monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 99 |april 2016

1. Enkele mededelingen

  • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
  • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
  • Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.

2. Bijeenkomst werkgroepen - 2 april 2016

  • Op zaterdag 2 april komen, vanaf 9u00, de leden van de werkgroep Excel bij elkaar om samen excelproblemen op te lossen.
    Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
    Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
  • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
    Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
    Je kan hen eveens op 2 april aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
    De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
    Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
    Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

3. Workshop Werken met Picasa

In deze tijden van digitale fotografie vergaren we heel wat 'kiekjes'. Zij blijven meestal ongeordend op onze computer, tablet en smartphone staan.
Google Picasa is een gratis service en programma van Google waarmee deze foto's bewerkt en gedeeld kunnen worden. De foto's kunnen in een online webalbum (Picasa Web Albums) worden gezet, afgedrukt, of via e-mail worden verstuurd.
In de werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Louis Bertels, wordt in 3 workshops de werking van dit programma toegelicht zodat je het programma leert kennen en er mee leert werken.
In de derde, en tevens laatste sessie, die op zaterdag 2 april van 10u tot 12u plaatsvindt, legt hij uit hoe je aAfbeeldingen verzendt met mail en met Wetransfer en/of WeSendit.
Alles wat voorbije 3 sessies gezien is, wordt nog eens overlopen en voor wie nowil nog eens uitgelegd zien. 

Op maandagen 11 en 18 april kan je bij hem terecht indien je nog vragen hebt of verduidelijkingen wenst.

4. Open clubactiviteiten in april

  • Op maandagen 11 en 18 april kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
    Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
    Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
  • Louis Bertels en Jef Claes trachten, vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
  • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
    De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 11 en 18 april in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

5. Workshop GIMP

6. Reviews van deleden

Roger De Pauw lanceert het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma.
Hij bijt de spits af met zijn bijdrage over de Thinkpad Edge E540-20C-004gmb die hij aankocht bij Tmedia in Schelle (http://shop.tmediashop.be). Hij betaalde er 900€ voor.

Het is een zakelijk model met Windows 7 Professional en 128 Gb SSD.
De prijs was bij T-media niet hoger dan bij CoolBlue en Alternate en dan geef ik de voorkeur om lokaal te kopen.

De laptop heeft een scherm van 15,6 inch met Full HD resolutie van 1920 x 1080, een Core i5 4200M, CPU van 2,50 Ghz en 4 Gb DDR3. Hij voldoet aan de gestelde eisen van snelheid en werkduur, welke gemiddeld zowat 6u30 is. Dit kan natuurlijk, volgens de intensiteit van gebruik, meer of minder zijn. Doch, 8u werkduur heb ik ook reeds gehaald met gewoon officewerk. De videokaart is via de CPU Intel graphics 4600 en gelukkig geen extra videokaart van nVidia welke energieslurpers zijn en veel te warm worden. De USB-poorten zijn alle drie van de 2-standaard. Is dat een nadeel? Niet echt, omdat je die toch maar gebruikt voor backups. Er is ook een HDMI-poort en een VGA aanwezig. Verder is de laptop ook uitgerust met een SD-kaartlezer en een DVD 8x brander. Dit brengt de uitrusting op een hoog genoeg niveau voor alle gebruik.

Het werken met Win7 Pro 64 bit is prettig en overstappen van Windows 2000 of XP of zelfs Vista is makkelijk en voelt vertrouwd aan. Ik wou zeker geen toestel met Win8 omdat dat een zeer stom besturingssysteem is met een veel te moeilijke manier van werken.

Het gewicht van 2,44 kg valt mee om het toestel mobiel te gebruiken en de korte opstarttijd door de SSD is ook prettig en bijkomend voordeel: programma's zijn zeer snel geladen. 128 Gb lijkt niet veel maar voor zakelijk gebruik is het voldoende en USB-sticks en/of externe HD's zijn ook niet duur meer. Vergeet ook niet dat je kan backuppen in de cloud, o.a. Dropbox, Gmail of andere wanneer je Wifi tot je beschikking hebt of anders creëer je ee eigen hotpoint met je smartphone.

Een nadeel is dat de batterij bij niet gebruik gedurende een aantal dagen leeg loopt wanneer geplaatst en daarom neem ik de accu steeds uit als ik de laptop niet direct nodig heb. Dit is toch een fout en de reden heb ik nog niet gevonden, alle besparingsopties staan op maar waarom dan wel leeg lopen?

Ga ik Linux gebruiken? Ik denk van niet en ga de Win7 Pro blijven gebruiken.

Roger De Pauw.
Werkgroep hardware/Linux.

Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.

