespuis met behulp van deze 10 tips.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Vind je het nogal griezelig dat je na het bezoeken van een een bepaalde website opeens bestookt wordt met verwante advertenties? Je kan die gerichte reclame een halt toe roepen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Grafieken maak je omdat je gegevens op een overzichtelijke manier wilt presenteren. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw Excel-tabellen eenvoudig te begrijpen en visueel aantrekkelijk zijn.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Sinds Windows 7 bestaat er een eenvoudige methode om mappen en printers te delen met alle computers op je thuisnetwerk. We overlopen hoe je die functie kan gebruiken.
  Lees het volledig artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. World Weird Web

 • Ooit al gehoord van Shusaku Takaoka ? Nee? Dat treft, wij ook niet. Tot ons oog viel op de man zijn werk. De grafische ontwerper uit het land van de rijzende zon tovert iconen uit de kunst, zoals de welgekende  Mona Lisa of het melkmeisje van Vermeer , om tot regelrechte hipsters. Vincent Van Gogh heeft er zelden cooler uitgezien.
  Bekijk de foto's
 • Via onderstaande link krijg je een 360° beeld van Antwerpen. Wanneer je op de rode driehoekjes klikt, kan je zelfs virtueel rondwandelen in bekende en minder bekende bezienswaardigheden. En met de oranje cirkeltjes kan je op de kathedraal rondwandelen. Met dank aan John Eeckels
  Bekijk de virtuele tour
 • Op 22 april was het de Dag van de Aarde. Niks bijzonders zou u denken, zijnde het niet dat onze aardkloot al betere tijden heeft gekend. Sinds The Donald besliste om de duimschroeven van de wetenschap steviger aan te draaien en de opwarming van de aarde als onzin te bestempelen is protest nooit veraf. De wetenschappelijke wereld kwam op straat om zijn beleid te hekelen en deed dat met verve en de nodige humor, zoals deze fotospecial aantoont.
  Bekijk de foto's
 • Omdat Sesamstraat er mee ophoudt geven we hier nog eens het hilarische 'Ernie, er zit een banaan in je oor'.
  Bekijk het filmpje
 • Wanneer de lente aanbreekt offeren de Homo Flandriens hun hele inboedel aan de Goden, werkelijk verbazingwekkend. Sir Allistair bericht hierover.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • maandag 12 juni : open clubbijeenkomst - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 19 juni: open clubbijeenkomst - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be