monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 9 | nummer 77 | november 2013
 1. Enkele mededelingen
 2. Pret met de tablet - 14 oktober 2013
 3. Bijeenkomsten werkgroepen
 4. Open clubavonden
 5. Hoe veilig is onveilig veilig internet?
 6. Hints & Tips
 7. Pret met de tablet
 8. World Weird Web
 9. Noteer alvast in je agenda
 10. Ge-update site Monitor Niel
 11. Archief Monitor Magazine Light

1. Enkele mededelingen

 • Vanaf zaterdag 5 oktober 2013 zal het op zaterdag enkel in de voormiddag clubdag zijn. Dus van 9u00 tot 13u00.
  Hou hier rekening mee.
 • Omdat het op Niel jaarmerkt is zijn er GEEN clubbijeenkomsten op zaterdag 2 en maandag 11 november. Er zijn wel clubbijeenkomsten op zaterdag 16 en maandag 18 november.
  Hou ook hier rekening mee.
 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  De parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.

2. Pret met de tablet - 14 oktober 2013 - het verslag

De 2de initiatieavond over tablet pc's met als titel: "Pret met de tablet" was net zoals de vorige in januari een groot succes.

De twee sessies waren volzet en Ern Calders van VormingPlus gaf een desundige uitleg over de basisfuncties van de Androidtablet.
Er werden foto's genomen, filmpjes bekeken, apps geïnstalleerd en terug verwijderd en geen vraag was te veel of Ern had er een antwoord op.
Het voorziene anderhalf uur per sessie vloog voorbij en aan de reacties achteraf te horen gingen alle deelnemers tevreden naar huis.

3. Bijeenkomsten werkgroepen in november

Zoals hierboven vermeld is er op zaterdag 2 november GEEN clubactiviteit wegens Niel jaarmarkt. Deze wordt verschoven naar zaterdag 16 november, dan komen de verschillende werkgroepen bij elkaar.

 • De werkgroep Excel 2007. Hier wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
  Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt de werking van Windows uit de doeken gedaan.
 • Nu Roger De Pauw aan de andere kant van de wereld zit, met name in Australië, heeft François De Jonghe de zware taak om
  de Linux Users Group Monitor Niel in goede banen te leiden. Roger heeft wel gemeld dat hij nog steeds bereid is mee te werken, weliswaar per mail,
  De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

l deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

4. Open clubavonden in november

 • De werkgroep Excel 2007 komt op maandagavond 18 november bij elkaar.
  Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.
  Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
 • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op die avond van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
  Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.
 • Op maandag 18 november staan Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  Daarom hebben we besloten om de werkgroep Tablet PC op te richten om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandag 18 november 2013 vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Hoe veilig is onveilig veilig internet

Het grote onmetelijke internet. Ze brengt ons onmetelijk veel wijsheid maar sleept tegelijkertijd genadeloos de boze buitenwereld onze veilige huiskamers in. Vooral kinderen en ouderen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren of de risico's van het delen van online informatie. Gelukkig is goede raad soms gratis, dankzij datzelfde internet.

Maar let ook op met “goede”raad.
Want weinig is gratis op het internet.

Jos Du Lion geeft deze gratis goede raad op twee infoavonden over de (on)veiligheid van internet.

De eerste avond, maandag 18 november, gaat over het zogenaamde phishing, de sterkte of zwakte van paswoorden en wat mag en moet op het net.
De tweede avond, maandag 25 november, behandelt kinderen en internet en de netiquette van het chatten.

De info avonden starten om 20u00 in de videoklas van de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel en eindigen rond 22u00.
Op 25 november is er enkel de info avond. Dus GEEN clubavond.

