8. Wablinux?
In deze rubriek belicht Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux.
Deze keer proberen we het noorden niet te verliezen: dat doen we met Open Street Map. Iedereen kent Google Maps, maar slechts weinigen weten dat er een Linux-alternatief bestaat onder de naam Open Street Map. Waarom, en wat is het verschil?
Google Maps is uiteraard een commercieel initiatief. Noch U, noch ik weten wat er met de persoonlijke gegevens gebeurt die we daar achterlaten - of dacht U dat een bedrijf als Google U zomaar gratis toegang geeft tot hun kaarten? Go on dreaming! Het is dan ook niet verwonderlijk dat U kort daarna reclame krijgt die, geheel toevallig, op uw locatie of die van uw bestemming is toegespitst. 'Track and Trade' heet dat, 'Volg en Verkoop'.
Helemaal anders is het met Open Street Map. Dat is een community-initiatief: de wereldwijde gemeenschap van Linux-adepten werkt er aan mee op vrijwillige basis. Zij heeft een centrale website op www. openstreetmap. org waar U alle informatie kan vinden over hoe de vork aan de steel zit. Niet alleen zijn er net als bij Google Maps kaarten van over de gehele wereld, maar bovendien kan u daar zelf uw geliefde frituur 'Bij Jeanne' inbrengen of stamcafé 'Den Eeuwigen Dorst', of het clubadres van Computerclub Monitor, als die er niet in zouden staan. U kan ook het profiel corrigeren van uw straat na de heraanleg, of een vergeten kerkweggetje invoegen, daarvoor heeft Open Street Map een eigen app. Er zijn wereldwijd zo'n 1.600.000 geregistreerde gebruikers die daaraan meewerken. Niet alleen Linuxers: het leuke is dat Open Street Map als web-app onder álle platformen draait. De data mogen vrij gebruikt, gewijzigd en gedeeld worden, zolang U het volgende vermeldt: “Kaartgegevens © OpenStreetMap-auteurs”. En nog mooier: U kan ze downloaden en offline gebruiken, ze afdrukken, of met wat knutselwerk op uw GPS laden.
U bent niet alleen om over te schakelen. Sinds Google in 2012 de Maps-dienst betalend maakte zijn er een hele rist organisaties en bedrijven op Open Street Map overgeschakeld, onder meer de Verenigde Naties, Oxford University en – jawel, Apple. De software wordt ook intensief gebruikt bij het in kaart brengen van rampgebieden of oorlogszones, met behulp van camera-drones bijvoorbeeld, en is dan dikwijls van vitaal belang om mensenlevens te redden.
Als U zoekt naar een app waarmee U uw traject kan zoeken of inplannen, er bestaan er verschillende die gebruik maken van Open Street Map. Er is www.openrouteservice.org. Daar vind U ook voetgangers-, fiets-, bromfiets- en trekkingpaden, en informatie over de toegankelijkheid voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.
Vergelijkbaar zijn www.yournavigation.org en www.skobbler.com/open-street-map, maar je kan er met wat zoeken nog meer vinden.
Een commercieel (maar gratis) initiatief met hoge gebruiksvriendelijkheid is MapQuest, www.mapquest.com of www. open.mapquest.com.
Voor de Android-smartphones is er ook een app: Osmand www.osmand.net . Die kan U via F-Droid gratis downloaden.
Peter Malaise
Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken. |