monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 10 | nummer 79 | januari 2014

Computerclub Monitor Niel vzw wenst alle leden een

vrolijk en vreugdevol computerjaar 2014

1. Enkele mededelingen

 • Vanaf zaterdag 5 oktober 2013 zal het op zaterdag enkel in de voormiddag clubdag zijn. Dus van 9u00 tot 13u00.
  Hou hier rekening mee.
 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.

2. Internetproblemen opgelost

De problemen met het internet zijn van de baan, nu we een nieuw systeem hebben geïnstalleerd. Het bestaat uit een netwerk voor de computerclub en één voor de school. Deze zijn volledig van elkaar gescheiden. Het computerclubnetwerk blijft nog steeds bereikbaar via "Club_Network". Het wachtwoord is te verkrijgen op de clubactiviteiten.
We vragen ook om geen extra accesspoints of routers op het netwerk te installeren omdat dan het netwerk terug verstoord wordt en de problemen met de internettoegang opnieuw de kop opsteken.
Alvast bedankt.

3. Algemene ledenvergadering - 13 januari 2014

Om in orde te zijn met onze statuten én om in regel te zijn met de toelatingsvoorwaarden van de cultuurraad om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidies, houden wij onze algemene ledenvergadering op maandag 13 januari 2014 in de refter van de Gemeentelijke Basisschool - Veldstraat te Niel.
De agenda ziet er als volgt uit:

 • Verwelkoming door de voorzitter
 • Financieel verslag
 • Jaarplan 2014
 • Rondvraag
 • Omhaling lidgeld

De vergaderring start om 20u00. Je kan al binnen vanaf 19u00.

Aangezien het dan Verloren Maandag is en er voor iedere aanwezige een worstenbrood voorzien wordt, vragen we, indien je nog niet inschrijven bent, dit te doen voor 10 januari 2014 met het eerder opgestuurde inschrijvingsformulier of via ledenvergadering@monitorniel.be.

Download de handige kalender met de data van clubbijeenkomsten.

Op deze dag is er uiteraard geen clubbijeenkomst. Hou hier rekening mee!

4. Bijeenkomst werkgroepen - 4 januari 2014

De eerste bijeenkomst van het nieuwe werkjaar vindt plaats op zaterdag 4 januari 2014. Dan komen de werkgroep erug bij elkaar.

 • De werkgroep Excel 2007. Hier wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
  Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Dit jaar gaat hij verder met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.
  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt de werking van Windows uit de doeken gedaan.
 • Roger De Pauw is terug uit Australië en staat François De Jonghe en Patrick Craenen bij om de Linux Users Group Monitor Niel in goede banen te leiden.
  De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

 

5. Open clubactiviteiten in januari 2013

Let op: Omdat het op maandag 13 januari algemene ledenvergadering is, is er enkel op 20 januari een open clubavond.

 • De werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavond bij elkaar.
  Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op die avond van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
 • Op maandag 20 januari staan Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  Daarom hebben we besloten om de werkgroep Tablet PC op te richten om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandag 20 januari vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

6. 13de Nieuwjaarskaas- en wijnavond

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”. 

Deze organiseren we op 25 januari vanaf 19.00 uur reeds voor de 13de maal en als het zo’n succes wordt als vorige jaren zal de refter van de GBS aan de Veldstraat te klein zijn.
Er is ook dit jaar weer de keuze uit een waaier van uitgelezen kaas- en vleessoorten.
De dranken zijn hierbij niet inbegrepen, het aperitief en de koffie met gebak zijn dat wel.

De deelname prijs is dezelfde dan vorig jaar: leden betalen 12 euro. Niet leden 15 euro. Kinderen tot 12 jaar moeten trouwens niet betalen.
Breng je familie en vrienden mee en maak er een gezellige avond van.

Je ontvangt in de loop van de week per afzonderlijke mail meer bijzonderheden maar je kan Je kan je ook tot 20 januari 2014 via de website inschrijven.

