monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 9 | nummer 75 |september 2013
 1. Enkele mededelingen
 2. Nielse Computerdag-Rommelmarkt
 3. Hints & Tips
 4. World Weird Web
 5. Noteer alvast in je agenda
 6. Ge-update site Monitor Niel
 7. Archief Monitor Magazine Light

1. Enkele mededelingen

Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.

Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc. Staf Palmers stelt voor om een werkgroep op te richten om de in's en out's van dit nieuwe media te leren kenen.
Interesse? Mail dan naar werkgroep.tablet@monitorniel.be

Vooruitlopend naar het vervolg van het seizoen: op zaterdag 7 en maandagen 9 en 16 september zijn er terug clubactiviteiten.

2. Nielse Computerdag-Rommelmarkt - 22 september 2013

Het hoogtepunt van het werkjaar is uiteraard de Nielse Computerdag. Deze vindt dit jaar plaats op zondag 22 september 2013.
Na 15 jaar verhuizen we naar de GBS aan de Schuttershofstraat.
De reden? Er is meer plaats voor de rommelmarkt maar vooral is er meer parkeerplaats in de buurt.
We ontdubbelen eveneens de Nielse Computerdag: op 22 september is er enkel de rommelmarkt, de infodag verhuist naar december.
Je kan trouwens nog steeds inschrijven voor de rommelmarkt.
We zijn nog wel op zoek naar helpende handen voor o.a. de keuken, de cafetaria, het worstenkraam.
Op de clubdagen/avonden zal een lijst liggen waarop je je naam en eventuele kan achterlaten.

3. Hints & Tips

 • Office is standaard zo ingesteld dat documenten van stokoude Office-versies zoals Word 95 of Excel 4.0 (of ouder) niet zomaar geopend worden.
  In Office 2010 kan je die blokkering opheffen in Word en Excel. Ga naar Bestand, Opties. Daar klik je in de linker kolom op de knop Vertrouwenscentrum, zodat je rechts de knop Instellingen voor vertrouwenscentrum kan aanklikken. Klik links op het menu Instellingen voor bestandsblokkering. Zet daar vinkjes voor de versies die je toch wil openen en kies onderaan ofwel Geselecteerde bestandstypen openen in beveiligde weergave ofwel Geselecteerde bestandstypen openen in beveiligde weergave en bewerken toestaan.

 • Iedere keer dat je iets downloadt van internet, wordt de downloadmap voller, terwijl je de meeste van die bestanden na de installatie nooit meer nodig hebt. Een trucje om te vermijden dat de downloadmap na verloop van tijd een massa schijfruimte inneemt, is downloaden naar het bureaublad. Pas dus de standaard downloadmap van Internet Explorer aan naar deze locatie. Dat doe je via Extra, Downloads weergeven, Opties, waarna je met de knop Bladeren het bureaublad aanwijst als opslaglocatie.
 • Als alternatief voor de Office Suite van Microsoft kan je net zo goed vertrouwen op Libre Office. Bij de installatie kan je aanduiden dat de software op een stick moet komen, zodat je niet alleen je documenten maar ook steeds al je programma's op zak hebt. De gratis suite bestaat uit een tekstverwerker, een rekenprogramma, een presentatietool, een databasetoepassing en een formule-editor.
 • Facebooklikes zijn geld waard. Personen en vooral bedrijven gebruiken een waaier aan technieken om je te overtuigen om toch maar op die alomtegenwoordige duim omhoog te klikken. Lees meer.

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

3. World Weird Web

 • Jij vindt het Duits een mooie taal? Benieuwd of je er nog zo over denkt wanneer we de taal met het Frans, Engels, Italiaans of Spaans vergelijken, zoals in dit geestige filmpje. It's funny 'cause it's true.
  Vergelijking tussen het Duits en andere talen
 • Wie is de stem die zinnetjes als ‘make a U-turn if possible' en ‘you have reached your destination' doet weerklinken in de auto? Je volgt gezapig zijn orders op, maar stel dat de gps echt een conversatie begint? Het kan en wij hebben het bewijs.
  De sprekende GPS
 • Wil je weten welke de hits waren toen je 16 was? Vul enkel even je geboortejaar in.
  Muziek van toen ik 16 was
 • Wanneer je opgelet hebt in de aardrijkskunde lessen is dit spelleje een makkie. Voor de anderen is het puur raadwerk.
  GeoGuessr is een geografisch spel waarin je aan de hand van Google Street View moet achterhalen waar in de wereld jij je bevindt.  Ga op zoek naar herkenningspunten en probeer zoveel mogelijk locaties te raden. Hoe dichter je erbij zit, hoe meer punten je scoort.
  GeoGuessr
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

4. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 7 september 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 9 september 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 16 september 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel
 • zondag 22 september 2013: Nielse computerdag met rommelmarkt

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be