monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 9 | nummer 76 |oktober 2013
 1. Enkele mededelingen
 2. Nielse Computerdag-Rommelmarkt - 22 september 2013 - het verslag
 3. Pret met de tablet - 14 oktober 2013
 4. Bijeenkomsten werkgroepen
 5. Open clubavonden
 6. Hints & Tips
 7. Pret met de tablet
 8. World Weird Web
 9. Noteer alvast in je agenda
 10. Ge-update site Monitor Niel
 11. Archief Monitor Magazine Light

1. Enkele mededelingen

 • Vanaf zaterdag 5 oktober 2013 zal het op zaterdag enkel in de voormiddag clubdag zijn. Dus van 9u00 tot 13u00.
  Hou hier rekening mee.
 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  DE parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc. Staf Palmers stelt voor om een werkgroep op te richten om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

2. Nielse Computerdag-Rommelmarkt - 22 september 2013 - het verslag

Het hoogtepunt van het werkjaar was uiteraard de Nielse Computerdag met voor de 6de keer de rommelmarkt. Deze vond dit jaar plaats op zondag 22 september 2013.

De standhouders en de bezoekers aan rommelmarkt hebben ondanks de verhuis massaal de weg gevonden naar de gemeentelijke basisschool aan de Schuttershofstraat.

De hele school en nog een gedeelte van de Ridder Berthoutlaan werd ingenomen door standhouders die hun retrospulletjes aan de man en/of vrouw trachten te brengen.
De cafetaria draaide op volle toeren en er kwamen 3 personen aan te pas om iedereen die een hamburger of braadworst wenste op hun wenken te bedienen.

Langs deze weg wil het bestuur alle medewerkers aan de Nielse Computerdag bedanken.

3. Pret met de tablet - 14 oktober 2013

De technologische ontwikkelingen op het vlak van de informatica staan niet stil en Computerclub Monitor Niel wil hierin niet achterblijven.
Daarom organiseren wij op maandag 14 oktober 2013 , ism VormingPlus Antwerpen, voor de 2de maal een initiatieavond over tablet pc's met als titel: "Pret met de tablet".
Deze avond vindt plaats in ons lokaal gelegen in de Veldstraat in Niel. Lesgever van dienst is Ern Calders van VormingPlus.
Er worden 2 sessies voorzien waaraan telkens een maximum van 10 deelnemers kunnen meedoen.
De eerste sessie vindt plaats van 19u tot 20u15 en de tweede van 20u30 tot 21u45.
Voor elke deelnemer is er een tablet tijdens de sessie voorzien (er wordt gebruik gemaakt van tablets met Android).

Niet-leden van de computerclub betalen 10 €. Leden van de computerclub kunnen inschrijven tegen een voordeliger tarief van 5 €.

Je kan hiervoor inschrijven via www.monitorniel.be.

4. Bijeenkomsten werkgroepen in oktober

Op 5 oktober komen de verschillende werkgroepen bij elkaar.

 • De werkgroep Excel 2007. Hier wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
  Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. komt van 10u00 tot 12u00 bij elkaar.
  In de videoklas wordt de werking van Windows uit de doeken gedaan.
 • Nu Roger De Pauw aan de andere kant van de wereld zit, met name in Australië, heeft François De Jonghe de zware taak om
  de Linux Users Group Monitor Niel in goede banen te leiden. Roger heeft wel gemeld dat hij nog steeds bereid is mee te werken, weliswaar per mail,
  De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 13u00.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
  Daarom hebben we besloten om de werkgroep Tablet PC op te richten om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Deze werkgroep komt bij elkaar op maandag 14 en 21 oktober 2013 vanaf 20u00 in de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel.

  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

5. Open clubavonden in oktober

De werkgroep Excel 2007 komt op maandagavonden 14 en 21 oktober bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op die avonden bijeen en wel van 19u tot 22u30. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

Op maandag 14 oktober staan Jos Du Lion, Jef Claes en Jhonny Van Dam, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