7. Hints & Tips

  • Je (her)kent het vast wel: na een verse installatie draait je computer als een zonnetje. Loopt die echter al enkele maanden mee, dan blijkt die toch merkbaar trager te reageren. Het is dan niet altijd even gemakkelijk uit te vissen wat precies de oorzaak is en een compleet schone installatie is natuurlijk wel erg drastisch. Onderzoeker van dienst WhySoSlow zet je wellicht op het juiste pad.
    Lees het volledige artikel op ZDNet.be
  • Antivirusleverancier G Data heeft een nieuw type ransomware ontdekt dat volledige harde schijven op slot zet. Gewoonlijk richt dit soort malware zich op individuele bestanden of bestandtypes.
    Lees het volledige artikel op ZDNet.be
  • Wil je jezelf verlossen van de overtollige apps die standaard deel uitmaken van Windows 10, dan heb je een tool als 10AppsManager nodig.
    Lees het volledige artikel op ZDNet.be
  • Dankzij alle data die Google over je verzamelt, geeft het voor elke zoekopdracht die je ingeeft een persoonlijk resultaat, gebaseerd op verschillende parameters zoals je vroegere gedrag of je locatie. Soms kunnen persoonlijk zoekresultaten echter irrelevant zijn voor waar je naar speurt. Schakel dan Impersonal.me in.  
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Hoogstwaarschijnlijk leg je je reis tot in de puntjes vast met je digitale camera of smartphone. Ondanks de vele leuke herinneringen die bij de kiekjes horen, wordt er vaak weinig mee gedaan eenmaal je terugkeert naar je knusse huis. Bijna niemand vindt het immers leuk om uit de vele foto's de leukste vakantiekiekjes te kiezen om deze tot een fotoalbum om te vormen.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

  • Internet radio beluisteren via je tablet. Het klinkt wellicht ongebruikelijk, maar het heeft verschillende voordelen. Ondanks dat een tablet niet zo mobiel is als een smartphone en niet de geluidskwaliteit levert van een gewone radio kun je in veel gevallen optimaal profiteren van het beluisteren van radio via je tablet.
    Lees het volledige artikel op TabletGuide.nl
  • Hoe kun je een lijst vinden van alle applicaties op je Android tablet? Dit hangt af van de Android-versie die op jouw tablet is geïnstalleerd. Ook kan het zo zijn dat de tablet-fabrikant de methode heeft gewijzigd, of alternatieve snelkoppelingen naar de lijst met geïnstalleerde applicaties heeft aangebracht. .
    Lees het volledige artikel opTabletGuide.nl
  • Je hebt een nieuw toestel gekocht, maar nu wil je apps, bestanden en andere data overzetten. In de meeste gevallen is dat zo gepiept, zelfs als je van iOS of Windows Phone overstapt op Android (of andersom).
    Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
  • Elk jaar toont Apple tijdens haar presentatie een hele hoop nieuwe features die bedacht zijn voor de nieuwste software. Ook dit jaar was dat het geval, en werden vele features van iOS 9 op podium getoond. Maar niet elke feature kan getoond worden, en ze zijn ook niet allemaal even makkelijk te vinden. Dit zijn 10 features van iOS 9 die je misschien niet kende.
    Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
  • Continuïteit is een gloednieuwe feature die Apple producten beter met elkaar samen laat werken. Zo kun je draadloos bestanden verplaatsen, en verder werken met bepaalde apps waar je gebleven was op een ander apparaat. Vrijwel alle moderne iPhones, iPads, en Macs worden ondersteund.
    Lees het volledige artikel op Tablet Magazine.nl
  • Apple is gestart met de uitrol van iOS 9.3 naar alle compatibele apparaten. De update is eerder klein, maar introduceert één opvallende nieuwe functionaliteit en dat is Night Shift. Die voegt een blauwlichtfilter toe, zodat het scherm aangenamer is om naar te kijken in het donker.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. World Weird Web

  • Deze week werd de nieuwe iPhone SE, die breekt met de trend van alsmaar grotere smartphones, voorgesteld. Het standaardmodel zal 489 euro kosten, weliswaar beduidend minder dan de vorige iPhones, maar ook niet niks. Dit filmpje bekijkt of u uw kluiten niet beter op uw rekening parkeert.
    Bekijk het filmpje
  • Enkel talent is vaak niet genoeg om het te maken in de muziekindustrie . Voldoende inspiratie is evenzeer een noodzaak. Kendrick Lamar achter de kassa bij een McDonald's in Compton: het zou gekund hebben. Deze hiphop-imitator trekt dat scenario wat verder door: wat als bekende rappers in doodnormale jobs verzeild zouden zijn geraakt, waar zouden ze dan over  rhymen ?
    Bekijk het filmpje
  • Combineer met handige montagetrucs een stel dierenfilmpjes,  et voilà: een viraal filmpje is geboren! Woof woof, motherfucker!
    Bekijk het filmpje
  • De sketch Boemerang' kreeg wereldwijde bekendheid toen een Amerikaans tv-station het fragment uitzond alsof het echt gebeurd was. In 'Boemerang' ziet presentator Erik Hartman zijn carrière kelderen als hij twee opmerkelijke gasten op de sofa krijgt: Marijke, die 18 was toen een dokter haar ruggemerg beschadigde, en Valère, slachtoffer van een verstrooide assistent
    Boemerang

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

  • In mei is er maar 1 bijeenkomst nl.: 9 mei dan is er een open clubbijeenkomst en komen volgende werkgroepen bij elkaar: werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be