1. Enkele mededelingen
- Vanaf zaterdag 5 oktober 2013 zal het op zaterdag enkel in de voormiddag clubdag zijn. Dus van 9u00 tot 13u00.
Hou hier rekening mee.
- Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
|
|
2. Lidmaatschap
Reeds 69 personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel.
Nog een kleine verandering in het lidmaatschap. Voor het ganse jaar betaal je € 20 euro. Voor de periode van juli tot december betaal je € 10. |
|
3. 13de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - het verslag
85 aanwezigen kunnen geen ongelijk hebben: het hoogtepunt van het jaar is onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”. Deze vond dit jaar plaats op 25 januari 2014.
Vanaf 19.00 uur werden de kaas-, vlees- en wijnliefhebbers in de videoklas getrakteerd op een receptie en rond 19.30 uur verklaarde de secretaris het eetfestijn voor geopend en nodigde hij de aanwezigen uit om zich in de refter te goed te doen aan de verschillende Franse kazen.
Ook diegenen die geen kaas lustten werden niet vergeten. Voor hen waren er verschillende soorten vlees voorzien.
Omdat Computerclub Monitor Niel dit jaar 25 jaar bestaat, had bakker Baeyaert een speciale taart gemaakt.
Het bestuur wil langs deze weg iedereen bedanken die van deze avond tot een succes hebben gemaakt.
We
hopen dat de aanwezigen een fijne avond hebben beleefd en we maken meteen een afspraak voor de nieuwjaarskaas- en wijnavond van 24 januari 2015.
De foto's van deze avond zijn, zoals gewoonlijk, van de hand van Patrick Verbeeck. Waarvoor onze dank. |
|
4. Thema-avonden in februari
We knopen terug aan met een traditie nl. de thema-avonden.
De thema-avond van maandag 10 februari bestaat uit twee delen. Van 20u00 tot 21u30 legt Roger De Pauw uit hoe je van je (android)smartphone een WiFi accesspoint maakt.
Na de pauze
maken we een veilig wachtwoord.
De tweede thema-avond, maandag 17 februari behandelt Jos Du Lion het gratis fotobewerkingsprogramma Faststone. Jos begint er reeds om 19u30 aan.
De twee thema-avonden vinden plaats in de videoklas van de Gemeentelijke Basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Nodig gerust vrienden en kenissen uit. |
|
5. Open clubactiviteiten in februari
De verschillende werkgroepen komen bij elkaar op maandagen 10 en 17 februari.
- Op het vragenuurtje van de werkgroep Excel 2007 kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
- De Linux Users Group Monitor Niel komt op deze avonden van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
- Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
- Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
Deze werkgroep komt bij elkaar op maandagen 10 en 17 februari vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30. |
|
6. Hints & Tips
- Het vervelende ukash-politievirus blijft maar rondspoken en slachtoffers maken. Gelukkig worden de oplossingen ook eenvoudiger. Het vervelende beestje nestelt zich in de opstartcyclus van Windows en is terug te vinden in de map C:\Documents and Settings\username\Local Settings Application Data\ en is daar terug te vinden in allerlei vormen en namen.
Ziehier enkele tips:
- Betaal niet! U bent gewoon uw geld kwijt en het virus is niet weg.
- Bespaar u de moeite om naar de politie te gaan. Meer dan u doorverwijzen naar iemand met kennis ter zake om het virus te verwijderen kunnen ze ook niet doen.
- Het virus kan nagenoeg altijd verwijderd worden zonder dat uw pc schade oploopt (verlies van gegevens en/of programma's). Antivirusmaker Bitdefender heeft een heel eenvoudig programma dat je gratis kan downloaden om het vervelende ukash-virus snel te verwijderen. Volg deze stappen om het virus te verwijderen
- Het is belangrijk Windows up to date te houden, evenals veel gebruikte toepassingen zoals Java en Adobe Flash Player/Reader.
- Nu we het toch over virussen hebben. Nog eentje dat de laatste tijd de kop opsteekt:
Cryptolocker.
