monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 102|oktober 2016

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten werkgroepen

 • Op zaterdag 1 oktober komen, vanaf 9u00, de leden van de werkgroep Excel bij elkaar om samen excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • Vorige maand heeft Louis Bertels de verschillen tussen Windows 7/8.1 en Windows 10 uitgelegd.
  Microsoft heeft eveneens Internet Explorer gerestyled en hem Edge genoemd. Louis Bertels gaat in de werkgroep absolute beginners van zaterdag 1 oktober, deze nieuwe browser onder loep leggen en de verschillen blootleggen.
  De workshop vindt plaats van 10u tot 12u.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

 

4. Open clubactiviteiten

 • Op maandagen 10 en 17 oktober kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Louis Bertels, Jhonny Van Dam en Jef Claes trachten, vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt vanaf 19u30 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 10 en 17 oktober in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

5. Gratis fotobewerker Faststone

Iedereen heeft een heleboel foto's op zijn harde schijf staan. Meestal blijven zij daar ook op staan zonder dat er iets mee gebeurd.
Jos Du Lion wil hierin verandering inbrengen met de gratis fotobewerker Faststone.
FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Het is een van de beste programma's in zijn soort.
U kunt slideshows maken van groepen afbeeldingen waar u zelfs muziek onder kunt zetten!
Ook kunt u enkele eenvoudige bewerkingen op foto's uitvoeren, zoals: vergroten, verkleinen, bijsnijden, roteren, kleurcorrectie en rode ogen correctie. Verder kunt u foto's aan elkaar plakken om een panoramafoto te maken. FastStone Image Viewer biedt ook de mogelijkheid om plaatjes te converteren naar andere bestandsindelingen (ook batch conversie). Ondersteund worden onder andere: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, PCX, BMP, PNG en TGA.

Vorige maand heeft Jos Du Lion een introductie gegeven. Op maandag 17 oktober graaft hij in een tweede sessie dieper in de mogelijkheden van het programma. Deze thema-avond vindt plaats in de videoklas van de GBS en begint om 20u00.

6. Workshop GIMP

 • Jos Du Lion heeft, in samenspraak met de cursisten, beslist om de workshop GIMP on hold te plaatsen. Voor speciefieke vragen kan je op de clubdagen nog steeds bij hem terecht.

 • Op onderstaande links vind je handleidingen over GIMP. De eerste is een online handleiding, de tweede is diezelfde handleiding maar dan in PDF formaat.

Een goeie startpagina voor GIMP met veel tips, trucs, handleidingen en dergelijke is http://gimp.startpagina.nl/
Een online handleiding vind je op http://www.gratiscursus.be/GIMP/

7. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.

8. Hints & Tips

 • De besparingsmodus in Windows 10 wordt automatisch ingeschakeld wanneer de capaciteit van je laptopbatterij onder de twintig procent zakt. De helderheid van je scherm zal worden verlaagd en ook meldingen van applicaties zullen niet langer worden getoond. Hierdoor zal je het maximale kunnen halen uit de laatste energie die in je batterij zit.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Je hebt het vast ook al meegemaakt: je start een of ander programma op (zoals een wat oudere game) en dat wijzigt ongegeneerd je schermresolutie met als gevolg dat de pictogrammenlay-out op je bureaublad door elkaar gehusseld wordt. Vervelend dus. Gelukkig is er Relcon…
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • In je poging om mensen met kwade bedoelingen uit je computer te houden, kan het al eens gebeuren dat je wachtwoord zo ingewikkeld is dat je het zelf vergeet. Gelukkig is Microsoft bedacht op dergelijke problemen. Via een eenvoudig proces kan je je wachtwoord resetten.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Hoewel het aanbod voor een kosteloze upgrade naar Windows 10 technisch gezien sinds 29 augustus is afgelopen, voert Microsoft de update nog altijd gratis door voor gebruikers die beroep doen op assistieve technologieën. Alleen controleert het bedrijf niet of dat ook effectief het geval is. Assistieve technologieën helpen gebruikers met een beperking in hun interactie met de computer. Het gaat dan bijvoorbeeld over aangepaste toetsenborden of software die het scherm voorleest. Voor deze gebruikers is het niet vanzelfsprekend om onmiddellijk te updaten naar een nieuw besturingssysteem.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Microsoft Word: we gebruiken het zo goed als allemaal om teksten vorm te geven op een computer. Iedereen pikt na een tijdje wel een paar handigheidjes op in het programma. CTRL+C en CTRL+V ken je ongetwijfeld, maar er is een grote schat aan sneltoetsen en andere trucs waar je vast nog nooit van gehoord hebt. In het artikel vind je tien tips op een rij waarmee je typen en bewerken in Microsoft Word kan versnellen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