6. Hints & Tips

 • Sommige documenten heb je echt voortdurend nodig. Dankzij de jumplist van Windows 7 maak je deze documenten snel toegankelijk, zonder dat je eerst het bijhorende programma hoeft te openen. Versleep het pictogram van het document (bijvoorbeeld een Word-sjabloon) naar de Windows-taakbalk en laat het daarboven los. Windows zal het document vastpinnen aan de taakbalk. Vanaf nu kan je met de rechtermuisknop op het pictogram in de taakbalk rechtstreeks de gepinde documenten openen.
 • Ben je een snelheidsmaniak en zeggen visuele gimmicks je niet zoveel? Roep dan met een klik van de rechtermuisknop het eigenschappenvenster van Deze computer op, open het tabblad Geavanceerd en klik op de bovenste knop Instellingen. Op het tabblad Visuele effecten stip je vervolgens de optie Beste prestaties aan. Bevestig met OK en zie wat het resultaat je oplevert. Niet tevreden? Dan kan je via de optie Door Windows laten kiezen nog altijd wel een goede verhouding tussen snelheid en schoonheid bekomen.
 • Begint een van je Facebook-vrienden je danig te vervelen met zijn posts, dan kan je opteren om selectief updates te ontvangen. Ga in het Nieuwsoverzicht met de muisaanwijzer over de naam van de Facebook-vriend (niet klikken) en klik in het venstertje dat verschijnt op Vrienden. Hierdoor krijg je een menu te zien. Je kan nu per vriend aangeven of je Alle updates, de Meeste updates of alleen Belangrijke updates wil zien. Of je kan per de updates per soort (Levensgebeurtenissen, Statusupdates, Foto's, Games …) selecteren.

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. Pret met de tablet?

 • Vanaf Android 4.0 is het heel gemakkelijk om folders en snelkoppelingen op je homescreen te maken. Het is mogelijk dat dit ook al in eerdere versies van Android kan, zoals Gingerbread (2.3). De methode zal ongeveer hetzelfde zijn.
  Als je een folder wilt maken, kun je een app-icoontje naar een ander app-icoontje slepen zodat deze precies erboven staat. Haal hierna je vinger van het scherm. Android maakt dan automatisch een nieuwe map aan. Deze map kun je ook nog een naam geven door op de map te drukken. Je ziet dan de benaming ‘Naamloze map' staan. Hier kun je op drukken en met het toetsenbord een nieuwe naam invoeren.
  Het is ook mogelijk om snelkoppelingen op je homescreen te plaatsen. Deze snelkoppelingen kunnen bijvoorbeeld contacten, webpagina's, Gmail-labels of je Dropbox-folders zijn. Deze snelkoppelingen selecteer je in het widgets-tabblad van je app-drawer.
 • Een Android-toestel heeft drie tot zeven startschermen: als je het toestel opstart zie je het hoofdscherm. Via een veegbeweging kun je bij de andere schermen komen, die vaak met handige widgets en apps zijn ingedeeld.
  Alle schermen kun je naar eigen inzicht voorzien van applicaties en snelkoppelingen. Je kunt hier bijvoorbeeld snelkoppelingen maken voor Facebook, Twitter en WhatsApp.
  Staan de icoontjes niet op de gewenste plaats? Als je je vinger enige tijd op een icoontje op het scherm gedrukt houdt, voel je even een trilling. Je kunt daarna het icoon met je vinger over het scherm slepen. Icoontjes die je niet langer wilt gebruiken, kun je naar de prullenbak slepen. Je gooit dan niet de applicatie zelf weg, maar alleen de shortcut.
  Stel dat je nieuwe applicaties aan je startscherm wilt toevoegen? Dat doe je als volgt:
  1. Druk op de app-knop om bij het app-overzicht de komen. Deze knop bevindt zich vaak in het midden onderaan het scherm.
  2. Druk je vinger enige seconden op het gewenste icoontje, zodat je het trileffect voelt.
  3. Als je nu het icoontje een paar millimeter versleept, zul je opeens naar het startscherm gaan. Je kunt het icoontje daarna loslaten op de plek waar je het wilt plaatsen. Het is ook mogelijk om icoontjes te slepen naar één van de andere startschermen. Die bevinden zich links en rechts van het hoofdscherm.

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. World Weird Web

 • Ieder land blinkt uit in iets, of het nu positief of negatief is. Bijvoorbeeld: Duitsland is goed in het bijna winnen van de Wereldbeker, Canada in Maple Sirup en vallende meteorieten, Japan in robots, Nieuw-Zeeland: schapen en rugby. Deze wereldkaart geeft je een overzicht van allerlei clichés.
 • Onderschat het belang niet van wat je hoort en hoe dat je gedachtengang beïnvloedt. Psychologisch onderzoeker  Nick Kolenda  bewijst het aan de hand van de populaire 'Chatroulette'. Met succes. 
  Gedachtenlezen
 • Voor diegenen die de watervallen van Coo iets vinden hebben. De watervallen in het Iguazu National Park op de grens van Argentinië en Brazilië zijn echt indrukwekkend.
  Iguazu National Park

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 7 december 2013: geen clubbijeenkomst
 • maandag 9 december: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de tablet
 • zaterdag 14 december: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de tablet
 • maandag 16 december 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be