monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 10 | nummer 81 | maart 2014

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
 • De verkeerssituatie aan het lokaal aan de Veldstraat is gewijzigd. Wanneer je aankomt kan je de gewone weg volgen maar wWanneer je na de clubactiviteit naar huis rijdt, mag je niet meer rechtsaf richting Antwerpsestraat. Je moet naar links en dan neem je de eerste straat rechts, de Overwinningsstraat, en dan weer naar rechts. Dit is de Edward Claessenslaan. Wanneer je deze volgt kom je terug op de Antwerpsestraat.
  Dit is een proefopstelling voor een maand. Je mag wel aan beide zijden van de Vredestraat parkeren.

2. Lidmaatschap

Reeds 75 personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Wanneer je nog lid wenst te blijven kan dit, tot 31 maart, op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel.
Na deze datum wordt u uit het ledenbestand verwijdert en ontvangt u Monitor Magazine Light niet meer.

Nog een kleine verandering in het lidmaatschap. Voor het ganse jaar betaal je € 20 euro. Voor de periode van juli tot december betaal je € 10.

3. Thema-avonden in maart

We knopen terug aan met een traditie nl. de thema-avonden.

De thema-avond van maandag 10 maart behandelt, op algemene aanvraag, Windows 8.
Deze thema-avond organiseren we in samenwerking met VormingPlus. Ern Calders geeft een een presentatie van een klein uurtje en blijft daarna ter beschikking om vragen van de deelnemers te beantwoorden of samen dingen uit te zoeken op de beschikbare laptops.
Deze thema-avond vindt plaats in de videoklas en begint om 19u00 en eindigt om 22u00.

Je kan jammer genoeg niet meer deelnemen aan deze thema-avond.

4. Open clubactiviteiten in maart

De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandagen 10 en 17 maart.

 • Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel 2007 kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze avonden van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
 • Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
  Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandagen 10 en 17 maart vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Hints & Tips

 • Je kunt alle computerinstellingen bewaren of uitprinten.
  Rechtsklik op Deze computer kies Eigenschappen tabblad Apparaatbeheer en kies Afdrukken, hier kun je ook kiezen voor Afdrukken naar bestand.
 • Microsoft start vanaf zaterdag 8 maart met het waarschuwen van Windows XP-gebruikers dat het einde in zicht is. Dit gebeurt middels een pop-upvenster waarin staat dat de ondersteuning voor het besturingssysteem per 8 april stop wordt gezet. Mensen die nog steeds Windows XP Home of Professional draaien en regelmatig updates hebben binnengehaald krijgen de melding om hen eraan te herinneren dat 8 april de stekker eruit gaat.
  Het is mogelijk de notificatie uit te schakelen. Als je dat niet doet, word je elke achtste van de maand herinnerd aan het feit dat Microsoft Windows XP niet langer ondersteunt. Het bericht bevat een link naar een speciale website met meer informatie.
  Tevens komt Microsoft deze week met een gratis tool om je bestanden en instellingen van Windows XP te kopiëren naar een nieuw systeem met Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1. Dit programma heet PCmover Express for Windows XP en is ontwikkeld door Laplink. Gebruikers kunnen precies instellen wat ze naar hun nieuwe pc willen verplaatsen via het netwerk.
  PCmover Express is later deze week als download verkrijgbaar op www.windowsxp.com . Eerst alleen in het Engels, maar later deze maand ook in het Frans, Duits, Italiaans, Japans en Spaans.
  Wie graag applicaties wil overzetten vanuit Windows XP naar een nieuw systeem kan gebruikmaken van PCmover Professional , dat nu in een aanbieding voor 18,95 euro verkrijgbaar is. Deze tool is in staat volledige programma's te kopiëren naar een andere computer.
  Na 8 april hoeven computers met Windows XP niet meer te rekenen op nieuwe patches of updates. Microsoft stopt dan met het onderhouden van het bijna dertien jaar oude besturingssysteem. Alleen Security Essentials wordt nog tot 14 juli 2015 voorzien van antimalware-updates.

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

6. Pret met de tablet?

 • In de vorige editie van Monitor Magazine Light hadden we het over CloudOn als beste app om met een tablet of smartphone Office documenten te lezen
  Waar CloudOn zich toespitst op documenten die zich in de cloud bevinden, kan je met Kingsoft Office ook documenten bewerken die zich op het apparaat zelf bevinden.
  Het werkt zeer intuïtief en maakt net zoals in Office, gebruik van een lint.
 • We doen tegenwoordig heel veel met en op onze Androidtelefoon, maar vaak hebben we wat nodig dat op het toestel staat, bijvoorbeeld een foto of een PDF die je hebt gedownload. Een app als AirDroid is dan heel erg handig want deze zorgt ervoor dat je vanuit je browser je Androidtelefoon kunt beheren. Je installeert de app en opent de website web.airdroid.com , scant de QR-code en je kunt aan de slag met het beheren van je bestanden maar ook je sms-berichten.
 • Niets is vervelender dan data te verliezen nadat je toestel gereset moet worden, of alle gegevens ineens verdwenen zijn. Carbon is een backuptool die werkt op praktisch alle toestellen en het mooie is, er is geen roottoegang nodig en backups kunnen ook 'in de cloud' opgeslagen worden. Met Carbon is het bijna kinderlijk eenvoudig om backups te maken van applicatie en gebruikersdata die hierbij hoort. Naast de smartphone, is er ook een PC of Mac nodig om de backups te kunnen maken. Daarnaast is het ook mogelijk data te synchroniseren tussen verschillende Androidapparaten.

Al deze apps zijn beschikbaar voor zowel Android als voor iPad.
Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. World Weird Web

 • Herinner je je nog de luchtskateboard uit de Back to the Future films? Dit filmpje bewijst dat de toekomst reeds gearriveerd is
  The Huvr-board
 • Dat de The Broken Circle Breakdown geen oscar heeft gekregen weet ondertussen iedereen. Maar een nominatie is ook goed. Deze 10 films kunnen daar enkel maar van dromen.
  De top 10 van de slechtste films uit 2013
 • We sluiten deze Monitor Magazine Light af met een wetenschappelijk experiment uit Scheire en de Schepping: het ei in de fles.
  Het ei in de fles

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 5 april 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 14 april 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 21 april 2014: geen clubavond wegens Paasmaandag.
 • maandag 28 april 2014: onder voorbehoud: De beginselen van Linux

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

9. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be