monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 12 | nummer 97 |januari 2016

Computerclub Monitor Niel vzw wenst alle leden een

vrolijk en vreugdevol computerjaar 2016

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Bijeenkomst werkgroepen - 9 januari 2016

De eerste bijeenkomst van 2016 vindt plaats op zaterdag 9 januari. Dan komen de werkgroepen opnieuw bij elkaar.

 • Vanaf 9u00 staan Louis Bertels en Paul Van Reeth, bezielers van de werkgroep excel, klaar om je excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Louis Bertels, komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas gaat hij verder met het gebruik van mappen in Windows uit de doeken te doen.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

3. Algemene ledenvergadering - 11 januari 2016

Om in orde te zijn met onze statuten én om in regel te zijn met de toelatingsvoorwaarden van de cultuurraad om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidies, houden wij onze algemene ledenvergadering op maandag 11 januari 2016 in de refter van de Gemeentelijke Basisschool - Veldstraat te Niel.
De agenda ziet er als volgt uit:

 • Verwelkoming door de voorzitter
 • Financieel verslag
 • Jaarplan 2015
 • Rondvraag
 • Omhaling lidgeld
De vergadering start om 20u00. Je kan al binnen vanaf 19u00.

Aangezien het dan Verloren Maandag is en er voor iedere aanwezige een worstenbrood voorzien wordt, vragen we, indien je nog niet inschrijven bent, dit te doen voor 8 januari 2016 met het eerder opgestuurde inschrijvingsformulier of via ledenvergadering@monitorniel.be.

Download de handige kalender met de data van clubbijeenkomsten van 2016.

Op deze dag is er uiteraard geen clubbijeenkomst. Hou hier rekening mee!

3. Open clubactiviteiten in januari

Let op: Omdat het op maandag 11 januari algemene ledenvergadering is, is er enkel op 18 januari een open clubavond.

 • Je kan ook in dit nieuwe jaar vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
  Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op 18 januari in de refter van de GBS aan de Veldstraat in Niel van 19u tot 22u30.

4. Workshop GIMP - 18 januari 2016

5. 15 de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - 23 januari 2016

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”.

Deze nieuwjaarskaas- en wijnavond organiseren we op 23 januari vanaf 19.00 uur reeds voor de 15de maal en als het zo’n succes wordt als vorige jaren zal de refter van de GBS aan de Veldstraat te klein zijn.
Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.

De deelname prijs is voor de leden 15 euro. Niet leden betalen 17,50 euro. Kinderen tot 12 jaar moeten trouwens niet betalen.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.

Je kan je tot 18 januari 2015 inschrijven op één van de clubbijeenkomsten of via de website.

