monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 10 | nummer 83 | mei 2014

1. Enkele mededelingen

  • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
    De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
  • De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.
  • In de maanden mei en juni is er geen zaterdagbijeenkomst. Hou ook hier rekening mee.

2. Open clubactiviteiten in mei

De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandagen 12 en 19 mei 2014.

  • Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel 2007 kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
    Hiervoor is geen basiskennis vereist.
    Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt op de maandagen van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
    Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
  • Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking en trachten een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
  • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
    De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
    Deze werkgroep komt bij elkaar op maandagen 112 en 19 mei vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
    Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

3. Thema-avond: Installeren van een SSD: hoe doe je dat in de praktijk?

De vaste computers uit de computerklas zijn aan een upgrade toe. En om ze klaar te maken voor Windows 8.1 hebben we besloten om ze uit te breiden met SSD's en meteen ook het geheugen up-te-graden.
Omdat veel leden waarschijnlijk nog geen SSD geïnstalleerd hebben maken we er een thema-avond van.
Wil je dus kijken en/of eventueel meehelpen deze upgrade tot een goed einde te brengen dan ben je op maandag 12 mei vanaf 19u30 welkom in de Gemeentelijke Basisschool aan de Veldstraat in Niel.

4. Hints & Tips

  • Op zaterdag 26 april maakte Microsoft bekend dat er een zwakke plek zit in alle versies van Internet Explorer die door hackers in kleine mate wordt gebruikt voor gerichte aanvallen. Het bedrijf onderzoekt de kwetsbaarheid, maar weet nog niet precies welke actie het onderneemt om het te verhelpen. Of wanneer.
    Alle versies van Internet Explorer van 6 tot 11 zijn kwetsbaar, net als alle ondersteunde versies van Windows op Server Core na. Bij Windows Server-versies waar IE standaard wordt uitgevoerd in Enhanced Security Configuration is niets aan de hand, tenzij een besmette website is toegevoegd aan de vertrouwde sites.
    Lees het volledige artikel
    Lees meer over de zwakke plek in alle versies van Internet Explorer
  • In het Monitor Magazine Light van april is er in de link naar F.lux een fout geslopen. Daarom herhalen we het nog een keer.
    Zit je ook de hele dag achter je pc? Misschien voelen je ogen na een tijd vermoeid aan. Niet zo leuk, maar met F.lux is dat probleem van de baan. Deze toepassing stelt automatisch de schermkleuren bij, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dat levert bij de eerste start een rozige gloed op die met het verdwijnen van daglicht steeds dieper en voller wordt. De ongecompliceerde interface is erg eenvoudig. Dankzij de locatiezoekeer kan je aangeven waar je woont, zodat het programma synchroon loopt met het verstrijken van dag en nacht. F.lux is wel geen aanrader voor grafische specialisten die niet zonder een monitor met waarheidsgetrouwe kleuren kunnen.
    F.lux
  • USB-sticks gaan al enkele jaren mee maar hebben nog niets aan populariteit ingeboet. Toegegeven, het zijn niet meteen de snelste mediadragers, maar nu USB 3.0-poorten de standaard zetten en bijhorende sticks erg betaalbaar zijn geworden – nauwelijks 25 euro voor een 16 GB-exemplaar – mag ook dat geen excuus zijn. Nog minder wanneer je met de onderstaande tips en tools nog meer uit je stick(s) haalt.
    Lees het volledige artikel
  • Microsoft trok op 8 april 2014 de stekker uit de ondersteuning van het meer dan tien jaar oude besturingsssyteem. Wie nu nog op XP werkt doet er goed aan om zo snel mogelijk over te stappen naar iets anders. Misschien heb je zelfs al een Windows 8-machine in huis gehaald. Maar hoe zet je nu al je gegevens over van XP naar die nieuwe pc?
    Lees het volledige artikel

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

5. Pret met de tablet?

  • Omdat Google Play niet zo actief wordt beveiligd als Apples App Store, kunnen er soms malafide apps of virussen in de Google Play Store verschijnen. Procentueel valt het aantal malafide apps enorm mee, maar toch zijn er kleine risico's. Ga je echter zorgvuldig met Android-toestel om, dan zul je niet snel last hebben van bedreigingen. Toch ongerust? Bescherm je Android-toestel tegen virussen en malafide apps met deze 4 tips!
  • Android-apps zijn het snelst te deïnstalleren vanuit de app-drawer. De app-drawer is de plek waar je het overzicht van alle apps ziet. Je kunt de app-drawer het beste bereiken door op de home-knop te drukken die vaak in het midden op je toestel of scherm staat. Eenmaal in de app-drawer kun je lang op een app drukken om deze op een homescreen te plaatsen óf te verwijderen. Sleep het icoontje in de prullenbak, die meestal links bovenaan is te vinden. Geef hierna de bevestiging dat je de app daadwerkelijk wilt verwijderen.
  • Omdat er ook leden zijn met een iPad vind je hieronder een aantal iPadtips.
    • Hoe kun je de achtergrond van je iPad veranderen? Een iPad heeft verschillende beginschermen of startschermen. Achter alle informatie op deze homescreens vind je een achtergrond. Deze kun je aanpassen naar een foto,afbeelding of ander plaatje naar keuze. Om de foto in te stellen moet je deze wel eerst op je iPad hebben staan.
      Lees het volledige artikel
    • Het is verstandig om regelmatig een backup (reservekopie) te maken van je iPad. Dit kan door middel van het synchroniseren van je iPad met een computer met behulp van het programma iTunes. Een backup is in feite hetzelfde als een synchronisatie. Met een back-up heb je altijd een reservekopie van al je apps en persoonlijke data en documenten achter de hand, mocht er iets mis gaan met je iPad.
      Lees het volledige artikel

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

6. World Weird Web

  • De Google Streetview specialisten van de Engelse krant The Guardian tonen wereldsteden in covers van beroemde LP's.
    Wereldsteden in covers van beroemde LP's
  • Door de eeuwen heern zijn er heel wat uitvindingen gedaan, de een al wat bizarder dan de andere. Deze 27 uitvindingen werden nooit wat. Wij vragen ons af waarom
    Bizarre uitvindingen
  • In tijden van digitale fotomanipulatie roepen we al snel dat iets gefotoshopt is. Maar er zijn in onze wereld ook voldoende plaatsen die er gefotoshopt uitzien, hoewel ze gewoon een prachtige creatie van Moeder Natuur zijn.
    Plaatsen waarvan niemand geloofd dat ze bestaan
  • Op zaterdag 10 mei is het weer tijd voor het Eurovisiesongfestival. België is er, weeral, niet bij. 27 jaar geleden nam Lilianne St. Pierre deel met Soldiers of Love met 2 Soldiers of Love. Het haddener eigenlijk 3 moeten zijn. Achter de Feiten brengt het verhaal van de 3de Soldier of Love.
    Wat je niet zag op het Eurovisiesongfestival
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

  • maandag 9 juni 2014: geen clubavond wegens Pinkstermaandag
  • maandag 16 juni 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be