monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 93 | september 2015

1. Enkele mededelingen

  • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
    Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
  • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
  • Dit jaar zal er geen rommelmarkt plaatsvinden.

2. Workshop GIMP

3. Workshop Mozilla Thunderbird

  • Bijna iedereen werkt om te e-mailen met een vorm van Microsoft Outlook maar er zijn uiteraard alternatieven die op de koop toe gratis zijn. Thunderbird van Mozilla is zo'n programma. Het voordeel van dit programma is dat het zowel op Linux, Mac als op Windows werkt.
    Peter Malaise werkt al jaren met dit programma en geeft op maandag 21 september een eerste workshop. Hij behandelt vanaf 20u00 alle basiselementen.
    In het tweede deel, op maandag 19 oktober komen de meer gesofisticeerde dingen en verdere add-ons aan bod.

    Een laptop meebrengen is niet strikt nodig maar, omdat het een doe-workshop is, is het wel handig voor wie er een heeft. Tijdens de sessies zal er simultaan onder Windows en Linux gewerkt worden.
    Thunderbird vóór de sessie al downloaden op uw toestel doet ons veel tijd winnen. Je vindt het programma op https://www.mozilla.org/nl/thunderbird/. De eigenlijke installatie van het programma doen we stap voor stap ter plaatse. Zorg alleszins voor een schriftje en schrijfgerief.

    Wie een laptop meebrengt dient ook een werkend email-adres bij de hand te hebben met uiterraard de bijhorende inloggegevens. Dat mag een bestaand email-adres zijn dat al op een computer of met een ander systeem in gebruik is, dat maakt niet uit. Er worden geen gegevens gewist en er wordt niets aan bestaande gegevens gewijzigd.
    En wanneer na de sessie Thunderbird toch niet zou bevallen kan het programma gewoon van de computer gewist worden, zonder dat er originele gegevens verloren gaan.

    Deze tweedelige workshop is voor iedereen, dus niet enkel voor de leden, die geïnteresseerd is in een alternatief voor Outlook en is zoals steeds gratis. Laat wel via thunderbird@monitorniel.be even weten dat je aanwezig zal zijn.
    We vragen u ook de affiche van deze workshop te delen met vrienden en kenissen.

4. Open clubactiviteiten in september

  • De verschillende werkgroepen komen uiteraard opnieuw samen.

    • Op maandagen 14 en 21 september kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
      Hiervoor is geen basiskennis vereist.
      Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
    • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op maandagen 14 en 21 september van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
      Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
      Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.
    • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
      Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
    • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
      De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.
      Interesse? Kom op maandagen 14 vanaf 19u30 gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel. Op maandag 21 september is er geen bijeenkomst van deze werkgroep.

    Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Wablinux?

De rubriek waarin Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux wat meer belicht.

Oud versus nieuw

Je kan er eindeloos over zeuren wat er nu beter is: de allernieuwste, glimmende PC, recht van de bakker, zo straf dat hij bijna de zekeringen laat springen; of een oude knar, bij Nonkel Jef weggehaald, die zelf net zo'n glimmend ding heeft gekocht. Er valt voor allebei wat te zeggen.

Als je onder Windows werkt ben je wel verplicht om met de regelmaat van een klok de volgende krachtpatser binnen te halen. Hoe nieuwer de software-versie, hoe aftandser je toestel schijnt te worden.
Dat probleem heb je helemaal niet als je onder Linux werkt. Linux-software stelt véél minder eisen aan de hardware. Vele Linuxers maken er bijna een sport van om een of meerdere oldtimers te laten spinnen als poezen, kijk maar eens rond op een clubavond. Zelf behoor ik ook tot die bende. Ik heb twee desktops – een Dell 500 en een 520 – uit 2005 waar Mint KDE op draait, met een waaier aan programma's. Toegegeven, ik heb er een Gigje RAM bijgestoken, maar dat is het dan ook.
Verder heb ik twee netbooks, een eMachines en een AspireOne met 1 Gb RAM, waar Linux Mint XFCE op draait. Die twee hebben al heel Europa gezien, wat geen probleem is omdat ze elk maar één kg wegen, die stop je in een handtas. En die zijn nu ook bijna vijf jaar oud.
Ik werk er beroepshalve mee en zwiep vrolijk mappen en documenten tussen de desktops, de netbooks en de PC's van mijn klanten. Ik denk er niet aan om een PC of laptop te liquideren, tenzij hij werkelijk de hardware-geest heeft gegeven en niet meer te herstellen valt. Waarom zouden we iets weggooien dat nog goed bruikbaar is?
Daarnaast is het natuurlijk zo dat je voor serieuze grafische toepassingen en voor de actuele spellen echt wel een krachtpatser nodig hebt. Met 'serieus' bedoel ik dat je een professioneel grafisch- of industrieel ontwerper bent, met twee of drie grote schermen tegelijk werkt – en misschien verplicht bent om bepaalde onvrije programma's te draaien. Als dat laatste niet het geval is kom je ook zonder krachtpatser rond: met Gimp als fotobewerker, Inkscape als vectorieel tekenpaket en Scribus als pagina-opmaakprogramma kan je alles doen wat er nodig is om gelikte, professionele grafiek te produceren. Clubblad, geboorte- of huwelijkskaarten, logo's, affiches, folders, visitekaartjes, briefhoofden... Alle voornoemde software draait ook op Windows en Mac.

