monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 90 | april 2015

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Workshop: Videochatten met Firefox Hello- 4 april 2015

Je hebt waarschijnlijk al van Skype gehoord en waarschijnlijk al eens gebruikt. Skype is het videochatprogramma van Microsoft. Het nadeel hiervan is dat zowel jij als je chatpartner Skype moet geïnstalleerd hebben.
Er is nu een alternatief: Hello en het zit in de laatste update (nummer 36) van Firefox. Het voordeel hiervan is dat slechts 1 persoon Firefox moet geïnstaleerd hebben.
Om dit uit te testen houden we op zaterdag 4 april vanaf 9u30 in de refter een workshop. Videochatters van dienst zijn Walther Maes en Jef Claes.

3. Bijeenkomst werkgroepen - 4 april 2015

 • De werkgroep Excel breidt zijn vragenronde uit naar zaterdag. Vanaf 9u00 staan Louis Bertels en Paul Van Reeth klaar om je excelproblemen op te lossen.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt samen met absolute beginners en de ietwat gevorderden dieper ingegaan in de geheimen van de computer.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 4 april 2015 in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

4. Open clubactiviteiten in april

 • Op maandagen 13 en 20 april kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op maandagen 13 en 20 april van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
 • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
  Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen.
  Interesse? Kom op 13 en 20 april gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Hints & Tips

 • Persagentschap Reuters vernam op basis van een Chinese persconferentie van Microsoft dat Chinese gebruikers met een illegale versie van Windows gratis een upgrade krijgen naar Windows 10. Later op de dag werd duidelijk dat de upgrade wereldwijd zou worden uitgevoerd, waardoor verschillende media ervan uit zijn gegaan dat iedereen met een illegale versie van Windows kan upgraden naar een legale Windows 10 maar het blijft nog steeds een illegale versie die je later moet activeren.
  Leest het volledige artikel op Clickx.be

 • Eén van de troeven van Windows is de aanpasbaarheid van het besturingssysteem. Kleurenschema's en transparantie naar wens instellen doe je in de relevante menu's, maar de icoontjes van onder andere de startknop aanpassen is veel moeilijker. CustomizerGod van door2windows is een gratis tool die je de macht geeft alle mogelijke icoontjes te vervangen door afbeeldingen naar keuze.
  Leest het volledige artikel op Clickx.be

