1. Enkele mededelingen
- Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
- De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.
|
|
2. Algemene ledenvergadering - 12 januari 2015
Om in orde te zijn met onze statuten én om in regel te zijn met de toelatingsvoorwaarden van de cultuurraad om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidies, houden wij onze algemene ledenvergadering op maandag 12 januari 2015 in de refter van de Gemeentelijke Basisschool - Veldstraat te Niel.
De agenda ziet er als volgt uit:
- Verwelkoming door de voorzitter
- Financieel verslag
- Jaarplan 2015
- Rondvraag
- Omhaling lidgeld
De vergadering start om 20u00. Je kan al binnen vanaf 19u00.
Aangezien het dan Verloren Maandag is en er voor iedere aanwezige een worstenbrood voorzien wordt, vragen we, indien je nog niet inschrijven bent, dit te doen voor 10 januari 2014 met het eerder opgestuurde inschrijvingsformulier of via ledenvergadering@monitorniel.be.
Download de handige kalender met de data van clubbijeenkomsten.
Op deze dag is er uiteraard geen clubbijeenkomst. Hou hier rekening mee!
|
|
3. Open clubactiviteiten in januari
Let op: Omdat het op maandag 12 januari algemene ledenvergadering is, is er enkel op 19 januari een open clubavond.
- Je kan ook in dit nieuwe jaar vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
- De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
- Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
- Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen.
Interesse? Kom op 19 januari gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30. |
|
4. Workshop: GIMP
We hebben Jos Du Lion kunnen overhalen om de workshops rond GIMP ook in 2015 verder te zetten.
De eerste les GIMP is op 19 januari 2015. Dan wordt het item kleur bewerken uitgeklaard. Op zaterdag 7 februari wordt er vanaf 10 uur het “huiswerk” van 19 januari nagekeken.
Op maandag 16 februari is er dan de volgende les. Het huiswerk uit die les wordt dan weer nagekeken op zaterdag 7 maart.
Deze workshops starten uitzonderlijk om 19.30u om, na een kleine pauze, te eindigen rond 22u.
Het is gratis en toegankelijk voor het grote publiek. Hij vindt plaats in de videoklas van de GBS en het is aangeraden om je laptop mee te brengen.
Op onderstaande links vind je handleidingen over GIMP. De eerste is een online handleiding, de tweede is diezelfde handleiding maar dan in PDF formaat.
Een goeie startpagina voor GIMP met veel tips, trucs, handleidingen en dergelijke is http://gimp.startpagina.nl/
Een online handleiding vind je op http://www.gratiscursus.be/GIMP/
|
|
5. 14de Nieuwjaarskaas- en wijnavond
Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond” en dit jaar is een speciale editie.
Computerclub Monitor Niel bestaat nl. 25 jaar en om dit te vieren bieden we de avond aan een speciale prijs aan.
Deze nieuwjaarskaas- en wijnavond organiseren we op 24 januari vanaf 19.00 uur reeds voor de 14de maal en als het zo’n succes wordt als vorige jaren zal de refter van de GBS aan de Veldstraat te klein zijn.
Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.
De speciale prijs is voor de leden 5 euro. De niet leden betalen 10 euro.
Kinderen tot 12 jaar moeten nog steeds niet betalen.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.
Je kan je tot 19 januari 2015 inschrijven op één van de clubavonden of via de website. |
|
6. Wablinux?
De rubriek waarin Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux wat meer belicht is aan zijn derde editie toe.
TESLA niet alleen elektrisch, maar ook Open Source
Het Amerikaanse automerk Tesla, bekend om zijn uitsluitend elektrische luxewagens (www.teslamotors.com), gaat in de toekomst alleen nog open-source-software gebruiken in de auto's die het ontwikkelt en bouwt. Daarmee vervoegt het Toyota, die al in 2013 deze stap zette.
Toegegeven, een Tesla is niet geschikt voor de modale beurs, maar het is wel de trendsetter bij de elektrisch aangedreven auto's, en met deze stap geeft het een belangrijk signaal. Sinds kort heeft het merk ook een verkoops- en servicepunt met laadstation aan de Boomsesteenweg in Aartselaar.
Nu zal deze beslissing niet genomen zijn uit menslievendheid: wie geen Microsoft-software in zijn computers gebruikt, betaalt ook geen licenties aan dat bedrijf, en dat scheelt een slok op een borrel in de kosten. Zelfs in een gewone desktop zit al gauw voor ruim 100 euro aan licentiekosten die Microsoft opstrijkt en opnieuw opstrijkt telkens er een nieuwe versie verschijnt. Een andere belangrijke reden is dat men Linux-software makkelijk naar zijn hand kan zetten en verder ontwikkelen, zonder eerst de ingenieurs van een monopolist te moeten afkopen. Al bij al is het een positief signaal dat een hoogtechnologisch bedrijf zoals Tesla voor open-source-software kiest.
De kans dat U met een Toyota rondkart is heel wat groter, en als U aan een nieuwe auto toe bent kan het misschien een bijkomend argument zijn om te kiezen voor een merk dat uw geliefde Linux-software gebruikt.
Teksten: Grödsel
Bronnen: www.linuxformat.com , www.linuxvoice.com , www.wikipedia.org , www.stallman.org .
Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken. |
|
7. Hints & Tips
-
Ben je een al dan niet zelfverklaard netwerkbeheerder en heb je dus wel een paar pc's in een (thuis?)netwerk onder je hoede, dan vind je het wellicht handig die pc's op afstand, vanaf een centrale plek zoals je eigen computer, te kunnen opstarten zodat je het nodige controle- of onderhoudswerk kunt uitvoeren. Dat kan met Aquila WakeOnLAN.
