monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 10 | nummer 82 | april 2014

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
 • De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wWanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat.
  Dit is een proefopstelling voor een maand. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.
 • Omdat het op maandag 21 april 2014 Tweede Paasdag is, wordt de clubavond verschoven naar maandag 28 april. Hou hier rekening mee.
 • In de maanden mei en juni is er geen zaterdagbijeenkomst. Hou ook hier rekening mee.

2. Bijeenkomst werkgroepen - 5 april 2014

De laatste zaterdagbijeenkomst vindt plaats op zaterdag 5 april 2014. Dan komen de werkgroep bij elkaar.

 • De werkgroep Excel 2007. Hier wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
  Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Dit jaar gaat hij verder met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.
  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt de werking van Word uit de doeken gedaan.
 • Roger De Pauw staat François De Jonghe en Patrick Craenen bij om de Linux Users Group Monitor Niel in goede banen te leiden.
  De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

 

3. Open clubactiviteiten in april

De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandagen 14 en 28 april.

 • Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel 2007 kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op maandag 14 april van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
  Op maandag 28 april staat de werking van de Linux Users Groep Monitor Niel helemaal in het teken van de thema-avond rond Linux. Zie hieronder.
 • Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
  Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandagen 14 en 28 april vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

4. Thema-avond in april: Linux

De Linux Users Group Monitor Niel bestaat al een paar jaar. Maar geraakt niet echt van de grond omdat veel mensen denken dat Linux iets voor echte computerspecialisten is en een marginaal besturingssysteem is. Wel niets is minder waar.
Linux is een volwaardig besturingssysteem dat in tal van Europese landen door de overheid gebruikt wordt. Het is gratis, de broncode is vrij aan te passen en je hebt er geen superdeluxe computer voor nodig.
Omdat je niet zomaar van ons moet aannemen, houden we in het kader van de Digitale Week op maandag 28 april een Linux-avond.

We organiseren deze avond in samenwerking met VormingPlus. Ciprian Petcu geeft een presentatie over het gebruik van Ubuntu en waar je dient op te letten als je het wil gebruiken.

Deze thema-avond vindt plaats in de computerklas en begint om 19u00 en eindigt om 22u00.

5. Hints & Tips

 • De grote update voor Windows 8.1 deze maand zou wel eens een aantal van je problemen voor altijd kunnen verhelpen. Dit zijn de favoriete toevoegingen en verbeteringen volgens ZDNet
  Zes trucs die je kunnen verzoenen met windows 8.1
 • Zit je ook de hele dag achter je pc? Misschien voelen je ogen na een tijd vermoeid aan. Niet zo leuk, maar met F.lux is dat probleem van de baan. Deze toepassing stelt automatisch de schermkleuren bij, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dat levert bij de eerste start een rozige gloed op die met het verdwijnen van daglicht steeds dieper en voller wordt. De ongecompliceerde interface is erg eenvoudig. Dankzij de locatiezoekeer kan je aangeven waar je woont, zodat het programma synchroon loopt met het verstrijken van dag en nacht. F.lux is wel geen aanrader voor grafische specialisten die niet zonder een monitor met waarheidsgetrouwe kleuren kunnen.
  F.lux
 • In plaats van webfilmpjes te downloaden van hun oorspronkelijke locatie, kan je ze uit de cache van je browser halen. Deze cachebuffer dient eigenlijk om de streaming video vloeiend te kunnen bekijken, maar met VideoCacheView kan je de cache wegschrijven als een bestand. VideoCacheView scant eerst de browser cache en plaatst alle beschikbare filmpjes in een lijst. Daarna selecteer je het gewenste filmpje en schrijf je het weg op de harde schijf.
  VideoCacheView
 • Begint een van je Facebook-vrienden je danig te vervelen met zijn posts, dan kan je opteren om selectief updates te ontvangen. Ga in het Nieuwsoverzicht met de muisaanwijzer over de naam van de Facebook-vriend (niet klikken) en klik in het venstertje dat verschijnt op Vrienden. Hierdoor krijg je een menu te zien. Je kan nu per vriend aangeven of je Alle updates, de Meeste updates of alleen Belangrijke updates wil zien. Of je kan per de updates per soort (Levensgebeurtenissen, Statusupdates, Foto's, Games ) selecteren.

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • Google heeft vanaf augustus 2013 een ingebouwde optie om je Android tablet (en smartphone) te lokaliseren en te beveiligen op afstand. Van alle Android apparaten die je hebt aangemeld met je Google account en waarbij je deze optie hebt geactiveerd kun je in één overzicht zien waar ze zijn. Ook kun je op afstand een alarm laten afgaan en eventueel de gegevens wissen ter beveiliging. Hoe dit moet?
  Dat lees je in deze tablet tip.
 • Hoe neem ik mijn Android tablet op in het thuisnetwerk. En hoe kun je bestanden dellen tussen je Windows computer en je Android tablet? Vaak is een directe connectie met een gedeelde map handig als je grote bestanden of hele mappen wilt kopiëren van je Windows pc naar je Android tablet. In deze tip leggen we je in handige stappen uit hoe je je Android tablet draadloos kunt koppelen aan je Windows pc.
  Bestanden en mappen delen tussen windows pc en android tablet
 • Omdat er ook leden zijn met een iPad geven volgende iPadtip.
  Hoewel het iOS ecosysteem van de iPad niet bekend staat om geavanceerde multitasking mogelijkheden kun je toch snel schakelen tussen de iPad applicaties. In deze iPad tip wordt uitgelegd hoe je kunt switchen tussen recent gebruikte applicaties.


Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. World Weird Web

 • Dit schilderij is opmerkelijk. Wanneer je de cursor op een historische persoon plaats, verschijnt zijn/haar naam. Klik je op de persoon dan ontdek je alle bijzonderheden van deze persoon.
  Dit is fascinerend... en houd je uren bezig!
  Schilderij met historische personen

 • Vind je het jammer dat 1 april, hoogdag voor de practical jokers, alweer voorbij is? Geen nood, voor ons is het iedere dag 1 april. En daarom geven wij de grapjassen onder ons enkele suggesties om de omgeving mee te terroriseren.
  1 april grappen
 • De Evian-baby's waren enkele jaren geleden een echte hype op het wereldwijde web. In het kader van hun 'Baby&Me'-campagne maakte het watermerk een nieuw spotje, met in de hoofdrol Spider-Man die een baby-versie van zichzelf ontdekt.
  Bekijk het filmpje
 • We sluiten deze Monitor Magazine Light, net als vorige maand af met een wetenschappelijk experiment uit Scheire en de Schepping: het de diepvrieszakbom.
  De diepvrieszakbom
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • maandag 12 mei 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 19 mei 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be