monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 98 |februari 2016

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.

2. Lidmaatschap

Reeds 70 personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel tot eind februari.
Na deze datum zien wij ons genoodzaakt u uit ons ledenbestand te verwijderen en ontvangt u het Monitor Magazine Light niet meer.

3. Bijeenkomst werkgroepen - 6 februari 2016

 • Op zaterdag 6 februari komen, vanaf 9u00, de leden van de werkgroep Excel bij elkaar om samen excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • In deze tijden van digitale fotografie vergaren we heel wat 'kiekjes'. Zij blijven meestal ongeordend op onze computer, tablet en smartphone staan. Google Picasa is een gratis service en programma van Google waarmee deze foto's bewerkt en gedeeld kunnen worden. De foto's kunnen in een online webalbum (Picasa Web Albums) worden gezet, afgedrukt, of via e-mail worden verstuurd.
  In de werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Louis Bertels, wordt in 3 workshops de werking van dit programma toegelicht zodat je het programma leert kennen en er mee leert werken. De eerste sessie vindt plaats op zaterdag 6 februari van 10u tot 12u en de deelname is gratis. Breng gerust vrienden en kennissen mee.
  We vragen enkel dat je Picasa reeds installeert. Je vindt het op https://picasa.google.com.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

4. Open clubactiviteiten in februari

 • Op maandagen 8 en 15 februari kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Louis Bertels en Jef Claes staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
  Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 8 en 15 februari in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

4. Workshop GIMP - 15 februari 2016

5. 15 de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - het verslag

99 aanwezigen kunnen geen ongelijk hebben: het hoogtepunt van het jaar is onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”. Deze vond dit jaar plaats op 23 januari 2016.

Vanaf 19.00 uur werden de kaas-, vlees- en wijnliefhebbers in de videoklas getrakteerd op een receptie en rond 19.30 uur verklaarde de secretaris het eetfestijn voor geopend en nodigde hij de aanwezigen uit om zich in de refter te goed te doen aan de verschillende Franse kazen.
Ook diegenen die geen kaas lustten werden niet vergeten. Voor hen waren er verschillende soorten vlees voorzien.

Als afsluiter werden de aanwezigen getrakteerd op koffie en gebak.

Het bestuur wil langs deze weg iedereen bedanken die van deze avond tot een succes hebben gemaakt.
We hopen dat de aanwezigen een fijne avond hebben beleefd en we maken meteen een afspraak voor de nieuwjaarskaas- en wijnavond van 28 januari 2017.

6. Hints & Tips

 • De meest trefzekere methode om digitale data te vernietigen is die door andere, niet-relevante data te laten overschrijven, een proces dat ook wel eens shredden wordt genoemd. Een van de populairste tools om een complete schijf op zo'n behandeling te trakteren is DBAN.
  Lees het volledige artikel op clickx.be
 • De stroomkabels die we gebruiken om onze computer, smartphone, tablet,… op te laden, valt niet te benijden. Gedurende zijn hele leven krijgt hij zoveel te verduren, dat we eigenlijk meer respect moeten hebben voor de bouwkwaliteit ervan; sommigen lijken zelfs een eindeloos leven te hebben.
  Lees het volledige artikel op clickx.be
 • Lukt het niet om aan te melden op Windows, hoewel je er rotsvast van bent overtuigd dat je het correcte wachtwoord hebt ingegeven? Met dit stappenplan ben je zo weer aan de slag.
  Lees het volledige artikel op clickx.be
 • Facebook was een tijd geleden al begonnen met het aanbieden van zijn sociaal medium via het Tor-Netwerk. Op zich niets vreemds, aangezien meer en meer mensen erg inzitten met hun privacy en liever anoniem het internet opgaan. Toch is het vreemd om anoniem te willen zijn op die ene plaats waar we alles delen met iedereen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wake-on-Lan, dat vaak kortweg WOL wordt genoemd, is een netwerkstandaard waarmee je je computer vanop een afstand kan aanzetten. Dit gebeurt met behulp van het zogenaamde “magic packet”, welke over het netwerk wordt verstuurd.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • De kwaliteit van smartphonecamera's wordt steeds beter, waardoor het aantrekkelijker is om kiekjes over te zetten naar je desktop. Bijvoorbeeld om ze uit te printen of ruimte op je toestel vrij te maken. Er zijn verschillende manieren om vanaf je Android foto's over te zetten naar een Windows-pc of Mac. Voor Windows is dit al iets makkelijker dan voor een Mac, die meer ingespeeld is op iOS en Apple-producten.
  Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
 • Je IMEI-nummer heb je zelden nodig. Niet zo gek dus als je niet weet wat het nummer is of wat je ermee kunt.
  Lees het volledige artikel op AndroiPlanet.nl
 • iOS 9 heeft een handige functie die je verbinding met het internet moet stabiliseren door je Wi-Fi verbinding met een mobiel netwerk af te wisselen. Echter kan dit zuur oplopen als je een beperkt abonnement hebt.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • De iPad wordt steeds gebruikt om onderweg nog even wat door te lezen, of zelfs om te werken in bijvoorbeeld de trein of in de auto. Toen de iPad gelanceerd werd was het nog niet mogelijk om te printen of scannen met je iPad, maar dat kan nu wel. Er zijn zelfs meerdere mogelijkheden, en die zetten we in dit artikel onder elkaar.
  Lees het volledige artikel op Tablet Magazine.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. World Weird Web

 • Sinds een paar jaar kruipt Tim Burton regelmatig in de regisseursstoel voor Disney , maar wat u misschien nog niet weet: de lichtjes getikte regisseur begon zijn carrière ooit al bij de tekenfilmgigant. Nadat ie net niet hondsdol draaide tijdens de tekensessies voor 'Frank en Frey' , sloeg Burton echter zijn geheel eigen pad in.
  Bekijk de foto's
 • Ooit al eens in bloot bovenlijf in de vriezende sneeuw willen gaan staan om te zien wat dat met uw lichaam doet? Nee? Gelukkig is er nog YouTube, waar gekken huizen die zoiets al gauw in uw plaats proberen.
  Bekijk het filmpje
 • Chris Huebs toont hoe prenten als 'Jurassic Park' en '300' eruit zouden zien als de aftiteling al over het scherm rolde nadat een personage de naam van de film uitgebracht heeft. Als toemaatje heeft hij bij elke eindgeneriek zowat het minst passende deuntje geplakt – van het kaliber van Phil Collins' discogedrocht 'Sussudio'. U bent gewaarschuwd!
  Bekijk het filmpje
 • Vorige maand is een van de grootste artiesten overleden: David Bowie. We geven hier het nummer waamee hij bekent werd.
  Space Oddity

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 5 maart 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners: workshop Picasa - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 14 maart 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 21 maart 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 21 maart 2016: workshop GIMP

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be