7. Hints & Tips

 • Wanneer u een reeks bestanden vanuit een map naar een andere map kopieert en een deel van deze bestanden is al aanwezig, dan vraagt Windows of deze bestanden vervangen mogen worden. Je kan hierbij kiezen voor Ja, Nee of Ja op alles. Alleen wanneer je zeker weet dat er geen bestand vervangen mag worden, heb je een probleem. Er lijkt dan niets anders op te zitten dan telkens op Nee te drukken, er is immers geen Nee op Alles. Gelukkig is er wel een manier om Nee op alles te gebruiken. Houd de Shift-toets ingedrukt en klik op nee. Dit zal werken als Nee op Alles.
 • U kunt in Excel meerdere regels tekst in een cel weergeven door op [Alt]+[Enter] te drukken als u een nieuwe regel wilt beginnen.
  De tweede manier om meerdere regels tekst in een cel in te voeren is door dit in de Celeigenschappen in te stellen. Onder de tab Uitlijning kun je dan Automatische terugloop inschakelen. Hier kunt u ook de uitlijning binnen de cel op allerlei manieren instellen.
 • In Word zaten altijd al speciale indelingen om het typen en opmaken gemakkelijker te maken. Vanaf Word 2003 is daar de een speciale indeling voor het lezen van het scherm bijgekomen. U krijgt in dat geval het document in een soort van boekvorm op het scherm. Omschakelen naar deze schermindeling doet u als volgt:

  1. Kies Beeld >> Leesindeling of klik in de Werkbalk Standaard op de knop Lezen (herkenbaar aan het opengeslagen boekje).

  2. Kies om de leesindeling eventueel weer uit te zetten Beeld >> Normaal.

De tips hierboven komen uit www.pctricks.nl en het Seniorennet.
Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • Google geeft je de mogelijkheid om snel te antwoorden op binnenkomende e-mailberichten. Zodra er een bericht binnenkomt, krijg je een notificatie. Daar kun je meteen op antwoorden vanuit het notificatiemenu. Als je de notificatie opent zijn er opties zichtbaar voor antwoorden en archiveren (afhankelijk van je instellingen kan de optie ‘archiveren' ook zijn vervangen door ‘wissen'). Je hoeft niet meer handmatig de Gmail-applicatie te openen als je meteen binnenkomende e-mail wilt wegwerken.
 • Met de Android-app Google Chrome to Phone, te vinden in Google Play Store, stuur je vanaf je desktop webpagina's naar je Android-toestel. Google Chrome to Phone is voor Google's internetbrowser Chrome en met een druk op de knop stuur je eenvoudig links, kaarten, telefoonnummers en meer naar je Android-toestel.
  Om te beginnen installeer je bovenstaande extensie in de Google Chrome internetbrowser. Als je dit hebt gedaan, kun je de betreffende app op je Android-app installeren. In de internetbrowser op je desktop zie je nu een knop waarmee je webpagina's naar je smartphone kunt versturen. Deze worden direct verstuurd, wat erg handig is als je bijvoorbeeld een telefoonnummer moet bellen of naar een bepaald adres in Google Maps moet.
 • In de webversie van de Google Play Store heb je de mogelijkheid om al je Android-toestellen en de geïnstalleerde apps te bekijken die op dat moment met je Google-account zijn gesynchroniseerd. Sommige apps zijn systeemapps: deze apps zijn zo belangrijk (of een vereiste) voor je toestel dat je ze niet kunt verwijderen. De andere apps die als ‘geïnstalleerd' staan weergegeven, kun je verwijderen of updaten. Als je een app geüpdatet kan worden, verandert het knopje ‘geïnstalleerd' in ‘update'. Je verwijdert een app door op het prullenbak-icoontje links van ‘geïnstalleerd' te drukken.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. World Weird Web

 • Wanneer je je reis nu al wil boeken, kan je maar best op de hoogte zijn van de vlaggen van je bestemming zijn. Kwestie van niet in Equatoriaal-Guinée in plaats van in Ecuador te belanden.
  Raad de vlaggen
 • Ooit al een een kat tegengekomen en gedacht ' hé, jou ken ik ergens van'?  Deze celebrity's kennen het gevoel: zij hebben hun dierlijke look-a-like ook al gevonden.
  Dieren die op celebreties lijken
 • Heb je al ooit afgevraagd hoe een kruising tussen een olifant en een neushoorn eruit zou zijn?  Of wat het resultaat zou wanneer een luipaard met een koe zou paren? Of een uil met een kikker? De digitale taxidermisten van de geestige Tumblr Quebectango geven een gezicht aan de meest onmogelijke kruisingen in het dierenrijk, en dat vinden wij best geestig. Het eiland van Dr. Moreau komt zo heel dichtbij.
  Lachen met de digitale taxidermist
 • In Amerika geloven ze echt dat er zombies rondlopen die de wereld willen overnemen. En wanneer het regent rin de VS druppelt hier. Om op de invasie van de zombies voorbereid te zijn, ben je best voorbereid. Dat kan met deze game. Pak je zwaard en schild en schakel zoveel mogelijk zombies uit in ZombieCraft. Download de unity webplayer om dit spel te spelen.
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 1 februari 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 10 februari 2014: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 17 februari 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

11. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be