monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 89 | maart 2015

1. Enkele mededelingen

  • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
    Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
  • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
  • Na een slepende ziekte is vorige week Omer Lauwers, lid van Computerclub Monitor Niel, overleden. Onze gedachten zijn bij familieleden.

2. Lidmaatschap

Reeds 80 personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel tot eind maart.
Na deze datum zien wij ons genoodzaakt u uit ons ledenbestand te verwijderen en ontvangt u het Monitor Magazine Light niet meer.

3. Lenteschoonmaak bij Computerclub Monitor Niel - 7 maart 2015

Door de jaren heen heeft Computerclub Monitor Niel heel wat materiaal verzameld. Een deen daarvan is niet meer up-to-date en daarom houden wij op zaterdag 7 maart een lenteschoonmaak. Al dat verouderd materiaal mag weg. Voor sommige zaken wordt een kleine vergoeding gevraagd om de het hardwarefonds te spijzen, andere zaken mogen voor niks weg.
De lenteschoonmaak vindt plaats in de refter van de Gemeentelijke Basisschool aan de Veldstraat in Niel van 9u30 tot ongeveer 13u00.

4. Bijeenkomst werkgroepen - 7 maart 2015

  • De werkgroep Excel breidt zijn vragenronde uit naar zaterdag. Vanaf 9u00 staan Louis Bertels en Paul Van Reeth klaar om je excelproblemen op te lossen.
    Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
    Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
  • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
    In de videoklas wordt aan absolute beginners en de ietwat gevorderden een onderdeel van het Office pakket uit de doeken gedaan.
  • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
    Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
    Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
    De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
    Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
    Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 7 maart 2015 in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

5. Thema-avond Raspberry Pi: een mini-computer - 9 maart 2015

Op maandag 9 maart 2015 geeft Patrick Craenen vanaf 20u00 een thema-avond over de Raspberry Pi.
De Raspberry Pi is een compact printplaatje dat probleemloos in een behuizing ter grootte van een pakje sigaretten past en de functionaliteit van een complete computer herbergt. Door de makers is het systeem enerzijds bedoeld voor het onder de knie krijgen van de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken. Niet verwonderlijk dus dat het systeem in korte tijd een bijna magische status heeft gekregen bij hobbyisten die het onderste uit de kan willen halen wat hun robotica-project of ander geavanceerd systeem betreft. Omdat de Raspberry op een Linux-variant draait, is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware; zelfs Libre Office draait probleemloos. Het betekent dat  je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry. En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als media center zo geregeld. Wat het allemaal extra interessant maakt is de lage prijs van het apparaat: voor minder dan €50 scoor je op internet een Raspberry Pi, bijvoorbeeld op eBay.
Wil je al wat achtergrondinformatie, surf dan naar http://www.pcmweb.nl/workshop/raspberry-pi-voor-beginners.html.

6. Open clubactiviteiten in maart

  • Op maandagen 9 en 16 maart kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
    Hiervoor is geen basiskennis vereist.
    Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op maandagen 9 en 16 maart van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
    Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
  • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
    Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
  • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
    De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen.
    Interesse? Kom op 16 maart gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel

    Let op: omdat er op maandag 9 maart de thema-avond Raspberry Pi: een mini-computer plaatsvindt, is er op deze avond geen bijeenkomst van de Pret met de Tablet werkgroep.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

7. Werkgroep GIMP

Op de vorige GIMPworkshop hebben de aanwezigen besloten de lessen op een laag pitje te zetten en er voor gekozen om wanneer er nog een GIMPvraag is hiervoor de gewone clubavonden te gebruiken.
Er is trouwens al een groot gedeelte gezien en op deze manier kunnen ze ook alles eens goed op een rijtje zetten. Dit neemt niet weg dat er in het najaar opnieuw en met frisse moed gestart wordt met het tweede Gimp seizoen.

Wanneer je dus een GIMPvraag hebt, kan je op maandagen 9 en 16 maart vanaf 19u30 terecht in de refter van de Gemeentelijke Basisschool.

Op onderstaande links vind je handleidingen over GIMP. De eerste is een online handleiding, de tweede is diezelfde handleiding maar dan in PDF formaat.