Leest het volledige artikel op Clickx.be
- Google Drive gaat vanaf nu ODF-formaten ondersteunen. ODF is een open standaard voor het bewaren en/of uitwisselen van documenten. Deze standaard word gebruikt door onder meer OpenOffice en LibreOffice, en sinds kort ook ondersteund door Microsoft Office. Door deze ondersteuning hoopt Drive aantrekkelijker te worden voor grote organisaties. Zowel de Belgische als de Britse regering bijvoorbeeld, gebruiken ODF tegenwoordig als standaard.
Leest het volledige artikel op Clickx.be
- Pdf-documenten vind je te kust en te keur, zowel op het internet als op cd's die met allerlei producten worden meegeleverd. Of je creëert je eigen pdf-documenten, bijvoorbeeld vanuit MS Office of via de omweg van een virtuele pdf-printer. Wil je echter pdf-documenten op een of andere manier bewerken dan heb je een goede hulp aan de gereedschapskist van PDF Shaper.
Lees het volledige artikel op Clickx.be
- De basisinstellingen van Windows zijn bereikbaar via de Charms-balk, charm Instellingen , optie Pc-instellingen wijzigen (onderin de charm). Dit onderdeel bevat vele schermen en instellingen waardoor specifieke instellingen niet altijd eenvoudig zijn terug te vinden. Gelukkig zijn de meeste instellingen ook met de zoekfunctie van het Startscherm te achterhalen.
Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be. |
|
8. Pret met de tablet?
- De meesten zullen thuis of op het werk wel een draadloze internetverbinding hebben via WiFi. Met WiFi Analyzer is deze goed te analyseren en door de verkregen informatie te optimaliseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk te bekijken op welk kanaal de beste verbinding mogelijk is en de minste storing is van andere netwerken. Daarnaast zijn er nog een aantal handige gegevens op te vragen om de WiFi-verbinding te optimaliseren.
- Iedereen krijgt wel eens bezoek, en tegenwoordig wil iedereen gebruik maken van internet, liefst WiFi natuurlijk. Het is mogelijk het wachtwoord van je eigen beveiligde WiFi-verbinding door te geven, maar InstaWifi maakt dit veel makkelijker. Hiermee is het mogelijk een QRcode te genereren die gescand kan worden door het bezoek en je dus geen wachtwoord door hoeft te geven. Daarnaast is het mogelijk NFC-stickers te programmeren, zodat de gast deze kan scannen en gebruik maken van WiFi. In het laatste geval dient de gast ook InstaWifi geïnstalleerd te hebben. .
Je kan beide apps downloaden via Google Play
- Printen vanaf je iPad of iPad Mini is mogelijk op veel verschillende printers. Deze printers moeten dan wel AirPrint ondersteunen want dat is de technologie die Apple standaard gebruikt in haar software, zo ook die van alle iPads. AirPrint is de technologie van Apple waarmee je vanaf alle iOS- en MacOS-apparaten af kunt drukken. Maar er zijn ook alternatieve printmogelijkheden. Met welke printers je kunt printen vanaf je iPad, en hoe je kunt afdrukken op je iPad, lees je in deze iPad tip!
- Eén van de nadelen van de Apple iPad is het ontbreken van gebruikersprofielen. Wanneer je de iPad deelt met huisgenoten of familieleden, dan is het niet mogelijk om voor iedere gebruiker een account in te stellen. Tenzij je je iPad van een Jailbreak voorziet. Met iUsers uit de Cydia store, een uitbreiding op iOS; wordt een inlog knop toegevoegd aan het ‘lock screen' van de iPad. Op die manier worden al je instellingen en voorkeuren persoonlijk opgeslagen. Lees in de iPad tip hoe je dit doet.
Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be |
9. World Weird Web
- Met alle dating-apps en het daaruit voortvloeiende feit dat gefrustreerde mannen het subject van hun begeerte niet meer in de ogen hoeven te kijken, durven ze al eens boude verzoeken doen - genre 'Stuur me een foto van je borsten' en 'Kom je op m'n pik zitten vanmiddag?'. Bij deze dames vingen ze echter bot: wie zei ook alweer dat vrouwen niet grappig kunnen zijn?
Bekijk het filmpje
- De Britse cartoonist David Firth, de benker van Salad Fingers, het enge wezen dat gek werd van eenzaamheid, heeft sinds kort zijn eigen YouTubekanaal, waar u ook zijn andere schepsels - Burnt Face Man, Jerry Jackson, Spoilsbury Toast Man - kunt ontdekken.
YouTubekanaal van David Firth
- De uitgever van schrijver Marnix Peeters bood pendelaars die het lichtjes onwelvoeglijke 'Natte dozen' op de trein wilden lezen de mogelijkheid een ietwat neutraler omslag te downloaden. Om maar te zeggen: u kijkt maar beter uit welke boeken u in het openbaar leest, vooral als ze titels dragen als 'Alpha Dog: get the bitch you want' of portretfoto's op het omslag hebben. Geen dank!
Bekijk de fotospecial
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be |
|
10. Noteer alvast in je agenda.
- maandag 12 januari 2015: Algemene ledenvergadering
- maandag 19 januari 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet -
- maandag 19 januari 2015: Workshop: GIMP - Werken met kleuren.
- zaterdag 24 januari 2015: kaas- en wijnavond
De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be |
|
11. Archief
Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief. |
|
|