monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 100|mei 2016

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Let op: op maandag 16 mei is er geen clubbijeenkomst wegens Pinkstermaandag. Hou hier rekening mee.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft vanaf heden een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zij om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Open clubactiviteiten in april

 • Let op: op maandag 16 mei is er geen clubbijeenkomst wegens Pinkstermaandag. Hou hier rekening mee.
 • Op maandag 9 mei kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandag van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Louis Bertels, Jhonny Van Dam en Jef Claes trachten, vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt vanaf 19u30 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 11 en 18 april in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

4. Workshop GIMP

5. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.

6. Hints & Tips

 • Wanneer heeft het samennemen van bestanden eigenlijk nut? De belangrijkste reden is vooral om meerdere bestanden als eentje door te mailen naar iemand. Eén bestand downloaden en opslaan is nu eenmaal veel prettiger dan wanneer je 20 foto's apart moet binnenhalen via mail. Bovendien is het totale bestand dikwijls kleiner, omdat die alles comprimeert tot een zip- of rar-bestand. Bestanden samennemen, heb je maar weinig nodig op een jaar, maar bestanden uitpakken gebeurt al frequenter. Voor alles kan je bij 7-zip terecht, de gratis variant van WinZip of WinRAR.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Een grote Excel spreadsheet puur natuur printen, is een goed recept voor enkele chaotische afdrukken. Als je alleen bepaalde cellen op papier wilt zetten, bestaat er een betere methode.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wie vaak met Word werkt, heeft waarschijnlijk de gewoonte ontwikkeld om zijn documenten tijdens het werken regelmatig op te slaan. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een bestand voor eeuwig verloren gaat. In Word kan je echter bestanden terugroepen die je niet hebt opgeslagen, al is dit geen waterdicht systeem.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het is nog tot deze zomer wachten op de verjaardagsupdate van Windows 10, maar ondertussen is er wel al een preview beschikbaar. We belichten de opvallendste nieuwigheden in de gratis upgrade.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • In het verleden diende je al je bestanden van Google Drive met je pc te synchroniseren. Om te voorkomen dat je harde schijf overvol raakt, heeft Google een nieuwe functie uitgerold.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Bots je continu tegen de geheugenlimiet van je iPhone of iPad aan? Met deze tips recupereer je waardevolle ruimte op je toestel.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Google Play store toont nu prominent of een app die je wil downloaden reclame bevat, zodat Androidgebruikers weten waar ze aan toe zijn.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Radon is een Android-app waarmee je heel snel stukjes tekst deelt via ultrasoon geluid. De technologie overtreft eender welke berichtendienst qua snelheid.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Er gaat een kettingbrief de ronde op WhatsApp die nieuwe emoticons beloofd. Uiteraard is daar niets van aan, maar goedgelovige gebruikers ontpoppen zich zo vrijwillig tot spammers.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Niets is zo vervelend als een iPhone of iPad die er de brui aan geeft. Door het doorlopen van de juiste stappen kan je je toestel meestal terug tot leven wekken.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De kans is groot dat je op je Android tablet heel wat verschillende bestanden hebt staan die door verschillende apps geopend kunnen worden. Zo kunnen bijvoorbeeld pdf-documenten door een viewer, een Office-app en een reader-app geopend worden. Als je niet elke keer de juiste app wilt kiezen kun je specifieke bestandstypen altijd in een specifieke app laten openen. Ook is het mogelijk deze standaard-instelling te wissen.
  Lees het volledige artikel op Tabletsmagazine.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. World Weird Web

 • Hier en daar wordt al eens geopperd om een IQ-ondergrens vast te leggen voor wie sociale media wil gebruiken. De virtuele wereld zou dan wel een fijnere plaats zijn om te vertoeven, máár: dan zouden we nu niet kunnen lachen met deze hilarische Facebookstatussen. Met zorg voor u uitgekozen: de 50 domste aller tijden.
  Bekijk de foto's
 • Een uit de hand gelopen hobby of een beroep als een ander? Mike Schneider zal stellig het tweede beweren: hij runt zijn eigen bedrijf voor fingerboards – u weet wel: die miniatuurskateboards die u met twee vingers bestuurt – en kickflipt van de ene wedstrijd naar de andere. Great Big Story neemt een kijkje in Mikes winkel én in een skatepark dat speciaal ingericht is om kriebelende vingers te sussen.
  Bekijk het filmpje
 • Reclame heeft de irritante gewoonte om hoge verwachtingen te creëren, maar die totaal niet in te lossen. Deze fotospecial bundelt 28 van die misleidend idyllische advertenties, waar de klant niet bepaald krijgt wat hem werd beloofd.
  Bekijk de foto's
 • Toon Hermans werd 100 jaar geleden geboren. Hij was één van de eerste stand up comedians die toen nog gewoon cabaratiers genoemd werden. Eén van zijn bekende 'conferences' is zonder twijfel de Ornitholoog.
  De ornitholoog

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • In de maand juni is er geen zaterdagbijeenkomst.
 • maandag 13 juni 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 20 juni 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be