monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 94 | oktober 2015

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
 • Op zaterdag 7 en maandag 9 november is er geen clubbijeenkomst wegens Niel Jaarmarkt. Hou hier rekening mee. Alvast bedankt.

2. Workshop GIMP

3. Workshop Mozilla Thunderbird

 • Bijna iedereen werkt om te e-mailen met een vorm van Microsoft Outlook maar er zijn uiteraard alternatieven die op de koop toe gratis zijn. Thunderbird van Mozilla is zo'n programma. Het voordeel van dit programma is dat het zowel op Linux, Mac als op Windows werkt.
  Peter Malaise werkt al jaren met dit programma en nadat hij in een eerste workshop de basiselementen behandelde, komen in het tweede deel, op maandag 19 oktober, de meer gesofisticeerde dingen en verdere add-ons aan bod.

  Een laptop meebrengen is niet strikt nodig maar, omdat het een doe-workshop is, is het wel handig voor wie er een heeft. Tijdens de sessies zal er simultaan onder Windows en Linux gewerkt worden.
  Wie een laptop meebrengt dient ook een werkend email-adres bij de hand te hebben met uiterraard de bijhorende inloggegevens. Dat mag een bestaand email-adres zijn dat al op een computer of met een ander systeem in gebruik is, dat maakt niet uit. Er worden geen gegevens gewist en er wordt niets aan bestaande gegevens gewijzigd.
  En wanneer na de sessie Thunderbird toch niet zou bevallen kan het programma gewoon van de computer gewist worden, zonder dat er originele gegevens verloren gaan.

  Je kan nog deelnemen maar voor deze sessie van de gratis workshop is het dus noodzakelijk dat je de basiskennis onder knie hebt. Zorg alleszins voor een schriftje en schrijfgerief.
  Laat wel via thunderbird@monitorniel.be even weten dat je aanwezig zal zijn.

4. Open clubactiviteiten in oktober

 • De verschillende werkgroepen komen uiteraard opnieuw samen.

  • Op maandag 19 oktober kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
   Hiervoor is geen basiskennis vereist.
   Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
   Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op maandag 19 oktober van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
   Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
   Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
  • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, eveneens op maandag 19 oktober vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
   Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
  • Op maandag 19 oktober is er geen bijeenkomst van de werkgroep Pret met de Tablet.

  Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Hints & Tips

 • Wie een smartphone heeft, kent het wel: je moet 'hem' bijna dagelijks opladen. Onderzoekers van de Nederlandse Teschnische Universiteit in Delft wamen door röntgen-microscopische waarnemeningen tot een verrassende uitkomst: sneller opladen blijkt voor van Li-ion batterijen niet slechter, maar juist beter te zijn.
  Lees het volledige artikel op Datanews
 • Stevige wachtwoorden verzinnen is een moeilijk karwei. Maar volgens Cert.be, het federale cyber emergency team dat, samen met bedrijven en het onderwijs een gezamenlijke nationale campagne start, gebruik je voor meer internetveiligheid beter een wachtzin.
  Lees het volledige artikel op Datanews
 • Hoeveel vrije gigabytes staan er net na de aankoop op je smartphone? Volgens Testaankoop veel minder dan je dacht. Om dit te ontdekken hebben ze een website opgezet. Surf naar onderstaande link en in een handomdraai kom je erachter hoe erg je door de smartphonefabrikant belogen werd. Deel de link ook met je familie vrienden en kenissen. Hoe meer smartphonegebruikers dit doen, hoe groter de kans dat de fabrikanten er iets aan doen.
  www.eerlijkiseerlijk.be
 • Je kunt op verschillende manieren mediabestanden (zoals audio, video en afbeeldingen) over je netwerk streamen, al dan niet met externe tools of extra hardware. Universal Media Server is niet zo bekend, ondanks het feit dat deze DLNA/UPnP-server een stevige flexibiliteit betoont.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
  Universal Media Server

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Softwareontwikkelaar Adobe lanceert een nieuwe app die heel wat van de beste functies van zijn fotobewerkingsprogramma Photoshop bijeenbrengt. Photoshop Mix is een gratis app voor iOS, een Androidtegenhanger is in de maak.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Wanneer je je smartphone als wekker gebruikt, blijft de kans dat je 's nachts gestoord wordt door inkomende gesprekken. Je kan dit vermijdend door vliegtuigmodus of offline-modus te gebruiken. Met die instelling schakel je de telefoon- en internetverbinding uit met inbegrip van WiFi en Bluetooth. Alle functies die geen verbinding vereisen, blijven wel bruikbaar: muziek beluisteren of opgeslagen video's bekijken.
 • De Gmail-app voor Android heeft er met de laatste update een aantal fijne functies bij gekregen. Je kunt je nu bijvoorbeeld eenvoudig afzenders blokkeren en je vanuit het menu afmelden voor mailinglijsten. In deze Android tip leggen we je uit hoe je dit doet.
 • Het is mogelijk om specifieke mappen met foto's op je Android te verbergen, zodat anderen ze niet kunnen zien. We laten zien hoe dit werkt.
  Hoe je dit doet lees je in deze Android-tip.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. World Weird Web

 • De tijd dat er enkel op verjaardagen taarten op tafel gezet werden, is voorbij: élke gelegenheid is goed om aan het bakken te slaan. Extra taartplezier vindt u hier, hier én hier.
 • Douchekop kapot? Barbecuerooster niet voorhanden? Zin in een frisse duik, maar u beschikt niet over een zwembad? Deze foto's tonen dat er voor àlles een oplossing bestaat. Wel zo handig!
  Bekijk het de foto's
 • U kent het probleem vast wel: hebt u net uw gat in de markt gevonden in de vorm van een stoelgangbevorderend stoeltje, weet u niet hoe dat gat aan de man te brengen. Wulpse achterwerken als dat van Kim Kardashian kunt u als start-up nog niet betalen, dus gaat u maar voor een magische eenhoorn die op rectale wijze regenboogroomijs produceert. Ondertussen doet Prince Charming het hele zaakje uit de doeken in een sprookjesdecor, en u hoort de kassa al rinkelen in de verte.
  Bekijk het flimpje
 • Vier oude 'maten' houden een klasreunie van 1979, één ervan is de Van Dessel... Een hilarisch 'reportage' uit In de gloria.
  De klasreünie

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 7 en maandag 9 november 2015: geen clubbijeenkomst wegens Niel Jaarmarkt
 • zaterdag 14 november 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 16 novmeber 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 16 november 2015: Workshop GIMP

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be