monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 96 |december 2015

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Bijeenkomst werkgroepen - 5 december 2015

Op zaterdag 5 december komen de werkgroepen bij elkaar.

 • Vanaf 9u00 staan Louis Bertels en Paul Van Reeth, bezielers van de werkgroep excel, klaar om je excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt aan absolute beginners en de ietwat gevorderden een onderdeel van het Office pakket of Windows uit de doeken gedaan.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

3. Info-avond en bijeenkomst werkgroepen - 14 december 2015

We houden al een aantal jaren de info-avond van Computerclub Monitor op de tweede maandag van december. Dit jaar dus op 14 december 2015.
Tussen 19u30 en 22u30 kunnen de computerliefhebbers uit de Rupelstreek en ver daarbuiten hun 'computerhartje' ophalen en tonen we hoe gezellig het er tijdens deze clubbijeenkomsten aan toe gaat.
Hoofddoel van het hele gebeuren is uiteraard kennismaken met de werking van de club.
Het wordt dus een echte 'club-in-werking'-dag. 

Potentiële leden kunnen kennismaken met de verschillende werkgroepen, zoals daar zijn:

 • De werkgroep Excel organiseert een vragen staat vrij avond waar je met je excelproblemen terecht kan.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal sites.google.com/site/monitorniel ontwikkeld die voortdurend met tips en trucs aangevuld wordt.
 • Voor de werkgroep absolute beginners staan Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam ter beschikking van diegenen die absolute beginners vragen hebben
 • De Linux Users Group Monitor Niel. Je kan bij François De Jonghe, Roger De Pauw en Patrick Cranen terecht met vragen over over Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
 • De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Nodig gerust geïnteresseerde vrienden en kennissen uit een kijkje te komen nemen.

4. Workshop GIMP - 21 december 2015

5. Open clubactiviteiten in november

 • Ook op maandag 21 december komen de verschillende werkgroepen bijeen.

  • Vanaf 19u00 kan je met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
   Hiervoor is geen basiskennis vereist.
   Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
   Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij François De Jonghe, Roger De Pauw en Patrick Cranen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
   Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
   Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
  • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan vanaf 19u30 ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
   Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
  • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
   De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.
 • Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

6. Hints & Tips

 • Hoewel het Microsoft Excel bepaald niet aan mogelijkheden ontbreekt, kan je de functionaliteit van het rekenprogramma nog aanzienlijk uitbreiden met zogeheten invoegtoepassingen. Een van de interessantste is Bing Kaarten . Daarmee kan je landkaarten in je spreadsheet plaatsen, en steden van cijfermateriaal en diagrammen voorzien. We leggen je even uit hoe het werkt.
  Lees het volledige artikel op Tzine.be
 • Wanneer een tool als Dropbox ineens van versie 1.6 naar 2.0 schakelt, dan mag je er vanuit gaan dat er flink wat nieuws onder de zon is. In dit artikel vertellen we je wat de populairste uitwisselingsdienst voor bestanden nu nog handiger in het gebruik maakt.
  Lees het volledige artikel op Tzine.be
 • Cloudopslagdiensten als Dropbox en OneDrive hebben er sinds deze week een geduchte concurrent bij. STACK, een nieuwe dienst van de Nederlandse hostingprovider TransIP, geeft gebruikers maar liefst 1 terabyte opslagruimte cadeau. Voorlopig heb je wel nog een uitnodigingscode nodig.
  Lees het volledige artikel op Tzine.be
 • Bijna iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken: toolbars. Ze nestelen zich opzichtig in je internetbrowser en zijn behoorlijk lastig te verwijderen. De oplossing: Toolbar Cleaner!
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Het is niet abnormaal als je geen idee hebt hoe je thuisnetwerk in elkaar steekt. Zolang het werkt is alles in orde, maar wat als het nu beter kan? Wanneer iets werkt, sleutel je daar niet graag aan, maar misschien kan één scan je wel op andere gedachten brengen. Misschien is die éne router wel te traag voor de rest van je netwerk, en vormt het een flessenhals voor alle andere apparaten. Tijd voor een grondige analyse, dankzij Xirrus Wi-Fi Inspector. Belangrijk: je hebt een laptop nodig om deze analyse te maken.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Hoewel we het allemaal liever niet zien gebeuren kan het voorkomen dat je tablet vastloopt, niet meer reageert of mogelijk zelfs niet meer opstart. Het resetten van de tablet is dan vaak de enige oplossing. Daarnaast is het verstandig je tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen wanneer je het toestel wilt verkopen. In dit artikel leggen we kort uit hoe je een Android tablet kunt resetten in de hierboven genoemde situaties.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • Voor een optimale ervaring met een Android tablet wil je natuurlijk soepele en snelle prestaties, maar het kan zijn dat je Android tablet na een tijdje wat trager wordt of aanvoelt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je Android tablet weer wat sneller te maken. In dit artikel vind je een aantal tips waarmee je de prestaties van je tablet te optimaliseren.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • Met de komst van iOS 8 heeft Apple een handige nieuwe feature voor gezinnen geïntroduceerd: delen met gezin. Hiermee kun je iTunes, iBooks en App Store aankopen delen met het hele gezin, en betaal je maar één keer. In dit artikel gaan we dieper in op delen met gezin en leggen we uit hoe je het kunt gebruiken.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • De iPad begint steeds meer een serieuze concurrent te worden van spelcomputers als de Xbox en de Playstation. Waren er vroeger vooral simpele spelletjes beschikbaar die vaak opgeschaalde versies waren van de iPhone-variant, nu zijn iPad games hoogstaande apps met een goed verhaal erachter, en een hoge kwaliteit.
  Lees het volledige artikel op Tablet Magazine.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. World Weird Web

 • Als we de ontwerpers van volgende zaken één goede raad mogen geven: ‘Bezint eer ge begint'. Stuk voor stuk pijnlijke missers die voor grappige kiekjes zorgden.
  Bekijk de foto's
 • Momenteel in Parijs te zien: brandalism , ofte een artistiek huwelijk tussen ‘ brand ' en ‘ vandalism '. Met valse advertenties kapen inventieve kunstenaars de bushokjes in de lichtstad, en maken ze passanten en deelnemers aan de klimaattop diets dat het eigenlijk al vijf nà twaalf is. Chapeau!
  Bekijk de foto's
 • Hier te lande kun je fraaie volzinnen vormen met plaatsnamen als Reet, Kontich, Kuttekoven en Pijpelheide, maar in de Verenigde Staten hebben ze ook geen gebrek aan dubbelzinnige namen, getuige deze foto's.
  Bekijk de foto's
 • Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint, mMijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind. Maar Toon Hermans had daar blijkbaar een andere mening over.
  Sniklaas

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • maandag 11 januari 2016: algemene ledenvergadering
 • zaterdag 16 januari 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 18 januari 2016: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • zaterdag 23 januari 2016: Kaas- en wijnavond

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be