monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 10 | nummer 85 | september 2014

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
 • De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.

2. Upgrade PC's in de computerklas

De vaste PC's in de computerklas waren dringend aan een revisie toe. Er stond nl. nog Windows XP en Office 2003 op.
We hebben daarom besloten om deze te upgraden: het geheugen werd uitgebreid en er werden SSD schijven in gemonteerd.
Sinds 1998 al hebben we een overeenkomst met de school en de gemeente dat de leerlingen de computers mogen gebruiken en wij dan in ruil hiervoor gebruik kunnen maken van de school. Dankzij deze deal hebben we aan sterkverminderde prijs Windows 8.1 en Office 2013 kunnen aanschaffen en deze op de computers geïnstalleerd.

3. Rommelmarkt - 21 september 2014

Computerclub Monitor Niel organiseert 2 grote evenementen. Het eerste is de kaas- en wijnavond in januari. Het andere is uiteraard de rommelmarkt.

Deze vindt dit jaar plaats op zondag 21 september en net als vorig jaar in de Gemeentelijke Basisschool aan de Ridder Berthoutlaan te Niel.
Heb je spullen waar je vanaf wil of ken je mensen die dat ook willen? Neem dan contact op met Jhonny Van Dam Sr. op het GSM-nummer 0495/66.82.72. Het reglement en verdere info wordt u dan toegestuurd.
We zijn nog wel op zoek naar helpende handen voor het opstellen op zaterdag 20 september en op zondag 21 september voor o.a. de keuken, de cafetaria, ... en vooral voor het afbreken.
Op de clubdagen/avonden zal een lijst liggen waarop je je naam kan achterlaten.

4. Bijeenkomst werkgroepen - 6 september 2014

Na 2 maanden van deugddoende vakantie beginnen we er terug aan op zaterdag 6 september 2014. Dan komen de verschillende werkgroepen terug bij elkaar.

 • In de werkgroep Excel wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
  Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Hij gaat verder met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van hen geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.
  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt gewerkt met de laatste versie Excel .
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt aan absolute beginners en de ietwat gevorderden een onderdeel van het Office pakket uit de doeken gedaan.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

5. Open clubactiviteiten in september

De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandagen 8 en 15 september 2014.

 • Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel kan je vanaf 19u00 met je excelproblemen terecht.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
 • Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
  Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandagen 6 en 15 september vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

6. Wat zijn we nog van plan in het najaar?

Iedereen die met digitale beeldbewerking bezig is kent ongetwijfeld Photoshop en weet dat dit eigenlijk onbetaalbaar is voor de niet-professionele gebruiker.
Jos Du Lion heeft in het verleden al laten zien dat er goede alternatieven zijn zoals Xnview en Photoscape.

Vanaf 13 oktober wil hij GIMP op de testbank leggen. GIMP is een volwaardige opensource Photoshop vervanger d.w.z. dat het volledig gratis is en voortdurend door de internetgemeenschap aangepast wordt.

Omdat GIMP zo een uitgebreid programa is, wil Jos hier een workshop van maken die verspreid is over meerdere maanden.

Meer info hierover krijg je in het volgende Monitor Magazine Light.