 • De kans is groot dat ook jouw computer met een netwerk en het internet is verbonden. Ook al ben je dan zelf niets op de pc aan het doen, je kunt er van op aan dat er op de achtergrond allerlei processen actief zijn die op een of andere manier een netwerk- of internetverbinding maken. Glasswire maakt op een visueel aantrekkelijke manier zichtbaar wat er zich zoal op je systeem en je netwerk roert.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Een wachtwoord op je computer is een must wanneer je niet wil dat jan en alleman toegang heeft tot je bestanden. Maar misschien vind je dat niet veilig genoeg. Om een auto te starten heb je immers ook meer nodig dan een wachtwoord. Predator is een gratis tool die een USB-stick omtovert tot sleutel van je computer.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Windows Live Mail is het geïntegreerde mailprogramma van Windows 8.1. Wil je een gratis alternatief e-mailprogramma kies dan voor Mozilla Thunderbird. Mozilla geniet al veel bekendheid vanwege hun populaire webbrowser Firefox maar biedt met hun programma Thunderbird ook een prima tool voor het beheren van e-mail!
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Pushbullet is een applicatie voor Android waarmee je informatie vanaf je pc kan ‘pushen' naar je smartphone, of omgekeerd. De app heeft als meest recente toevoeging de mogelijkheid om sms'jes te beantwoorden via je computer. Lees alles over Pushbullet in deze Android-tip
 • Microsoft maakt soms vreemde keuzes. De iPad heeft al een tijdje een assortiment aan prachtige office-apps ter beschikking maar het veel populairdere Android en zelfs het eigen Windows Phone vielen uit de boot. Windows Phone moet nog steeds wachten op Windows 10 voor z'n eigen Office-apps, maar Word, PowerPoint en Excel voor tablets staan intussen eindelijk in de Play Store.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Android-apps en -games kunnen ook buiten Google Play om worden geïnstalleerd via het bestandstype APK. Want hoewel de meeste mensen apps installeren via Google Play, kom je ook apps tegen die nog niet in Googles app-winkel staan. Deze zijn rechtstreeks als Android APK-bestand te downloaden vanaf de website van de ontwikkelaar of via derden. Hoe werkt het installeren van Android APK-bestanden?
  Hoe je dit doet lees je deze Android-tip
 • Google Nowis Googles slimme assistent die veelal standaard wordt meegeleverd met Android. Google Now wordt veelal automatisch geïnstalleerd bij nieuwe Android-toestellen, maar kan ook via de Google Now Launcher op je smartphone worden geïnstalleerd. Het is echter mogelijk om de dienst uit te schakelen. Android Planet laat zien hoe je dit in slechts 3 stappen doet
 • Veel iPad bezitters klagen over vertragingen in het besturingssysteem. Vooral de eerste generatie iPad's heeft hier last van. Het starten van apps duurt langer dan voorheen en het apparaat reageert soms traag op commando's. Wanneer je bereid bent om een aantal functies van je iPad op te offeren, dan is het mogelijk om de prestaties van het toestel aanzienlijk te verbeteren. Hoe je dit doet, lees je in deze iPad tip!
 • Een agenda is in sommige gevallen onontbeerlijk, maar wie sleept er tegenwoordig nog zo'n papieren variant met zich mee? Gelukkig bestaan er tegenwoordig meer dan genoeg apps om je leven op orde te krijgen. In deze iPad-tip worden 5 populaire kalender-apps en apps om to-do-lijsten en notities mee te maken op een rij gezet. Veel van de betere apps zijn alleen verkrijgbaar voor iOS.
 • De iPad en iPhone zijn het ongekroonde koningspaar van het post-pc-tijdperk. Beide toestellen werden aanvankelijk ontworpen als toestellen om allerlei media en content mee te consumeren. Maar ze evolueerden in de afgelopen jaren, door heel wat aanpassingen aan hardware en software, tot krachtige tools om zelf content mee te creëren.
  Zo'n apparaat is echter een hele investering, en daarom zou het jammer zijn als je niet al zijn mogelijkheden zou kunnen benutten.
  Lees het volledige artikel op zdNet

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. World Weird Web

 • Nick Antonios zet de jodelklassieker 'Einen Jodler hör i gern' van Franzl Lang op het benenwerk van twee dansende knapen. Het moet gezegd: verontrustend synchroon.
  Einen Jodler hör i gern
 • Professionele plankgasnimf Leona Chin , vermomd als onschuldig schoolmeisje dat kop noch staart krijgt aan gas- en rempedaal, wordt al snel de nachtmerrie van elke nietsvermoedende rijinstructeur. Leona staat er echter niet alleen voor: Maxman.tv en de rijschool zelf – foei! – zitten ook in het complot en nemen zo de groentjes onder de instructeurs danig in de maling. Met liters angstzweet tot gevolg. 
  Bekijk het filmpje
 • Een banale begroeting of felicitatie escaleert al snel tot een onbedoelde, ogenschijnlijk overenthousiaste handentoren of het schudden van elkaars vingerkootjes. Dat bewijzen wij u graag met deze fotospecial. Kijk even met ons mee hoe deze mensen hun eigen en andermans handen oneer aan doen. High five !
  Bekijk de fotospecial
 • Het hoeft niet altijd een stilleven, een ruiker bloemen of een voluptueuze dame te zijn. De schilderende software-ingenieur Dave Pollot transponeerde jullie meest geliefde scifi- en videogamevrienden van het scherm naar het canvas. En dat deed-ie op reeds bestaande schilderijen. Kunst recycleren tot kunst, maar dan anders.
  Bekijk de fotospecial
 • Vluchtige straatkunst vereeuwigen in een online database is het doel van het Street Art-project van Google. Graffitiwerken worden vaak overschilderd, gebouwen met muurschilderingen gesloopt. Tienduizend van die straatkunstwerken, waaronder heel wat Belgische, zijn nu voor de hele wereld toegankelijk.
  Street art

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • In mei en juni zijn er geen zaterdagse clubbijeenkomsten.
 • maandag 11 mei 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 18 mei 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be