Is er dan geen enkele reden om een nieuwe PC aan te schaffen?! Toch wel – twee belangrijke zelfs.

Oudere PC's verbruiken redelijk wat energie, of beter gezegd: ze zijn niet energie-efficiënt en heel wat energie gaat op in warmteproductie. Dat geldt trouwens ook voor mijn b-box 2 router van Proximus, daar kan ik bijna op koken; schandelijk, eigenlijk. Dat is niet omdat het niet mogelijk was om zuinig te zijn, maar omdat er geen aandacht en dus ook geen geld naartoe ging. Modernere toestellen zijn wat dat betreft een heel stuk beter. Zo verbruikt mijn NAS met nochtans een schijf van 2 Tb, slechts 13,5 watt - in rust 4,5 watt - en warm wordt hij niet.

Een tweede reden is de voetafdruk van oudere PC's, het volume en de plaats die ze innemen. Steeds nadrukkelijker komen de “small form factors” op, de volwaardige PC's die zo groot zijn als twee sigarenkistjes, of minder. Dikwijls hebben die Solid State Disks (SSD's) aan boord in plaats van de huidige electromechanische harde schijven. Die hoeven geen actieve koeling, geen ventilator, en komen zo met nog minder stroom uit. In de nabije toekomst zullen we naar verwachting steeds meer van die combinaties zien: een small form factor PC met SSD's en een zuinig LED-scherm. Nu al te koop, maar niet van de goedkoopste. Als daar dan nog Linux op draait ben je voor jáááren gesteld...

Peter Malaise

Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken.

6. Hints & Tips

  • Je kan zelf installatiemedia voor Windows 10 maken: een .ISO bestand op een DVD branden of op een USB-stick van minimaal 4GB.
    Met deze USB-stick of DVD kan je later steeds een "clean install" van Windows 10 uitvoeren. Hiervoor heb je het "Windows Media Creation Tool" nodig.
    Je kan de tool downloaden op http://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10
    Lees hoe je dit doet
  • Een gratis upgrade naar Windows 10 is allemaal goed en wel, maar hoe achterhaal je de bijhorende productsleutel? En wanneer heb je die nodig?
    Gelukkig is er een eenvoudige methode om de productsleutel van jouw Windows 10-exemplaar te achterhalen. Met een tooltje als RecAll kan je de productsleutels achterhalen van alle software op je computer, inclusief die van Windows 10. Daarmee kan je een schone installatie van Windows 10 activeren. Om te verifiëren dat de productsleutel klopt kan je Opdrachtprompt openen door cmd in de zoekbalk te typen en het volgende commando ingeven: slmgr /dlv. Als de vijf tekens bij ‘Gedeeltelijke productcode' overeenkomen met de vijf laatste tekens van de productsleutel die Recall je voorschotelt, heb je de juiste combinatie te pakken.
    RecAll
  • De wegen van Windows zijn soms behoorlijk mysterieus. Terwijl je rustig aan het werken bent, weigert Windows zonder zichtbare aanleiding een bestand of map te verplaatsen, te herbenoemen of te openen. Het besturingssysteem geeft aan dat het bestand al in gebruik is en daarom kan je de gewenste actie niet uitvoeren. Klinkt logisch, ware het niet dat je zeker weet dat het betreffende bestand helemaal niet actief is. Je kan het bestand ook rustig laten staan, maar het gaat je mettertijd wel irriteren. Meestal los je het probleem van mysterieus geblokkeerde bestanden op met een herstart, maar dat is tijdrovend en trouwens niet zeker van succes. Handiger is de freeware Unlocker.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Bijna iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken: toolbars. Ze nestelen zich opzichtig in je internetbrowser en zijn behoorlijk lastig te verwijderen. De oplossing: Toolbar Cleaner!
    Bekijk de video op Clickx.be
  • Heb je Google Photos uitgeprobeerd en daarna besloten dat het toch niets voor jou was? De app verwijderen alleen is niet voldoende om ervoor te zorgen dat Google stopt met je foto's bij te houden. David A. Arnott, schrijver voor Nashville Business Journal, ontdekte deze eigenaardigheid nadat honderden foto's van hem verschenen op Google Photos, zelfs nadat hij de foto's had verwijderd en de app had gedeïnstalleerd
    Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

