1. Enkele mededelingen
- Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
- De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.
- Wegens Niel Jaarmarkt is er GEEN clubbijeenkomst op 10 november. De zaterdagbijeenkomst vindt plaats op 15 november.
Hou hier rekening mee.
|
|
2. Kom dat zien, kom dat zien: de wereldrecordpoging grootste muismattentapijt
Door de jaren heen verzamelden we heel wat muismatten. Een aantal jaar geleden pakten we al eens uit met een muismattentapijt. Maar voor onze 25ste verjaardag gaan we voor het wereldrecord "het grootste muismattentapijt".
We doen dit in het kader van de jaarmarkttentoonstellingen en volgens Jhonny Van Dam Sr, de bezieler van dit project, beschikken we over 105 m² muismatten.
Het muismattentapijt ligt op maandag 10 november, dan is het Niel Jaarmarkt, in de turnzaal van de Gemeentelijke Basisschool. Je kan het bezichtigen van 10 tot 14 uur.
Een bezoekje zouden we fijn vinden.
Er is in Gazet van Antwerpen trouwens een artikel verschenen.
|
|
3. Bijeenkomst werkgroepen - 15 november 2014
- De werkgroep Excel breidt zijn vragenronde uit naar zaterdag. Vanaf 9u00 staan Louis Bertels en Paul Van Reeth klaar om je excelproblemen op te lossen.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
- De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
In de videoklas wordt aan absolute beginners en de ietwat gevorderden een onderdeel van het Office pakket uit de doeken gedaan.
- De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be
Al deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 15 november 2014 in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel. |
|
4. Open clubactiviteiten in november
De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandag 17 november.
- Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel kan je vanaf 19u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
- De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
- Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
- Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
Interesse? Kom op maandag 17 november gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30. |
|
5. Workshop: GIMP - 17 november 2014
Na de kennismaking met GIMP op de vorige drukbezochte clubbijeenkomst, gaat Jos Du Lion in de tweede workshop dieper in op het gebruik van de 'gereedschapskist'.
Deze workshop start op 17 november uitzonderlijk om 19.30u om, na een kleine pauze, te eindigen rond 22u.
Het is gratis en toegankelijk voor het grote publiek. Hij vindt plaats in de videoklas van de GBS en het is aangeraden dat je je laptop meebrengt.
Een goeie startpagina voor GIMP met veel tips, trucs, handleidingen en dergelijke is http://gimp.startpagina.nl/
Een online handleiding vind je op http://www.gratiscursus.be/GIMP/
Je kan nog steeds inpikken en inschrijven is niet verplicht maar het zou tof zijn wanneer je ons van je komst op de hoogte brengt via
werkgroep.digitalebeeldbewerking@monitorniel.be.
|
|
6. Wablinux?
In het vorige Monitor Magazine Light zijn met een nieuwe rubriek begonnen waarin Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux wat meer belicht.
In het onderstaande artikel legt hij uit dat Linux wel degelijk Microsoft/Windows kán vervangen
Het bestuur van de zuid-Duitse stad München heeft het in de praktijk aangetoond: het is mogelijk om Linux als een volwaardig systeem te gebruiken in operationele omstandigheden. Ruim 15.000 computers werden in de loop van een aantal jaren volledig naar Linux-software omgeschakeld, en die klus is nu voltooid.
Er werd gekozen voor een eigen Linux-versie genaamd LiMux , afgeleid van de Debian-distro (distro is Linux-jargon voor 'distributie'). Er zijn minstens een 20-tal zulke distros in omloop, naast een aantal afgeleiden. Debian kent een eerder trage ontwikkeling, maar daardoor is het een bijzonder robuuste en stabiele distro en wordt hij dikwijls als uitgangspunt voor andere ontwikkelingen gekozen. Zo zijn ondermeer Ubuntu (en Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu enz.) en Mint op Debian gebaseerd.
Het stadsbestuur had jaren geleden al een aanbesteding uitgeschreven om dit maatwerk te realiseren en er was vrij snel een kundig bedrijf gevonden. De realisatie werd echter aanzienlijk vertraagd door allerlei machinaties van Microsoft die een lucratief contract door haar neus geboord zag en de beslissing van de stad aanvocht. Op een bepaald moment is toenmalig CEO Steve Ballmer zelfs naar München gevlogen om de zaak te bepleiten, maar tevergeefs: het stadsbestuur bleef bij haar beslissing. En niet zonder reden: omdat Linux beduidend minder eisen stelt aan de hardware, kan het bestaande PC-park gewoon verder gebruikt worden. Er vallen miljoenen euro's aan licenties definitief weg, alle documenten zijn perfect uit te wisselen en te archiveren en de eigen IT-medewerkers kunnen de software zelf onderhouden en aanpassen aan de behoeften. Slechts enkele PC's draaien parallel ook nog Windows, ten behoeve van een of twee gespecialiseerde toepassingen waarvoor nog geen Linux-alternatief bestaat.
München vervoegt daarmee een rist andere initiatieven die onder Linux draaien, zoals Google, Amazon, de Duitse spoorwegen en de NASA.
Bronnen: www.linuxformat.com , www.linuxvoice.com , www.wikipedia.org , www.stallman.org .
Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken. |
|
6. Hints & Tips
-
Bijna iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken: toolbars. Ze nestelen zich opzichtig in je internetbrowser en zijn behoorlijk lastig te verwijderen. De oplossing: Toolbar Cleaner!