Een goeie startpagina voor GIMP met veel tips, trucs, handleidingen en dergelijke is http://gimp.startpagina.nl/
Een online handleiding vind je op http://www.gratiscursus.be/GIMP/

8. Wablinux?

In deze rubriek belicht Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux.

Deze keer proberen we het noorden niet te verliezen: dat doen we met Open Street Map. Iedereen kent Google Maps, maar slechts weinigen weten dat er een Linux-alternatief bestaat onder de naam Open Street Map. Waarom, en wat is het verschil?

Google Maps is uiteraard een commercieel initiatief. Noch U, noch ik weten wat er met de persoonlijke gegevens gebeurt die we daar achterlaten - of dacht U dat een bedrijf als Google U zomaar gratis toegang geeft tot hun kaarten? Go on dreaming! Het is dan ook niet verwonderlijk dat U kort daarna reclame krijgt die, geheel toevallig, op uw locatie of die van uw bestemming is toegespitst. 'Track and Trade' heet dat, 'Volg en Verkoop'.

Helemaal anders is het met Open Street Map. Dat is een community-initiatief: de wereldwijde gemeenschap van Linux-adepten werkt er aan mee op vrijwillige basis. Zij heeft een centrale website op www. openstreetmap. org waar U alle informatie kan vinden over hoe de vork aan de steel zit. Niet alleen zijn er net als bij Google Maps kaarten van over de gehele wereld, maar bovendien kan u daar zelf uw geliefde frituur 'Bij Jeanne' inbrengen of stamcafé 'Den Eeuwigen Dorst', of het clubadres van Computerclub Monitor, als die er niet in zouden staan. U kan ook het profiel corrigeren van uw straat na de heraanleg, of een vergeten kerkweggetje invoegen, daarvoor heeft Open Street Map een eigen app. Er zijn wereldwijd zo'n 1.600.000 geregistreerde gebruikers die daaraan meewerken. Niet alleen Linuxers: het leuke is dat Open Street Map als web-app onder álle platformen draait. De data mogen vrij gebruikt, gewijzigd en gedeeld worden, zolang U het volgende vermeldt: “Kaartgegevens © OpenStreetMap-auteurs”. En nog mooier: U kan ze downloaden en offline gebruiken, ze afdrukken, of met wat knutselwerk op uw GPS laden.

U bent niet alleen om over te schakelen. Sinds Google in 2012 de Maps-dienst betalend maakte zijn er een hele rist organisaties en bedrijven op Open Street Map overgeschakeld, onder meer de Verenigde Naties, Oxford University en – jawel, Apple. De software wordt ook intensief gebruikt bij het in kaart brengen van rampgebieden of oorlogszones, met behulp van camera-drones bijvoorbeeld, en is dan dikwijls van vitaal belang om mensenlevens te redden.

Als U zoekt naar een app waarmee U uw traject kan zoeken of inplannen, er bestaan er verschillende die gebruik maken van Open Street Map. Er is www.openrouteservice.org. Daar vind U ook voetgangers-, fiets-, bromfiets- en trekkingpaden, en informatie over de toegankelijkheid voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

Vergelijkbaar zijn www.yournavigation.org en www.skobbler.com/open-street-map, maar je kan er met wat zoeken nog meer vinden.

Een commercieel (maar gratis) initiatief met hoge gebruiksvriendelijkheid is MapQuest, www.mapquest.com of www. open.mapquest.com.

Voor de Android-smartphones is er ook een app: Osmand www.osmand.net . Die kan U via F-Droid gratis downloaden.

Peter Malaise

Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken.

