monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 10 | nummer 84 | juni 2014

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
 • De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.
 • In de maanden mei en juni is er geen zaterdagbijeenkomst. Hou ook hier rekening mee.

2. Open clubactiviteiten in juni

Let op! Op 9 juni 2014 is er geen clubactiviteit wegens Pinkstermaandag. Hou hier rekening mee.

De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandag 16 juni 2014.

 • Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel 2007 kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op de maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
 • Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking en trachten een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandag 16 juni vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

3. Rommelmarkt - 21 september 2014

Computerclub Monitor Niel organiseert 2 grote evenementen. Het eerste is de kaas- en wijnavond in januari. Het andere is uiteraard de rommelmarkt.

Deze vindt dit jaar plaats op zondag 21 september en net als vorig jaar in de Gemeentelijke Basisschool aan de Ridder Berthoutlaan te Niel.
Heb je spullen waar je vanaf wil of ken je mensen die dat ook willen? Surf naar de site van Computerclub Monitor Niel voor meer info of stuur een mailtje naar rommelmarkt@monitorniel.be.
We zijn nog wel op zoek naar helpende handen voor o.a. de keuken, de cafetaria, ...
Op de clubdagen/avonden zal een lijst liggen waarop je je naam kan achterlaten.

4. Hints & Tips

 • Malafide individuen proberen goedgelovige mensen te misleiden met een reeks phishingmails. Het gaat om e-mails die beloven om de veelbesproken Heartbleed-bug van je systeem te verwijderen, weet Trend Micro. Complete nonsens, om meer dan één reden.
  Lees het volledige artikel

 • Het klembord is een absoluut handig tussenstation: je kopieert tekst of een afbeelding uit het ene document of applicatie (met Ctrl+C) en plakt die vervolgens in een andere (met Ctrl+V). Nu kan je binnen Microsoft Office wel tot 24 items een plaats geven in dat klembord, maar in andere applicaties is dat standaard slechts één. Behalve wanneer je met Clipjump werkt.
  Lees het volledige artikel
 • Het Windows Taakbeheer is bij veel gebruikers niet zo bekend. Je kan langs die weg echter ook een en ander finetunen en troubleshooten. Een overzicht.
  Leest het volledige artikel
 • e snelheid van een internetverbinding wordt uitgedrukt in Mbps of Megabit per seconde. Hoeveel Mbps je nodig hebt, hangt af van het aantal gebruikers op je verbinding en hoe intensief zij het internet gebruiken. Let op, het gaat hier niet over megabytes, maar megabits. Er is een groot verschil tussen bits en bytes: één byte komt overeen met acht bits. Belooft je provider een internetsnelheid van 60 Mbps, dan komt dat dus overeen met 7,5 MB per seconde.
  Lees het volledige artikel
 • Google heeft een formulier online geplaatst waarmee gebruikers de internetreus kunnen vragen om zoekresultaten waarin hun naam voorkomt te verwijderen.
  De maatregel volgt op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat gebruikers het “recht hebben om te worden vergeten” door online zoekmachines en dat verzoeken om zoekresultaten te verwijderen moeten worden ingewilligd indien die “ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt” zijn.
  Lees het volledige artikel

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

5. Pret met de tablet?

 • De vakantieperiode is weer aangebroken. Steeds meer mensen nemen een laptop, netbook of tablet mee op vakantie. We geven je enkele tips zodat je je tablet optimaal kunt gebruiken op vakantie. Hoe zorg je voor internet op je tablet? En welke applicaties zijn handig om van tevoren te downloaden?
  Lees hier alle tips!
 • Het is altijd slim om je tablet te beveiligen zodat derden niet onbevoegd toegang kunnen krijgen tot je tablet. Andere definities van deze optie zijn schermvergrendeling, schermbeveiliging, of het locken van je tablet. Je kunt bijvoorbeeld je tablet kwijtraken of vergeten. Nog erger, je tablet kan ook gestolen worden. In dat geval is het handig als de persoonlijke data op je tablet niet ongeoorloofd gebruikt kan worden. Je kunt simpel een beveiliging plaatsen op je Android tablet, door middel van een pincode, wachtwoord of door het tekenen van een geheim patroon. In deze tablet tip beschrijven we hoe je dat kunt doen.
  Lees het volledige artikel
 • Omdat er ook leden zijn met een iPad vind je hieronder een aantal iPadtips.
  • Synchronisatie van je iPad gegevens is handig. Alle persoonlijke bestanden, je instellingen en voorkeuren, apps en berichten worden opgeslagen op de servers van Apple in de zogenaamde cloud. Het voordeel is dat je op elk moment, via elk gewenst apparaat toegang hebt tot deze gegevens. Het synchroniseren van je iPad door middel van iCloud wordt het meest gebruikt om automatische back-ups te maken van de iPad. Met 5 GB gratis iCloud opslag kom je een heel eind. Anders moet je bijbetalen.
   Lees het volledige artikel
  • Kinderen hebben weinig moeite om met een iPad te werken. De intuïtieve interface is gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor de allerkleinste kinderen. Natuurlijk wil je niet dat je kind dingen doet die verkeerd uit kunnen vallen. Zo moet je het wachtwoord van de App Store geheim houden, zodat je kind geen dure aankopen kan doen. Op die manier voorkom je ook onverwachte in-app aankopen. Toch zijn er nog meer stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je kind ongewenste dingen doet op je iPad.
   Lees het volledige artikel

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

6. World Weird Web

 • Iedereen die op vakantie gaat kiest uiteraard voor steden of landen waar het veilig is. Wil je iets anders dan kan je voor deze 25 gevaarlijkste steden van de wereld kiezen. Zij staan bekend voor ongecontroleerd druggebruik, geweld en uiterst gewelddadige bendes.
  Het lijstje
 • Ooit afgevraagd hoe Rick Genest alias Zombie Boy er uit zag voor hij de man met de meeste tattoo's werd?
  Bekijk het filmpje
 • De reünievoorstellingen van Monty Python's Flying Circus zullen het zonder de Silly Walks van John Cleese moeten doen. Een knieblessure en meerdere operaties maken het hem onmogelijk om zijn legendarische loopje verder uit te voeren. We zullen het in het vervolg dus moeten doen met de video.
  The Ministry of Silly Walks
 • Dat de Rode Duivels naar het WK voetbal in Brazilië gaan, weet ondertussen iedereen. In de Merksemse boogschietclub hebben ze de kantine helemaal ingericht in WK-sfeer. De Rooien Duvel gaat er zelfs óver de toog.
  De Rode Duivel in Rudy en Vera
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 6 september 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 8 september 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 15 september 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
 • zondag 21 september 2014: Nielse computerdag met rommelmarkt

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be