7. Hints & Tips

 • In elk Office-programma vind je naast de ronde Office-knop linksboven de werkbalk Snelle toegang terug. Die bevat standaard drie snelkoppelingen: een document opslaan, wijzigingen ongedaan maken en operaties herhalen. Het leuke is dat je die werkbalk helemaal naar je hand kan zetten. Klik op het pijltje rechts van de werkbalk en kies een functie die je wil toevoegen, bijvoorbeeld Nieuw, Openen, E-mail, Snel afdrukken of Afdrukvoorbeeld. Klik op Meer opdrachten om nog andere functies toe te voegen, zoals Pagina-instelling, Lettertype of Plakken speciaal. De werkbalk Snelle toegang blijft steeds staan, ook als je in het lint een ander tabblad kiest. 
 • Het klembord is een absoluut handig tussenstation: je kopieert tekst of een afbeelding uit het ene document of applicatie (met Ctrl+C) en plakt die vervolgens in een andere (met Ctrl+V).
  Leest het volledige artikel op Clickx
 • Iedereen die met foto's bezig is kent het probleem: je wil een foto mailen of op je smartphone zetten maar de resolutie is te groot. Met Image Resizer is dit een fluitje van een cent. Het voegt nl. een optie toe aan het rechtermuisklikmenu die je in staat stelt om met een minimum aan moeite één of meerdere foto's van grootte te veranderen.
  Lees het volledige artikel op Clickx
  Download Image Resizer
 • Wist je dat er een gratis vervanger bestaat van het Office-pakket? LibreOffice.
  Sinds LibreOffice in 2010 is afgesplitst van het geplaagde OpenOffice is het openbron kantoorsoftwarepakket alleen maar beter en beter geworden. Met het vrijgeven van versie 4.3 heeft The Document Foundation de beste kantoorsuite op de markt gebracht buiten Microsoft om.
  Lees het volledige artikel op ZdNet
  Download LibreOffice
  Extensies en templates om specifieke opties toe te voegen zijn te vinden op de LibreOffice Extensions-pagina .

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • Notificaties of meldingen zijn de korte berichten die in de taakbalk van je tablet verschijnen. Handig, die meldingen, omdat ze vaak melden dat je een persoonlijk bericht hebt ontvangen. Toch wil je niet alle notificaties voorbij zien komen. Je wilt bepaalde appmeldingen op je Android tablet uitzetten en andere meldingen liever zonder geluid.
  Hoe je dit kunt aanpassen of uitzetten lees je in deze tablet tip.
 • Een tablet is een kwetsbaar apparaat. Het kan gestolen worden of kapot gaan door bijvoorbeeld een val of door waterschade. Het is verstandig om backups te maken van je persoonlijke data, persoonlijke instellingen, je geïnstalleerde applicaties en van de opgeslagen data binnen die apps. Er zijn verschillende methoden om backups te maken van je Android tablet.
  In deze tablet-tip geven we twee methodes
 • Ook iPads kunnen gestolen worden of kapot gaan en ook hier is het verstandig backups te maken. Dit kan door middel van het synchroniseren van je iPad met een computer en met iTunes.
  In deze iPad-tip laten we zien hoe je dit voor elkaar krijgt.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. World Weird Web

 • i n vele Disney films zitten leuke “Easter Eggs”, meestal komt een karakter uit een van de andere films even langs. In Pixar films (ook onderdeel van Disney) is het vaak zelfs zo dat een karakter uit een van de toekomstige films te zien is. !
  Easter Eggs in Disneyfilms
 • Nu we toch bij Disney zijn. José Rodolfo Loaiza Ontiveros ramt zijn artistieke breekijzer tussen de poedersuikeren poorten van het Disney-universum en laat er vervolgens onze eigen realiteit op los. Het resultaat is een sadistisch universum vol hilarisch schrijnende situaties – lees: Sneeuwwitje met een drankprobleem, muilende kabouters en Pinokkio met een heroïneverslaving.
  Disney meets de echte wereld
 • Kinderillustratrice Tineke Meirinks poel met inspiratie is nog lang niet opgedroogd, afgaand op deze foto's: ze brengt doodgewone voorwerpen tot leven op manieren die u waarschijnlijk niet zag aankomen.
  Alledaagse objecten tot leven gewekt
 • Als rijke Engelsen met de helikopter naar Knokke gaan, waarom vliegen ze dan niet meteen door naar Antwerpen? Monaco aan de Schelde heeft alles wat ze willen: strand, minigolf, bier, wijn, Rudy, Vera en... een wereldtaal.
  Monaco aan de Schelde
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 4 oktober 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners
 • maandag 13 oktober 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet - Workshop: GIMP
 • maandag 20 oktober 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be