9. Hints & Tips

  • Schrik niet, een harde schijf gaat gemiddeld vijf jaar mee. Werkt de schijf waarop je waardevolle documenten en foto's staan al tien jaar, dan ben je een gelukzak, want dit betekent ook dat er pechvogels zijn die te horen krijgen dat de gegevensdrager van hun computer al na twee jaar naar de filistijnen is. CheckDrive 2014 is geen herstelprogramma, maar een waarschuwingstool.
    Leest het volledige artikel op Clickx.be

  • Vind je een speciale folder om bestanden naar de cloud te synchroniseren nog te omslachtig? Met Filelize hoef je zelfs die moeite niet meer doen. Filelize is geniaal in al zijn eenvoud: van elk bestand dat je op je pc opent, tot zelfs e-mail-attachments toe, neemt hij een kopietje en stuurt dat naar een speciaal aangemaakte folder (“Recent Items”) in Dropbox, Onedrive, Google Drive of Box. Het oorspronkelijke bestand blijft op zijn plaats staan en telkens je het aanpast of updatet, wordt het kopietje in de cloud mee geüpdatet.
    Leest het volledige artikel op Clickx.be

  • Houd je mobiel dataverbruik binnen de perken met deze databesparende tips.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Wanneer je je Android smartphone of tablet bv. wil synchroniseren met je Outlook ben je meestal aangewezen op merkgebonden software genre Kies van Samsung. Deze programma's werken meestal niet naar behoren. MyPhoneExplorer is hiervoor een goed alternatief.
    Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

10. Pret met de tablet?

  • Elke Android tablet is te koppelen aan een computer. Maar hoe werkt dat? Deze Android tablet tip toont hoe je je Android tablet door middel van USB kunt koppelen aan je Windows, Mac of Ubuntu computer. In alle gevallen dien je gebruik te maken van de originele USB-kabel die je van de fabrikant hebt gekregen bij de aanschaf van de Android tablet. Anders is het mogelijk dat de computer de Android tablet niet herkent.
  • Je kan je Android tablet natuurlijk ook draadloos koppelen aan je Windows pc. Hij wordt dan opgenomen in het thuisnetwerk.Je kan dan bestanden delen tussen je Windows computer en je Android tablet. Vaak is een directe connectie met een gedeelde map handig als je grote bestanden of hele mappen wilt kopiëren van je Windows pc naar je Android tablet. In deze Android tablet tip wordt in handige stappen uitgelegd hoe je dit doet.
  • Elke geïnstalleerde applicatie heeft de mogelijkheid om gegevens in je iCloud account op te slaan. Soms is dat wenselijk, soms niet. Heb je een e-mail ontvangen dat je opslagruimte bij iCloud bijna vol is? Dan wordt het tijd om eens goed op te ruimen en zo ruimte vrij te maken. Tenzij je extra ruimte wilt kopen, natuurlijk. Opruimen is niet moeilijk, want je zult zien dat er veel onnodige data wordt opgeslagen. Hoe je dit doet, lees je in deze iPad tip!
  • Door je iPad te beveiligen met een wachtwoord voorkom je dat onbevoegden op een onbewaakt moment je iPad kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je kinderen ongezien je iPad gaan gebruiken. Ook kun je voorkomen dat bij een eventueel verlies of bij diefstal van je iPad je persoonlijke gegevens ingezien worden. In dezeiPad tip lees je hoe je heel makkelijk een codeslot met wachtwoord in kunt stellen op je Apple iPad.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

11. World Weird Web

  • Door de jaren heen zijn er foto's genomen van de meest uiteenlopende gebeurtenissen. De site Pulpastic verzamelde 40 merkwaardige foto's.
    40 merkwaardge foto's
  • s er je al iets opgevallen aan de Disney-films? Volgens de blog ‘Oh My Disney' is er een constante in een hoop films: Mickey Mouse duikt vaak op. Bekijk hieronder enkele foto's die als bewijsmateriaal kunnen dienen.
    Verborgen Mickey's
  • Grappig vandalisme, het bestaat. Dat bewijzen de creatieve bekladders die hun omgeving opvrolijken met stift, grafitti en Tetris-verkeersborden. Kunstenaars, verenig u!
    Bekijk de fotospecial
  • Ter nagedachtenis van een icoon: een blik op de begrafenis van Mr. Spock in 'Star Trek: The Wrath of Khan', dat nu wel een veel donkerder kantje krijgt – samen met Nimoy overlijdt zijn alter ego, lijkt het. Maar troost de trekkie in u: he lived long and prospered.
    Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

  • zaterdag 4 april 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
  • maandag 13 april 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet
  • maandag 20 april 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be