6. Hints & Tips

 • Excel laat je toe om makkelijk gegevens te sorteren. Dat doe je met de functie Data, Sorteren. Maar wist je ook dat je gegevens op meerdere kolommen kan sorteren? Kies eerst de eerste kolom onder Sorteren op – bijvoorbeeld Naam – en vervolgens de tweede kolom – bijvoorbeeld Voornaam – onder Vervolgens op. Je kan dit ook nog een derde maal doen. Klik je op OK, dan is je lijst netjes gesorteerd, eerst op Naam, dan op Voornaam, enzovoort. 
 • Open je een Word-document vanuit een ander programma, bijvoorbeeld bij het openen van een bijlage in Outlook (Express), dan krijg je het document in de zogenaamde ‘leesindeling' te zien. Vooraleer je een wijziging kan aanbrengen, moet je die indeling aanpassen, en dat is niet zo handig. Je kan de leesindeling vermijden door op Extra, Opties te klikken. Kies het tabblad Algemeen en doe het vinkje weg voor Starten in Leesindeling toestaan.
 • Het is mogelijk om in Windows 7 en 8 snel een mailtje met Gmail of Hotmail te versturen zonder dat je de webinterface van deze maildiensten hoeft te openen. InstaMailer is een klein programma waarmee je eerst de mailservice kiest die je wenst te gebruiken (Hotmail of Gmail), vervolgens vul je jouw mailadres en wachtwoord in en daarna kan je een bericht opstellen. Het programma voegt zelf alle andere technische gegevens (poort, SMTP server) toe. Om veiligheidsredenen houdt InstaMailer de contactpersonen niet bij. Dat kan lastig zijn wanneer je de mailadressen van je correspondenten niet kent.
  InstaMailer

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. Pret met de tablet?

 • Google gebruikt de strategie van de juiste prijs –gratis dus- als een wapen om marktaandeel te veroveren voor zijn mobiele kantoortoepassing Quickoffice. Het bedrijf gaat de app gratis aanbieden aan iedereen met een Google-account op Android en iOS. In april al werd Quickoffice al gratis voor de gebruikers van Google Apps for Business.
  Quickoffice is een app die werkt met documenten van Microsoft Office. Ze helpt mensen met Android of iOS om documenten, rekenbladen en presentaties te raadplegen zonder hun desktop te moeten opstarten.
  Recent heeft Google een aantal goede verbeteringen aangebracht. Als je nog nooit Quickoffice hebt gebruikt op je mobiele toestel, is nu een goed ogenblik om daarmee te beginnen. De app is gratis af te halen in de Play Store en de App Store . Als je Quickoffice gaat gebruiken, gooit Google er nog eens 10GB opslagruimte op Google Drive tegenaan.
  Hoe je dit aanpakt lees je op http://www.zdnet.be/download/151826/googles-nieuwe-gratis-mobiele-quickoffice-10-gb-extra-drive-opslag
 • iOS 7 heeft een aantal leuke nieuwe functies, maar ze hebben er niet het alleenrecht op. Android kan er al veel van, desnoods met apps. Lees er alles over op http://www.zdnet.be/nieuws/151928/de-beste-functies-van-ios-7-ook-op-android/
 • Op woensdag 18 september startte Apple met de wereldwijde uitrol van iOS 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad. De update is beschikbaar via een over the air -update en via iTunes.
  Lees het volledige artikel

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. World Weird Web

 • New York City werd gisterenmiddag opgeschrikt door een ernstig geval van verkeersagressie: de bestuurder van een zwarte Range Rover kreeg het aan de stok met een groep motorrijders, en één en ander leidde tot een ware lynchpartij in de straten van The Big Apple. Eén van de motards, die de schokkende beelden met een camera op zijn helm had vastgelegd, plaatste vanmorgen het videofragment van de schermutseling online, met de opmerking dat één van zijn kompanen gestorven zou zijn. De politie spreekt dat bericht vooralsnog tegen. Op de beelden is niet te zien wat de precieze aanleiding van de schermutseling was, en ook niet hoe het incident geëindigd is.
  Ruzie tussen Range Rover en motorrijders loopt slecht af.
 • Heb je een rotjob en fantaseer je soms over hoe je je ontslag gaat geven? Kijk dan zeker naar dit filmpje. Een ontevreden werkneemster laat haar bazen op een originele manier weten dat ze er genoeg van heeft.
  Originele ontslagbrief
 • Help Robin Hood met het stelen van het geld van de rijken. Schiet in ieder level met de boog de geldzak in de paardenkar.
  Robin Hood

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 2 november 2013: geen clubbijeenkomst
 • maandag 11 november: geen clubavond wegens Wapenstilstand
 • zaterdag 16 november 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 18 november2013: Info-avond: hoe veilig is onveig internet deel 1 - open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep tablet
 • maandag 25 november 2013: Info-avond: hoe veilig is onveig internet deel 2

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be