5. Hints & Tips

 • Wanneer je een upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 hebt gedaan en je bent niet tevreden, dan is er een eenvoudige manier om op je beslissing terug te komen. Open het startmenu en kies Instellingen. Selecteer Bijwerken en beveiliging en kies dan Systeemherstel. Wanneer alles goed is gegaan, staat hier de optite Teug naar Windows 8.1 of 7. Let er wel op dat deze optie slechts 1 maand lang beschikbaar blijft.
 • Windows beschikt al langer over een uitstekende functie om het systeem snel terug te kunnen draaien mocht een stuurprogramma of andere software onverhoopt niet het gewenste resultaat opleveren: systeemherstel. Beginnende gebruikers vinden het echter vaak wel lastig om zo'n systeemherstelpunt te maken. Met Quick Restore Point Maker hebben ook zij geen excuus meer. .
  Lees het volledige artikel op clickx.be
 • Ransomware zoals cryptolocker, dat alle bestanden op je computer versleutelt totdat je losgeld betaalt, wordt steeds populairder. Een flinke dosis gezond verstand kan heel wat kwaad voorkomen.
  Lees het volledige artikel op clickx.be
 • Dankzij mHotspot kan je in een handomdraai een wifi-hotspot opzetten op je laptop, smartphone of pc. Het programma laat toe om tot tien toestellen aan je LAN, Ethernet, wifi- of 4G-verbinding te hangen
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Indertijd was Internet Explorer ieders browser naar keuze. Er was dan ook (bijna) geen keuze, tot Firefox er kwam en iedereen bewees dat het dan toch anders kon. Enkele jaren later kwam Google met zijn alternatief en iedereen schakelde gedwee over, want deze nieuweling voelde toch weer wat vlotter en gestroomlijnder aan.
  Een vlotte, en vooral snelle, internetervaring is essentieel voor ons surfgenot. Werkt iets niet snel genoeg, dan haken we nog sneller af. Elke broser kan na verloop van tijd echter log en traag beginnen aanvoelen, meestal puur omdat we hem gebruiken en aanpassen naar onze noden. Wil je dit toch eens goed uitvlooien, dan helpen deze 7 tips.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Heb jij het idee dat je de accu van je Android-toestel veel te snel leegloopt, maar geen idee wat je ertegen kan doen? Geen nood! Hieronder hebben we een groot aantal Android accu tips voor je op een rijtje gezet.
  Dankzij deze handige weetjes is het verlengen van de accuduur van je Android-smartphone of -tablet een peulenschil. Duik de instellingen in en pas ze toe!
  Lees het volledige artikel op AndroidPlanet.nl
 • Met elke update wordt Google Foto's  een stukje beter. De onbeperkte fotodienst van Google heeft opties gekregen om ruimte op je Android-toestel én in de cloud te besparen. We laten zien hoe het werkt.
  Lees het volledige artikel op AndroiPlanet.nl
 • Elk jaar toont Apple tijdens haar presentatie een hele hoop nieuwe features die bedacht zijn voor de nieuwste software. Ook dit jaar was dat het geval, en werden vele features van iOS 9 op podium getoond. Maar niet elke feature kan getoond worden, en ze zijn ook niet allemaal even makkelijk te vinden. Dit zijn 10 features van iOS 9 die je misschien niet kende.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • Je kunt je tablet of phablet voor een hoop dingen gebruiken. Je kunt er je boeken op lezen, hem onderweg gebruiken en er zelfs tv op kijken. Maar welke apps mogen er echt niet missen als het om puur vermaak gaat? Wij geven je een lijstje van de beste entertainment-apps voor Android, iOS en Windows 8. Van Netflix naar Spotify en van TVShow Time naar SoundCloud.
  Lees het volledige artikel op Tablet Magazine.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. World Weird Web

 • De cinefielen onder jullie weten dat alle verhalen al eens verteld zijn, en dat de goeie steevast terugkeren. Ten bate van uw lachspieren bundelden wij enkele gelijkenissen tussen 'Star Wars' en 'Game of Thrones'. Let the battle begin!
  Bekijk de foto's
 • Dat wij, Belgen een volk met humor zijn, staat ondertussen vast. Maar er lopen hier ook een aantal curieuze exemplaren rond. Wij bundelden enkele gratis te verkrijgen pareltjes van rare snuiters op de website 2dehands.be . Krankjorum!
  Bekijk de foto's
 • ommige foto's behoren tot het collectieve geheugen: Roosevelt , Stalin en Churchill die samenhokken tijdens WO II, Einstein die z'n tong uitsteekt, het napalmmeisje van Vietnam of Marilyn Monroe met haar witte fladderjurk.
  Er zijn er ook die minstens even interessant zijn, maar nooit de publiciteit kregen die ze verdienden. Die foto's onder andere:  Mick Jagger  die het onderspit delft tegen  Alain Delon ,  Nikola Tesla  in zijn laboratorium en het meer dan drieduizend jaar oude zegel op de deur van de tombe van  Toetanchamon  kun je hier ontdekken.
  Bekijk de foto's
 • Een hilarische aflevering uit het collectieve humorgeheugen van In de Gloria: den draad
  Den draad

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 6 februari 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 8 februari 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 15 februari 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 15 februari 2016: workshop GIMP

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be