5. Wablinux?
De rubriek waarin Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux wat meer belicht.
Oud versus nieuw
Je kan er eindeloos over zeuren wat er nu beter is: de allernieuwste, glimmende PC, recht van de bakker, zo straf dat hij bijna de zekeringen laat springen; of een oude knar, bij Nonkel Jef weggehaald, die zelf net zo'n glimmend ding heeft gekocht. Er valt voor allebei wat te zeggen.
Als je onder Windows werkt ben je wel verplicht om met de regelmaat van een klok de volgende krachtpatser binnen te halen. Hoe nieuwer de software-versie, hoe aftandser je toestel schijnt te worden.
Dat probleem heb je helemaal niet als je onder Linux werkt. Linux-software stelt véél minder eisen aan de hardware. Vele Linuxers maken er bijna een sport van om een of meerdere oldtimers te laten spinnen als poezen, kijk maar eens rond op een clubavond. Zelf behoor ik ook tot die bende. Ik heb twee desktops – een Dell 500 en een 520 – uit 2005 waar Mint KDE op draait, met een waaier aan programma's. Toegegeven, ik heb er een Gigje RAM bijgestoken, maar dat is het dan ook.
Verder heb ik twee netbooks, een eMachines en een AspireOne met 1 Gb RAM, waar Linux Mint XFCE op draait. Die twee hebben al heel Europa gezien, wat geen probleem is omdat ze elk maar één kg wegen, die stop je in een handtas. En die zijn nu ook bijna vijf jaar oud.
Ik werk er beroepshalve mee en zwiep vrolijk mappen en documenten tussen de desktops, de netbooks en de PC's van mijn klanten. Ik denk er niet aan om een PC of laptop te liquideren, tenzij hij werkelijk de hardware-geest heeft gegeven en niet meer te herstellen valt. Waarom zouden we iets weggooien dat nog goed bruikbaar is?
Daarnaast is het natuurlijk zo dat je voor serieuze grafische toepassingen en voor de actuele spellen echt wel een krachtpatser nodig hebt. Met 'serieus' bedoel ik dat je een professioneel grafisch- of industrieel ontwerper bent, met twee of drie grote schermen tegelijk werkt – en misschien verplicht bent om bepaalde onvrije programma's te draaien. Als dat laatste niet het geval is kom je ook zonder krachtpatser rond: met Gimp als fotobewerker, Inkscape als vectorieel tekenpaket en Scribus als pagina-opmaakprogramma kan je alles doen wat er nodig is om gelikte, professionele grafiek te produceren. Clubblad, geboorte- of huwelijkskaarten, logo's, affiches, folders, visitekaartjes, briefhoofden... Alle voornoemde software draait ook op Windows en Mac.
Is er dan geen enkele reden om een nieuwe PC aan te schaffen?! Toch wel – twee belangrijke zelfs.
Oudere PC's verbruiken redelijk wat energie, of beter gezegd: ze zijn niet energie-efficiënt en heel wat energie gaat op in warmteproductie. Dat geldt trouwens ook voor mijn b-box 2 router van Proximus, daar kan ik bijna op koken; schandelijk, eigenlijk. Dat is niet omdat het niet mogelijk was om zuinig te zijn, maar omdat er geen aandacht en dus ook geen geld naartoe ging. Modernere toestellen zijn wat dat betreft een heel stuk beter. Zo verbruikt mijn NAS met nochtans een schijf van 2 Tb, slechts 13,5 watt - in rust 4,5 watt - en warm wordt hij niet.
Een tweede reden is de voetafdruk van oudere PC's, het volume en de plaats die ze innemen. Steeds nadrukkelijker komen de “small form factors” op, de volwaardige PC's die zo groot zijn als twee sigarenkistjes, of minder. Dikwijls hebben die Solid State Disks (SSD's) aan boord in plaats van de huidige electromechanische harde schijven. Die hoeven geen actieve koeling, geen ventilator, en komen zo met nog minder stroom uit. In de nabije toekomst zullen we naar verwachting steeds meer van die combinaties zien: een small form factor PC met SSD's en een zuinig LED-scherm. Nu al te koop, maar niet van de goedkoopste. Als daar dan nog Linux op draait ben je voor jáááren gesteld...
Peter Malaise
Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken. |