Bekijk de video met het gebruik van Toolbar Cleaner
-
Google Cloudprinter is een dienst waarmee je documenten via het internet naar de printer thuis stuurt. Voor het transport van de bestanden maakt Google gebruik van een versleutelde HTTPS-verbinding. Het maakt niet uit op welke manier je deze bestanden verstuurt, via tablet, smartphone of computer, en het maakt evenmin uit waar je bent. Om gebruik te maken van de dienst moet je je natuurlijk wel aanmelden met je Google-ID.
Leest het volledige artikel op Clickx.be
- Een thuisnetwerk is iets dat maar al te vaak geplaatst wordt, waarna niemand er nog naar omkijkt, zolang het werkt. Handig, maar niet bepaald veilig. Je computers, met daarop allerhande belangrijke en persoonlijke informatie zijn immers met dat netwerk verbonden, en als je geen moeite doet om het te beveiligen, dan kan zowat iedereen met kwade bedoelingen er in rondneuzen. Andersom is het evenmin verstandig om zomaar ieder draadloos netwerk te vertrouwen. Als het niet van jou is, weet je immers nooit welke duistere figuren er nog toegang tot hebben. Hier zijn tien tips die jouw online veiligheid garanderen.
Lees het volledige artikel op Clickx.be
- Draadloos internet is zodanig ingeburgerd dat we de ethernetkabel collectief uit het oog verliezen. Toch zijn de meeste laptops en zowat alle computers nog steeds van een ethernetpoort voorzien. Worden die poorten binnenkort verbannen naar de wereld van de herinnering, zodat wij tegen de volgende generatie kunnen zagen over die goede oude tijd, toen het internet nog door een kabel liep? Hopelijk niet, want verbindingen via ethernet hebben nog heel wat voordelen.
Lees het volledige artikel op Clickx.be
Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be. |
|
7. Pret met de tablet?
- Apps zijn zonder twijfel een meerwaarde voor je smartphone, maar je mag er zeker niet in overdrijven. Voor je het weet, staat je smartphone vol met apps en klaagt het internetgeheugen dat je plaats moet maken. Om dat te vermijden, is er App Uninstaller, een prima app voor Android. Die verwijdert handig en snel apps die je niet meer nodig hebt, en bovendien kan die ook overbodige apps verwijderen die standaard op je smartphone staan geïnstalleerd. Daarvoor moet je echter wel je toestel geroot hebben, iets wat je op eigen risico moet beslissen.
Volg de workshop op Clickx.be
- Google inversteert veel tijd en moeite om zijn toetsenbord te verbeteren, maar sommige ontwikkelaars doen het toch beter. Daarom loont het de moeite om een ander toetsenbord te installeren, om veel vlotter en efficiënter te typen. Zeker wanneer een fabrikant standaard zijn eigen, minder goed toetsenbord opdringt. Windows Phone- en iOS-gebruikers kennen die luxe niet, hoog tijd dat jij je Android-toestel optimaler benut.
Volg de workshop op Clickx.be
- Door je iPad te beveiligen met een wachtwoord voorkom je dat onbevoegden op een onbewaakt moment je iPad kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je kinderen ongezien je iPad gaan gebruiken. Ook kun je voorkomen dat bij een eventueel verlies of bij diefstal van je iPad je persoonlijke gegevens ingezien worden.
In deze iPad tip lees je hoe je heel makkelijk een codeslot met wachtwoord in kunt stellen op je Apple iPad.
- Wanneer je op je iPad het wachtwoord hebt ingesteld volgens de hierbovenstaande methode kan het zijn dat je deze toegangscode vergeten bent. Als je deze code vergeten bent heb je geen toegang meer tot je iPad. De iPad is zo goed beveiligd dat je niet direct in kunt loggen. De enige bruikbare mogelijkheid is het gebruiken van een oude backup van iTunes. Hiervoor heb je wel toegang nodig tot je iTunes account. Ook dien je de iPad te verbinden met je pc, waarmee je de oude synchronisatie hebt uitgevoerd.
Deze iPad tip beschrijft de methode om alsnog in te kunnen loggen op je iPad zonder de toegangscode te gebruiken
Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be |
8. World Weird Web
- De hoezen van legendarische muziekalbums kunnen we ons probleemloos voor de geest halen. Maar wat als die hoezen deel uitmaken van een groter geheel? Op die vraag geeft het Britse communicatiebureau Aptitude een antwoord. Meteen weten we waarom de baby op de hoes van "Nevermind" weg zwemt en langs waar de wandeling van The Beatles op "Abbey Road" in werkelijkheid liep.
Lees het volledige artikel op deredactie.be
- Je weet het misschien niet maar een film "Easter egg"
is een grapje of verwijzing in een scene verborgen zit. Een pluche Nemo in Monsters, Inc of de Pizza Planet truck die in bijna elke Pixar film verschijnt,
zijn waarschijnlijk de meest herkenbare Easter eggs, maar ook andere films hebben er een paar.
Easter Eggs in films
- De Vlaamse frietkoten zijn erkend als erfgoed. Maar sommigen vinden dat er nog wel meer erfgoed mag worden. De meeneemchinees? De baancafés? Neem nog een coupeke.
Vlaams immaterieel cultureel erfgoed
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be |
|
9. Noteer alvast in je agenda.
- zaterdag 6 december 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel: vragen staat vrij - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners
- maandag 8 december 2014: info-avond vanaf 19u30
- maandag 8 december 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet - Workshop: GIMP
- maandag 15 december 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet - Workshop: GIMP
- Hou ook volgende data in januari 2015 al vrij!
- maandag 12 januari 2015: algemene ledenvergadering
- zaterdag 24 januari 2015: kaas- en wijnavond
De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be |
|
10. Archief
Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief. |
|
|