monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 9 | nummer 75 |september 2013
 1. Enkele mededelingen
 2. Bijeenkomsten werkgroepen
 3. Open clubavonden
 4. Nielse Computerdag-Rommelmarkt
 5. Hints & Tips
 6. World Weird Web
 7. Noteer alvast in je agenda
 8. Ge-update site Monitor Niel
 9. Archief Monitor Magazine Light

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
  DE parking achter de refter kan je uiteraard wel nog gebruiken.
 • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc. Staf Palmers stelt voor om een werkgroep op te richten om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

2. Bijeenkomsten werkgroepen in september

 • Op zaterdag 7 september is het de eerste clubbijeenkomst na de vakantie.
  De verschillende werkgroepen starten dan ook opnieuw op.
  • De werkgroep Excel 2007. Hier wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
   Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
   Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
   Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
   Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

   Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
   Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.
   Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
   Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
  • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. is in tweeën gesplitst.
   Van 10u00 tot 12u00 wordt, in de videoklas, de werking van Windows uit de doeken gedaan.
   In de namiddag wordt een programma van het Officepakket onder de loep gelegd..
   Deze bijeenkomst vindt plaats in de computerklas van 13u30 tot 15u30.
  • Nu Roger De Pauw aan de andere kant van de wereld zit, met name in Australië, heeft François De Jonghe de zware taak om
   de Linux Users Group Monitor Niel in goede banen te leiden. Roger heeft wel gemeld dat hij nog steeds bereid is mee te werken, weliswaar per mail,
   De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
   Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
   Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 16u00.
   De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

   Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
   Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
   Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be
  • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc. Staf Palmers stelt voor om een werkgroep op te richten om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen.
   Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

   Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.

3. Open clubavonden in september

De werkgroep Excel 2007 komt op maandagavonden 9 en 16 september bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op die avonden bijeen en wel van 19u tot 22u30. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

Op maandag 9 september staat Jhonny Van Dam, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

4. Nielse Computerdag-Rommelmarkt - 22 september 2013

Het hoogtepunt van het werkjaar is uiteraard de Nielse Computerdag. Deze vindt dit jaar plaats op zondag 22 september 2013.

Na 15 jaar verhuizen we naar de Gemeentelijke Basisschool aan de Schuttershofstraat in Niel.
De reden? Er is meer plaats voor de rommelmarkt maar vooral is er meer parkeerplaats in de buurt.
Voor de hongerigen zijn er hamburgers en braadworsten en voor de dorstigen een cafetaria voorzien.
We ontdubbelen eveneens de Nielse Computerdag: op 22 september is er enkel de rommelmarkt, de infodag verhuist naar december.

Zo'n grote organisatie vergt uiteraard veel helpende handen voor o.a. de keuken, de cafetaria, het worstenkraam.
We vragen ook aan de leden om op zondag 22 september vanaf 17u00 te willen helpen met het afbreken en opruimen van de zalen.
Op de clubdagen/avonden zal een lijst liggen waarop je je naam en eventuele taak kan achterlaten.

Alvast bedankt.

5. Hints & Tips

 • Google heeft een aantal verborgen opties, en één daarvan is de Google calculator. Stel dat je wil weten hoeveel 35 procent van 723.155 is. Je kan de ingebouwde Windows rekenmachine gebruiken, maar zo handig is die niet. Veel sneller is het om in Google gewoon 35 % of 723.155 in te typen en op Zoeken te drukken. Je krijgt meteen het resultaat. Op die manier kan je heel wat dingen
 • Zit je met een heel lange tekst en moet je voortdurend heen en weer scrollen, dan bestaat er in Word een eenvoudige oplossing. Via een heel klein grijs balkje bovenaan de schuifbalk aan de rechterkant, deel je snel je documentvenster in tweeën. Zet je cursor zo, tot die verandert in twee zwarte streepjes met twee pijltjes. Dubbelklik er dan op. Je krijgt je document nu twee keer te zien. Daarna kan je het bovenste bestand gebruiken om te scrollen, terwijl je in het onderste bestand de tekst aanpast. Wil je het weer ongedaan maken, dan doe je hetzelfde, maar dan in de schuifbalk van het onderste document. 
 • In plaats van webfilmpjes te downloaden van hun oorspronkelijke locatie, kan je ze uit de cache van je browser halen. Deze cachebuffer dient eigenlijk om de streaming video vloeiend te kunnen bekijken, maar met VideoCacheView kan je de cache wegschrijven als een bestand. VideoCacheView scant eerst de browser cache en plaatst alle beschikbare filmpjes in een lijst. Daarna selecteer je het gewenste filmpje en schrijf je het weg op de harde schijf.

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

6. World Weird Web

 • Niets zo vervelend voor jezelf als iemand die je mooie foto komt verpesten. Maar eerlijk is eerlijk, deze photobombers kunnen er wat van, tot ons aller jolijt!
  Photobombs
 • Wat op het witte doek getoond wordt, zegt natuurlijk niets over hoe het er op de set aan toe ging. Dat de makers van E.T. heel wat tijd spendeerden aan de bouw van minisets en dat  Princess Leia  en haar stand-in gretig gebruik maakten van hun pauze om hun bruine kleurtje bij te werken, kom je enkel te weten via deze oude foto's.
  Achter de scherman van de filmklassiekers
 • Sommige van deze foto's werden gemaakt toen de gevoelige plaat nog écht een plaat was en er nog rook uit het fototoestel kwam. Voor het eerst kan je deze zwart-wit foto's nu ook in kleur bekijken, en dat brengt ze helemaal tot leven.
  Historische zwart-witfoto's in kleur
 • Wij pleuren de vliegenlijkjes op de vensterbank gewoon in de vuilnisbak, maar fotograaf Magnus Muhr zag meer in de restanten van het kleine ongedierte. Hij legt dode vliegen op een potloodtekening, katapulteert ze zo in menselijke situaties, en dat levert amusante en tegelijk charmante beelden op .
  Er is leven na de dood van een vlieg
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 5 oktober 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 14 oktober 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 21 oktober 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be