monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 101|september 2016

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Open clubactiviteiten

 • Op maandagen 12 en 19 september kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Louis Bertels, Jhonny Van Dam en Jef Claes trachten, vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt vanaf 19u30 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 12en 19 septmber in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

4. Gratis fotobewerker Faststone

Iedereen heeft een heleboel foto's op zijn harde schijf staan. Meestal blijven zij daar ook op staan zonder dat er iets mee gebeurd.
Jos Du Lion wil hierin verandering inbrengen met de gratis fotobewerker Faststone.

FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Het is een van de beste programma's in zijn soort.
U kunt slideshows maken van groepen afbeeldingen waar u zelfs muziek onder kunt zetten!
Ook kunt u enkele eenvoudige bewerkingen op foto's uitvoeren, zoals: vergroten, verkleinen, bijsnijden, roteren, kleurcorrectie en rode ogen correctie. Verder kunt u foto's aan elkaar plakken om een panoramafoto te maken. FastStone Image Viewer biedt ook de mogelijkheid om plaatjes te converteren naar andere bestandsindelingen (ook batch conversie). Ondersteund worden onder andere: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, PCX, BMP, PNG en TGA.

Deze thema-avond vindt plaats op maandag 19 september in de videoklas van de GBS en begint om 20u00.

 

5. Workshop GIMP

6. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.

7. Hints & Tips

 • Privacygevoelige informatie houd je natuurlijk het liefst voor jezelf, maar wie zich online begeeft loopt altijd wel het risico dat hackers of malware tot in je systeem geraken van waaruit ze heimelijk informatie doorsturen naar het Net. SterJo NetStalker monitort je netwerkverbindingen en waarschuwt je als er nieuwe of verdachte uitgaande connecties worden opgezet.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Microsoft is op twee augustus begonnen met de uitrol van zijn verjaardagsupdate voor Windows 10. De update wordt gefaseerd uitgerold via het Windows Update-kanaal. In principe hoef je dus zelf niets te doen, behalve wachten tot de verjaardagsupdate op jouw systeem wordt aangeboden.  Wie zijn geduld niet graag op de proef stelt, kan de update ook zelf initialiseren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wanneer je met de tip van hierboven de Windows 10 verjaardagupdate hebt binnengehaald of je hebt hem al geïnstalleerd, kan je er met deze workshop mee aan de slag. De update kadert in Microsofts nieuwe strategie: Windows 10 krijgt geen opvolger meer, maar wordt op geregelde tijdstippen gemoderniseerd. De verjaardagsupdate is de eerste dergelijke update: Windows wordt er niet enkel veiliger en stabieler door, maar krijgt enkele nieuwe functies bij.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wie af en toe een filmpje afspeelt op zijn toestel, doet dat waarschijnlijk met de mediaspeler die standaard aanwezig is. Soms kom je dan echter een bestand tegen dat je niet kan afspelen. Vaak zegt het programma dan dat één of andere ‘codec' niet aanwezig is. Daarom loont het zeker en vast de moeite om VLC media player te gebruiken: die herkent bijna alle mogelijke bestandstypes.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Hoewel we op de redactie nog steeds enthousiast zijn over Windows 10, kunnen we niet ontkennen dat Microsofts nieuwste OS van tijd tot tijd over z'n eigen voeten struikelt. Doet jouw installatie vreemd, dan zijn er verschillende opties: zelf naar oplossingen googelen, wachten op een update, of zelfs je installatie herstellen via een herstelmodus. Al die opties zijn aanzienlijk omslachtiger dan wat The Windows Club met FixWin biedt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Bijna iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken: toolbars. Ze nestelen zich opzichtig in je internetbrowser en zijn behoorlijk lastig te verwijderen. De oplossing: Toolbar Cleaner!
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • WhatsApp verstevigt zijn samenwerking met moederbedrijf Facebook na de introductie van een nieuwe privacy-overeenkomst. Als onderdeel van die overeenkomst wordt je telefoonnummer voortaan met Facebook gedeeld. Verder lezen we dat WhatsApp nieuwe manieren onderzoekt om de communicatie tussen klanten en bedrijven te verbeteren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Aangezien je je telefoon toch niet kan gebruiken tijdens je slaap, is de avond het ideale moment om je smartphone op te laden. Dat betekent dat het toestel, afhankelijk van je slaapritme, gemakkelijk 7 tot 12 uur aan het stopcontact kan hangen. Veel langer dan nodig is om je batterij opnieuw vol te gooien. Is dat ongezond voor de levensduur van je accu? We nemen dit en enkele andere mythes rond je smartphonebatterij onder de loep.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Apple heeft er met geen woord over gerept tijden zijn keynote aan de start van ontwikkelaarsconferentie WWDC, maar het bedrijf geeft eindelijk gehoor aan een veelgehoorde wens bij gebruikers. Vanaf iOS 10 zal het mogelijk zijn om voorgeïnstalleerde Apple-apps waar je geen behoefte aan hebt, te verwijderen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • 's Avonds je smartphone in een stopcontact steken, om daarna in je bed te kruipen: het is een handeling die door velen bijna gedachteloos wordt uitgevoerd. Wat als je de volgende dag tot de conclusie komt dat de batterij van je telefoon nog even leeg is als de dag ervoor? Er bestaan verschillende problemen die kunnen voorkomen dat je smartphone wordt opgeladen en nog eens evenveel manieren om te achterhalen wat bij jouw toestel het probleem is.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wist je dat Chrome voor Android een Reader-modus heeft waarmee het lezen van artikelen een stuk fijner wordt? In dit tipartikel laten we zien hoe je ‘m instelt en gebruikt.
  Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
 • Er zijn veel manieren om ruimte vrij te maken op je Android, maar soms heb je snel even wat opslag nodig om bijvoorbeeld een grote app te installeren. Met deze 5 tips zorg je daarvoor.
  Lees het volledige artikel op AndroidPanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. World Weird Web

 • In aanloop naar het nieuwe seizoen van South Park, het 20ste reeds, werden enkele fans geïnterviewd. Het gaat hier niet zo maar om de doorsnee fans maar wel om de  hardcore motherfuckers.  Geheel uitgedost in cosplay-outfit van hun favoriete personage staan ze u te woord over hun favoriete aflevering en personage.
  Bekijk het flimpje
 • De loonkloof is een reëel probleem, maar de oplossing  is veel complexer dan ze op het eerste zicht lijkt. De video van Vox nuanceert de kwestie en legt haarfijn uit hoe en waarom de kloof ontstaat. En wat blijkt? Hoe flexibeler we onze arbeidsuren kunnen inplannen, hoe kleiner het verschil in loon. Een lesje voor uw baas!
  Bekijk het filmpje
 • Als u zich ietwat onzeker voelt over dat zwembandje, die pukkel op uw voorhoofd of beginnende cellulitis, bekijkt u best deze fotospecial. Ook celebrities hebben namelijk last van eerdergenoemde kwaaltjes, al worden ze verdoezeld door lagen make-up en een Handige Harry met Photoshop.
  Bekijk de foto's
 • Vorige maand is Jean, Toots, Thielemans, de bekendste jazz-artiest van België overleden. Zijn bekendste nummer is Bluesette.
  Live op de Night of thr Proms 2012

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 1 oktober: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - - Linux Users Group Monitor Niel
 • zaterdag 1 oktober1: werkgroep Absolute beginners: werken met Edge, de nieuwe browser van Microsoft
 • maandag 10 oktober 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 17 oktober 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be