  • Android groeit nog dagelijks in populariteit op zowel tablets als smartphones. Deze groei brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee voor jou als gebruiker, maar natuurlijk heeft diezelfde groei ook nadelen. Want ook de oplichters hebben het OS ontdekt en proberen je gegevens of geld te ontfutselen. Wees daarom voorzichtig tijdens het gebruik van je tablet om problemen te voorkomen. Wij helpen je daarbij en geven je tips om je Android tablet optimaal te beveiligen.
    Hoe je dit doet lees je in deze Android-tip.
  • Notificaties of meldingen zijn de korte berichten die in de taakbalk van je tablet verschijnen. Handig, die meldingen, omdat ze vaak relevant nieuws actueel maken of indiceren dat je een persoonlijk bericht hebt ontvangen. Toch wil je niet alle notificaties voorbij zien komen. Je wilt bepaalde appmeldingen op je Android tablet uitzetten en andere meldingen liever zonder geluid. In deze Android-tip deze lees je hoe je notificaties van apps kunt uitzetten of kunt aanpassen.
  • Als je een document wilt openen of een handeling uit wilt voeren op je Android tablet waarvoor je meerdere apps hebt geïnstalleerd krijg je de keuze welke app je wilt gebruiken. Het is ook mogelijk om een applicatie als ‘standaardwaarde' in te stellen, waardoor je in de toekomst altijd dezelfde app gebruikt voor die taak of voor het openen van dat type document. Maar hoe deselecteer je deze default applicatie? In deze Android tip leggen we je uit hoe je de standaardwaarde kunt selecteren en uit kunt zetten.
  • Het resetten van je Android tablet is niet moeilijk. Je kunt een soft reset of hard reset (terug naar fabrieksinstellingen) uitvoeren. Het is niet altijd wenselijk, maar in bepaalde situaties is het nodig om je Android tablet te resetten. Soms heb je geen andere keuze, bijvoorbeeld als de tablet of de software problemen geeft die niet op een andere manier op te lossen zijn (een soft reset helpt dan). Of je wilt bijvoorbeeld je tablet verkopen en alle persoonlijke gegevens van de tablet verwijderen (in dat geval helpt een hard reset).
    Hoe je dit doet lees je in deze Android-tip.
    Je kan natuurlijk ook je iPad resetten. Hoe je dit doet lees je in deze iPad-tip.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. World Weird Web

  • Piet Mondriaan leeft! En wel dankzij Legofanatiekeling CheesyBricks: hij verft één van Mondriaans beroemdste werken – voor de kenners: compositie II in rood, blauw en geel – geheel met Lego. Hoekandanu , mompelt u? Wel: de magie van stop-motion . Uitmuntende stop-motion , that is .
    Bekijk het filmpje
  • Eindelijk! Hebt u een ongezonde obsessie voor Japanse fantasiebeesten, maar ziet u ook graag eens het daglicht? Vanaf nu kunt u beide combineren: met Pokémon GO, een app voor uw iPhone of Android-smartphone, speelt u Pokémon aan de hand van uw echte locatie. Een Charizard vangen op uw dagelijkse jogroute: het kan!
    Bekijk het filmpje
  • Een mopshond levert de beste imitatie van Metallica's drummer die u ooit zult zien, met dank aan Kiriakos Kazakos , YouTube-muzikant en fervent liefhebber van viervoeters. En eerlijk: lijkt dat beestje niet sprékend op Lars Ulrich himself ? In ieder geval weet u nu perfect hoe u het volgende doodbloedende feestje kunt reanimeren.
    Bekijk het flimpje
  • Een tjoeper tegen het raam en de draad in de sigarettenaansteker. De dashcam ziet alles, maar dan ook àlles. Zeker als hij verkeerd staat.
    De dashcam

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

  • maandag 14 september 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet
  • maandag 14 september 2015: Workshop GIMP
  • maandag 21 september 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet
  • maandag 21 september 2015: Workshop Mozilla Thunderbird

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be