Dit computervirus is voor het eerst ook in België opgedoken. Het gaat om zogenaamde ransomware, een vorm van malware waarmee cybercriminelen je computergegevens gegijzeld houden. Alleen wanneer je binnen de 72 uur de som van 300 euro losgeld betaalt, zou je opnieuw toegang krijgen tot je pc.
ZDNet legt uit hoe Cryptolocker werkt, hoe je kan voorkomen dat je pc wordt besmet en wat je kan doen als het noodlot toch toeslaat.
- Voor degenen die het tegeltjesscherm van Windows 8 moe zijn, is er Classic Shell. Dit is een freewareprogramma dat het bureaublad van windows 7 terug te voorschijn tovert samen met de Startknop. Het startmenu is volledig naar je hand te zetten zodat het er als het startmenu van Windows 7 uitziet.
Voor wie het tegelscherm terug wil, dit is snel terug te halen door een druk op de Windows-toets.
Classic Shell
Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be. |
|
7. Pret met de tablet?
- Wanneer je met een tablet of smartphone Office documenten wil lezen, laat staan bewerken, is er niet echt veel keuze. Op de Samsung toestellen is Polaris Office geïnstalleerd of je kan Quick Office van Google gebruiken.
De beste app die ik tot hiertoe gevonden heb is CloudOn. En het is nog gratis ook.
Enkele features- Maak en bewerk Word, Excel en Powerpoint bestanden op je tablet/smartphone zoals je zou doen in Microsoft Office op je pc
Open documenten, spreadsheets en presentaties uit je Dropbox, Google Drive and SkyDrive accounts op je tablets en smartphone.
- Organiseer je bestanden: kopieer, plak, verwijder, hernoem en verplaats tussen de verschillende folders
- Al je bestanden worden automatisch opgeslagen zodat je je geen zorgen moet maken dat je data verliest
- Open bestanden zoals daar zijn: DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX, PDF, JPG, PNG, GIF
- Via de File Manager is het heel gemakkelijk om bestanden te delen.
Meer info vind je op site.cloudon.com.
- Je kan je tablet ook gebruiken als eReader, digitale boekenlezer zeg maar. Een echte eReader is hiervoor uiteraard beter geschikt maar dan mis je wel een aantal mogelijkheden.
Een heel goede eReader is Aldiko Book Reader. Deze is heel gemakkelijk in gebruik en is rechttoe rechtaan om een boek te importeren: simpel dubbelklikken op het eBook en het wordt geïmporteerd in Aldiko.
Al deze apps zijn beschikbaar voor zowel Android als voor iPad.
Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be |
8. World Weird Web
- Dat je scherm een tuimeling maakt als je 'Do a Barrel Roll' intikt in Google, dat wisten we al. Maar de zoekrobot verbergt nog meer geheime mopjes of Eastereggs. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt nagaan hoe Google er anno 1998 ook weer uitzag? Dat het Streetview-mannetje een Lego-poppetje wordt als hij in Legoland staat? Of dat je een fijne knipoog krijgt als je 'anagram' googelt? Buzzfeed zet de leukste Google-geintjes op een rij in dit filmpje.
Google geheimen - Google Easter Eggs
- Ideetje voor een vrije dag: trek een t-shirt met het bekende Apple-logo aan en doe je in de plaatselijke Apple Store voor als adviseur. Plezier verzekerd. Deze grapjas geeft je het goede voorbeeld.
Apple Store grap
- Op het eerste zicht lijkt het een gewone oude wereldkaart, maar het is zoveel meer dan dat. De kaart - gecreëerd door de Slowaakse artiest Martin Vargic - geeft een overzicht van het wereldwijde web weer en de grootte van de ‘landen' wijst op de populariteit van de websites. De meest opvallende zijn uiteraard Google, Apple, Facebook en Microsoft.
Het internet als wereldkaart
- Spanthera is een leuk turn based vechtspel waarin je moet proberen om al je tegenstanders het leven zuur te maken. Kan jij ze allemaal uitschakelen? Je speelt Spanthera met de muis.
Spanthera
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be |
|
9. Noteer alvast in je agenda.
- zaterdag 1 maart 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
- maandag 10 maart 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
- maandag 17 maart 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be |
|
10. Archief
Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief. |
|