monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 9 | nummer 69 | februari 2013
 1. 12de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - Hoe was het?
 2. Bijeenkomst werkgroepen - 2 februari
 3. Thema-avond WeePeeTV - 11 februari
 4. Open clubavond in januari 2013
 5. World Weird Web
 6. Noteer alvast in je agenda
 7. Ge-update site Monitor Niel
 8. Archief Monitor Magazine Light

1. 12de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - hoe was het?

Met 90 waren ze. De deelnemers aan de 12de kaas- en wijnavond die ditt jaar op 26 januari plaatsvond.

Vanaf 19.00 uur werden de kaas-, vlees- en wijnliefhebbers in de videoklas getrakteerd op een receptie en rond 19.30 uur verklaarde de voorzitter het eetfestijn voor geopend en nodigde hij de aanwezigen uit om zich in de refter te goed te doen aan de verschillende Franse kazen.
Ook diegenen die geen kaas lustten werden niet vergeten. Voor hen waren er verschillende soorten vlees voorzien.

Als afsluiter werden de aanwezigen getrakteerd op koffie en gebak.

Het bestuur hoopt dat de aanwezigen een fijne avond beleefd hebben en we maken meteen een afspraak voor de nieuwjaarskaas- en wijnavond van 25 januari 2014.

De foto's van deze avond zijn van de hand van Patrick Verbeeck. Waarvoor onze dank.

2. Bijeenkomst werkgroepen - 2 februari 2013

 • De werkgroep Excel 2007. Hier wordt nog steeds een excelprobleem in groep aangepakt en naar een oplossing gezocht.
  Paul Van Reeth belicht van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
 • De werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. is in tweeën gesplitst.
  Van 10u00 tot 12u00 wordt, in de videoklas, de werking van Windows uit de doeken gedaan. Jhonny gaat verder met het werken met mappen.

  In de namiddag wordt het maken van een blog, een soort online dagboek, behandeld.
  Deze bijeenkomst vindt plaats in de computerklas van 13u30 tot 15u30.
 • De Linux Users Group Monitor Niel met als drijvende krachten François De Jonghe en Roger De Pauw gaan ook dit jaar verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen aan de slag zien van 9u30 tot 16u00.

  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

Al deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 2 februari 2013 in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Nie.

3. Thema-avond WeePee TV - 11 februari 2013

In het tweede luik van de technologische ontwikkelingen op het vlak van de informatica komt WeePeeTV, aanbieder van live televisie via internet op je smartphone, tablet of PC, hun product voorstellen.

WeepeeTV is een nieuwe manier om TV te kijken. U kijkt via een applicatie op een recent toestel met internetverbinding. Het enige wat u nodig hebt om te kijken is een weepeeTV-accountje en een internetverbinding. U stelt zelf uw pakket samen en dat kan u dagelijks opnieuw aanpassen.

Deze thema-avond vindt plaats op maandag 11 februari 2013 en zijn de computer- en videoklas niet beschikbaar voor de werkgroepen.

Meer weten? https://weepee.tv/home

4. Open clubavonden in februari 2013

Naast de thema- avond over WeePeeTV, zie hierboven, kan je op deze maandag van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion en Jef Claes terecht. Zij zullen trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavond bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op die avond van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

Op maandag 18 februari staat Jhonny Van Dam, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".

Ook de werkgroepen Excel 2007 en de Linux Users Group Monitor Niel komen dan bijelkaar.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. World Weird Web

 • Nu de feesten achter de rug zijn heb je je wellicht voorgenomen nooit meer een druppel alcohol aan te raken? Om de kater te verlichten heeft een verlichte ziel heeft zich de moeite getroost die gevoelens te visualiseren.
  In deze 'Anatomy of a Hangover' worden de verschillende fases van een kater weergegeven: van 'nooit meer drinken' tot 'waar is dat feestje?' . Een aha-erlebnis voor al dan niet occasionele zuipschuiten!
  Anatomy of a Hangover
 • Vincent Van Gogh schilderde verschillende zelfportretten. Fotograaf slash architect Tadao Cern vroeg zich af hoe de man er écht zou uitgezien hebben. Hij bewerkte een van de beroemdste zelfportretten tot een foto.
  Het ware gelaat van Vincent Van Gogh
 • Of de spelers er zelf mee bezig, weten we niet, maar de vraag beroert alleszins veel voetbalharten: wie is de beste voetballer van het moment, Lionel Messi of Christiano Ronaldo?
  De makers van de site MessivsRonaldo.net maken het je gemakkelijk: ze houden week na week het overzicht bij van hun doelpunten en assists. Na het afgelopen productieve weekend - Ronaldo scoorde een zuivere hattrick, maar Messi maakte maar liefst vier doelpunten - helt de balans nog steeds duidelijk over in het voordeel van de Argentijn, die ondertussen al elf competitiewedstrijden op rij wist te scoren.
  Lionel Messi vs Christiano Ronaldo
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

6. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 2 maart 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 11 maart 2013: thema-avond ProShow
 • maandag 11 maart 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 18 maart 2013: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be