monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 103|december 2016

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen

 • Op zaterdag 3 december komen, vanaf 9u00, de leden van de werkgroep Excel bij elkaar om samen excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • Louis Bertels gaat in de werkgroep absolute beginners van zaterdag 3 december met Word een tabel maken en etiketten afdrukken .
  De workshop vindt van 10u tot 12u plaats in de videoklas.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen eveneens op zaterdag 3 december aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

 

4. Open clubactiviteiten

 • Op maandagen 12 en 19 december kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Louis Bertels, Jhonny Van Dam en Jef Claes trachten, vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt vanaf 19u30 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 12 en 19 december in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

5. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger heeft reeds 2 reviews geschreven.

6. Hints & Tips

 • Op Linux zijn vele pareltjes van applicaties te installeren. Omdat er zo veel zijn, leek het ons handig om je alvast op weg te helpen met enkele van onze favorieten. Doe er je voordeel mee.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De meeste gebruikers zijn wel in hun sas met Windows 10, maar dat die razend populaire spelletjes zoals Solitaire, Minesweeper, FreeCell, Hearts en Mahjong verdwenen zijn, valt voor velen lastiger te verteren. Gelukkig is daar Windows 7 Games for Windows 10 and 8: jawel, ze zijn terug!
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Of het nu te wijten valt aan een technisch probleem dan wel een menselijke fout: als je data onbedoeld verdwijnen van je systeem, dan wil je ze terug. Gelukkig verdwijnen gegevens pas echt wanneer ze overschreven worden door andere bits en bytes. Slecht nieuws voor wie bestanden voor altijd wil laten verdwijnen, goed nieuws voor wie er wil recupereren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wat originaliteit in je Word-bestand steken helpt niet alleen om het document eruit te laten springen tussen een stapel andere teksten, het kan er ook voor zorgen dat de structuur van je verhaal duidelijker is, en dat je lezer meer houvast krijgt bij het onthouden van wat je allemaal via dat digitale papier te vertellen hebt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Iedereen gebruikt een mailbox, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen daarom stilstaat bij de mogelijkheden die zijn e-maildienst te bieden heeft. Toch kan het lonen om enkele minuten grondig door alle functies van je mailbox te bladeren. Zo investeer je even tijd om dan veel productiever met je mailverkeer om te kunnen gaan. Soms zit het verschil echt in de kleine dingen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Als deel van de back-up-service van iCloud worden belgegevens opgeslagen op de Apple-servers. Dat ontdekte een Russische securityfirma. Op zich gaat het niet om een echte inbreuk op de privacy, aangezien Apple ze niet verspreidt of gebruikt op andere manieren, maar het is problematisch dat deze gegevensopslag nergens vermeld wordt. Nochtans was dat tot enkele maanden geleden wel het geval.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Facebook-gebruikers met een Android-telefoon klagen al gedurende enige tijd over de app van het sociale medium. De applicatie zou een last zijn voor de batterij van je toestel en doet de prestaties van je smartphone kelderen. Android-blogger Russell Holly en enkele Reddit-gebruikers namen daarom de tijd om de prestaties van hun smartphone te testen wanneer de app niet geïnstalleerd is.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Via de zoekmachine en in Google Maps had je al toegang tot informatie die je bij benadering vertelde hoe de drukte op een plaats evolueerde gedurende de openingsuren. Die functie krijgt een update, waarbij Google met anonieme locatiegegevens zal werken om een nog accurater zicht te geven op hoeveel bezoekers je op een gegeven uur mag verwachten op een plaats.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Google heeft voor alle belangrijke noden een app, zo lijkt het wel. Het Google Foto's-team versterkt die perceptie nog eens door een scanapp uit te brengen voor oude foto's. Op die manier heb je niet langer een echte scanner nodig om die oude afbeeldingen te digitaliseren, en is het resultaat beter dan wanneer je er gewoon een nieuwe foto van maakt met je smartphone.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Er is stilletjes een nieuwe feature toegevoegd aan de bètaversie van WhatsApp . Wanneer je een video ontvangt, hoef je niet meer te wachten voordat deze is gedownload, voordat je ‘m kunt bekijken.
  Lees het volledige artikel op androidPLanet.nl
 • Adobe Photoshop Fix is een uiterst gebruiksvriendelijke en erg degeljke app om uw foto's te bewerken. Er zitten enkele zeer leuke snufjes is de trukendoos om bijvoorbeeld oneffenheden in gezichten weg te werken,storende objecten uithet beeld te vegen of te spelen met belichting en kleur. De app is beschikbaar zowel voor Android als iPhone.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. World Weird Web

 • Hoe dichter bij de Noordpool, hoe zwarter de humor. Het gebrek aan zonlicht beïnvloedde ook de IJslandse illustrator  Hugleikur Dagsson , wiens cartoons aan de cynische kant zijn. Wij kunnen daar echter smakelijk om lachen, en we hopen u ook!
  Bekijk de foto's
 • Grafieken worden doorgaans gebruikt om kwartaalcijfers en beursdalingen visueel voor te stellen. Dat ze niet per se saai hoeven te zijn, bewijzen deze 24 exemplaren die even leutig als herkenbaar zijn.
  Bekijk de foto's
 • De Georgische illustrator  Levan Patsinashvili ging creatief aan de slag met historische gebeurtenissen, en meerbepaald de data waarop ze plaatsvonden. Zeer clever , meneer Patsinashvili!
  Bekijk de foto's
 • De goedheilig man, bigenaamd de Sint, is weer in het land. Toon Hermans heeft hierover een hilarische conférence
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 7 januari: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 9 januari: Algemene ledenvergadering
 • maandag 16 januari: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • zaterdag 28 januari: kaas- en wijnavond

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be