9. Pret met de tablet?

 • Apple is op dinsdag 13 september, met de wereldwijde uitrol van iOS 10 , de nieuwste versie van het besturingsssyteem voor iPhone, iPod en iPad. Voor je gaat updaten hou je best rekening met een aantal praktische zaken om het updateproces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wie een Huawei, HTC, Samsung of Sony (of nog iets anders) heeft, is de standaardlauncher van die fabrikant waarschijnlijk al gewend. Zij die er geen vrede mee nemen, installeerden waarschijnlijk de Google Now-launcher die de norm is bij Nexus-toestellen. Er zijn vele alternatieven beschikbaar, maar allemaal vertrekken ze vanaf dezelfde basis, en die past niet echt bij schermen vanaf 5,5 inch. Behalve de Lens Launcher, die maakt pas écht gebruik van de overvloedige schermruimte.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Inbox by Gmail werd onlangs van een update voorzien die Google Drive-integratie toevoegt. Android Planet laat zien hoe je Drive in de e-mail-app kunt gebruiken. Dit werkt ook met iOS10.
  Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
 • Je IMEI-nummer heb je zelden nodig. Niet zo gek dus als  je niet weet wat het nummer is of wat je ermee kunt. Het  IMEI-nummer wordt gebruikt om je telefoon te identificeren. De  15-cijferige code is uniek en wordt  door een provider of fabrikant aan een specifiek toestel gekoppeld. Hierdoor is het handig dit nummer ergens op te schrijven, mocht je het nodig hebben en het niet kunnen checken op je telefoon.
  Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
 • Niet iedereen gebruikt de standaard apps van Apple, misschien ben je meer een fan van de Yahoo weer applicatie of gebruik je de Gmail -app in plaats van de standaard Mail-app. Vanaf iOS 10 is het mogelijk de meeste standaard applicaties van Apple te ‘verwijderen'.
  Lees het volledige artikel opAppletips.nl
 • Apple heeft in iOS 10 verschillende functies, apps en opties voorzien van een vernieuwde interface. Dit is ook het geval voor het bedieningspaneel. Dit ze ziet er overzichtelijker uit en beschikt over meerdere panelen (vensters).
  Lees het volledige artikel op Appletips.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

10. World Weird Web

 • Weinig beroepen komen qua prachtig uitzicht in de buurt van lijnpiloten. Dat bewijst ook Christaan van Heijst , die onderstaande kiekjes schoot vanuit zijn vliegmachien . Terwijl de rest vloekt om het gebrek aan beenruimte, zit de 33-jarige Nederlander - letterlijk en figuurlijk - op de eerste rij om het spektakel te aanschouwen.
  Bekijk de foto's
 • Volgens sommigen is Silvio Berlusconi een volksheld, volgens anderen een narcistische, sexistische en megalomane kwal die nooit verlegen zit om een schandaal of rechtszaak. Ondanks het feit dat de man vol overgave de tand des tijds probeert te bestrijden, blaast hij vandaag 80 kaarsjes uit. Dat vraagt om een bloemlezing van zijn fratsen, die in zijn geval behoorlijk snel terug te vinden zijn.
  Bekijk het filmpje
 • Voor wie met Air New Zealand en je van Hobbits houdt is dit een must see filmpje met de veiligheidsvoorschriften die je aan boord van hun vliegtuigen moet volgen.
  Met dank aan Roger De Pauw
  Bekijk het filmpje
 • De Rupelstreek is een bluesband rijker. En wat voor één. Shakedown Tim and The Rhythm Revue. Zij brengen blues als uptown jump, swing & boogie. Deze muzikanten ademen the blues alsof ze uit de Mississippi Delta komen en van daar naar Chicago reisden. Zanger-gitarist Shakedown Tim Ielegems is de oprichter van de band Fried Bourbon (met Steven Troch), waarmee hij een graaggeziene gast was op vele blues- en jazzfestivals in de Benelux en Frankrijk. Hij stond ook vaak op het podium met Gene Taylor, James Harman, Roland Van Campenhout, Steven De Bruyn, Jo' Buddy, Little Victor, Bill Sheffield… Nu treedt hij naar voor als lead zanger met een bezetting van drums, contrabas, gitaar en saxofoon. Een kennismaking om vingers en duimen af te likken.
  Shakedown Tim and The Rhythm Revue - Red Hair

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

11. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 5 november: geen clubdag wegens Niel Jaarmarkt
 • maandag 14 november: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • zaterdag 19 november: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 21 november: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

12. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be