monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 95 |november 2015

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Op zaterdag 7 en maandag 9 november is er geen clubbijeenkomst wegens Niel Jaarmarkt. Hou hier rekening mee. Alvast bedankt.

2. Bijeenkomst werkgroepen - 14 november 2015

De zaterdagbijeenkomst 7 november wordt verplaatst naar 14 november. Dan komen de werkgroepen bij elkaar.

 • Vanaf 9u00 staan Louis Bertels en Paul Van Reeth, bezielers van de werkgroep excel, klaar om je excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  We hebben Louis Bertels bereid gevonden een tweede sessie over het gebruik van mappen in Windows te geven.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u00 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

3. Workshop GIMP

4. Open clubactiviteiten in november

 • De clubbijeenkomst van maandag 9 november wordt verplaatst naar 16 november. Ook dan komen de verschillende werkgroepen opnieuw samen.

  • Vanaf 19u00 kan je met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
   Hiervoor is geen basiskennis vereist.
   Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
   Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
   Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
   Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
  • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan vanaf 19u30 ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
   Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
  • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
   De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.
   Interesse? Kom op maandagen 16 november vanaf 19u30 gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
 • Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Hints & Tips

 • Sinds een jaar toont Chrome je welke tabs herrieschoppers zijn. Wanneer één tab geluid maakt, dan zie je bovenaan een klein luidsprekertje om aan te tonen wie de schuldige is. Dat is vooral handig wanneer je meerdere tabs open hebt, en ééntje beslist op bijvoorbeeld automatisch een video af te spelen
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De bekendste en populairste afsplitsing van streamingsdienst Popcorn Time, popcorntime.io, is niet meer. De service is permanent offline gehaald door de verantwoordelijke ontwikkelaars. Een van hen heeft dat feit officieel bevestigd aan nieuwssite Torrentfreak en op Twitter. Tegelijkertijd roept het team achter popcorntime.io op om hun net gelanceerde legale alternatief Butter te steunen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Word je helemaal horendol van het soms erg technische onderhoud van Windows? Soluto laat je toe om enkele simpele onderhoudstaken uit te voeren.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Steeds meer apparaten in ons huis zijn verbonden met het internet. Denk maar aan uw koelkast, themostaat of zelfs uw licht. Sommige mensen waarschuwen voor deze ontwikkeling, maar het kan ook heel nuttig zijn. Maar dan moet u wel weten waar het over gaat. Want 87 procent van de mensen weten niet wat the internet of things (IoT) is . In het kort is het simpelweg de term voor alle apparaten die verbonden zijn met het internet.
  Lees het volledige artikel op Datanews.be
 • Veranderingen in wifi-signalen kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van mensen achter een muur vast te stellen. Het is zelfs mogelijk karakteristieken van individuen van elkaar te onderscheiden.
  Lees het volledige artikel op Datanews.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Er zijn op een Android tablet drie mogelijkheden om je e-mail toe te voegen en in te stellen. Je kunt via de instellingen van je tablet een account toevoegen met de gegevens van je e-mail, je kunt in de betreffende e-mail applicatie op je tablet alle gegevens instellen, en je kunt voor sommige diensten een losse applicatie in de Play Store downloaden. Deze derde optie is afhankelijk van de provider/dienst die je gebruikt. Zo heeft bijvoorbeeld Yahoo een eigen e-mail applicatie voor Android.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • Of je nu een smartphone, phablet of tablet hebt, je gebruikt hem waarschijnlijk onder meer voor het bijhouden en bekijken van je agenda. En waarom ook niet? Meestal heb je wel één apparaat bij je die toegang heeft tot het internet of in elk geval de meest recente data van je kalender gesynchroniseerd heeft. Ben je nog niet helemaal tevreden over je huidige kalender app of ga je nu voor het eerst op zoek naar je eerste, check dan de vijf kalender apps die we hieronder bespreken. Er zit ongetwijfeld iets voor je tussen.
  Lees het volledige artikel op Tablets Magazine.nl
 • We zien het steeds vaker voorbij komen; extra functies of features aan je Android tablet toevoegen door deze te rooten. Maar wat is rooten precies en waarom zou je een tablet rooten? Aangezien we deze vragen vaak gesteld krijgen heb ik in dit artikel kort omschreven wat het rooten precies is en waarom je het wel of niet moet doen.
  Lees het volledige artikel op TAblets Magazine.nl
 • Binnen iOS is Fotostream een handige functie om foto's te delen. Sinds de introductie van iCloud is het namelijk al mogelijk om je foto's te synchroniseren met andere apparaten. De foto's worden opgeslagen in de cloud en kunnen door elk ander apparaat uit deze cloud gehaald worden.
  Lees het volledige artikel op Tablet Magazine.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

7. World Weird Web

 • Halloween is voorbij, maar niet zonder eerst de nodige slachtoffers te hebben gemaakt: zoals elk jaar zijn er mensen die een stapje te ver zijn gegaan op deze avond alles kan, beste vrienden, maar dat betekent nog niet dat het ook móét. Wat waren de meest aangrijpende kostuums waarmee flurken aller landen dit jaar hun buurt hebben geterroriseerd?
  Bekijk de foto's
 • en duo wildvreemde woordkunstenaars aanspreken op de straten van LA en hun vragen om à l'improviste een prent van Oscar-kaliber uit hun grijze cellen te persen? Strak plan, meenden de grapjassen van NRK Humor , en inderdaad: het eindproduct is beter dan wij ooit hadden durven dromen. Unexpected shit indeed . 
  Bekijk het filmpje
 • Exact 40 jaar geleden kwamen Freddie Mercury en de zijnen op de proppen met een single die zou uitgroeien tot één van de grootste klassiekers aller tijden.
  Bekijk de flimpjes
 • Een hilarisch 'reportage' uit In de gloria.
  De burenruzie

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 5 december 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 14 december 2015: Info-avond
 • maandag 14 december 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be