monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 8 | nummer 65 | 3/10/2012
 1. Nielse Computerdag - het verslag
 2. Werkgroepen in oktober 2012
 3. Open clubavonden in oktober 2012
 4. Linux Users Group Monitor Niel
 5. World Weird Web
 6. Noteer alvast in je agenda
 7. Ge-update site Monitor Niel
 8. Archief Monitor Magazine Light

1. Nielse Computerdag - 23 september 2012 - het verslag

Ondanks het minder goede weer was de Nielse computerdag, dit jaar op zondag 23 september, een succes.

In de refter van de Gemeentelijke Basisschool vond de 23ste opendeurdag plaats waar een aantal leden deden wat ze altijd op de clubbijeenkomsten doen: met computers bezig zijn.
Hierdoor toonden wij aan potentiële leden hoe gezellig het er tijdens deze clubbijeenkomsten aan toe gaat.
Er werden doorlopend demonstraties gegeven van onder andere Linux, Excel, ... en er kon in het cybercafé gratis op internet gesurft worden.
Voor de hongerigen hadden we hamburgers en braadworsten voorzien. Voor de dorstigen was er een cafetaria die druk bezocht werd.

In de feestzaal en op de speelplaats waar de 4de rommelmarkt plaatsvond, probeerden de standhouders hun waren al vanaf 8u00 aan de man te brengen. Ook hier was het een drukte van jewelste.

Langs deze weg wil het bestuur alle medewerkers aan de Nielse Computerdag bedanken.

2. Werkgroepen in oktober 2012

 • De bedoeling van de werkgroep Excel 2007, is nog steeds dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht.
  Paul Van Reeth belicht elke 1ste zaterdag van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Na een welverdiende vakantie gaat hij verder met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.

  Deze werkgroep komt dus op zaterdag 6 oktober bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.

 • Opgelet!
  Jhonny Van Dam is op zaterdag 6 oktober verhindert en Patrick Van Doorslaer neemt van 10u00 tot 12u00 de werkgroep absolute beginners over. Er is geen speciaal thema maar een 'Vragen staat vrij' voormiddag.

  De bijeenkomst in de namiddag wordt verplaatst naar een latere datum.
 • We raden ook aan om, indien het mogelijk is, je eigen computer mee te brengen. Dit maakt het leerproces makkelijker omdat je dan met de instellingen werkt die je gewoon bent.
  Dit is uiteraard geen verplichting, we hebben trouwens voldoende computers die je vrij mag gebruiken.

3. Open clubbijeenkomsten in oktober 2012

Op de maandagen 8 en 15 oktober kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 22u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van de gemeentelijke basisschool in de Veldstraat te Niel.
Dat kan ook op zaterdag 6 oktober maar dan van 9u30 tot 16u00.

4. Linux Users Group Monitor Niel

De Linux Users Group Monitor Niel met als drijvende krachten François De Jonghe, Roger De Pauw en Patrick Craenen gaan ook dit jaar verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Belangstelling? Zij houden hun bijeenkomsten in de refter op zaterdag 6 oktober doorlopend van 9u30 tot 16u00 en op maandagen 8 en 15 oktober van 19u tot 22u00.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is:
http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

5. World Weird Web

 • Wil je een "Walk down Memory Lane" dan moet je naar de VRT-site surfen. Zij hebben een selectie uit het hun rijke archief op internet gezet. Het begint in 1930 met de oprichting van het NIR, doorvoorloper van de VRT en eindigt in 2012 met het record radiemaken van Peter Van de Veire. Tot 1952 zijn het uittreksels uit radioprogramma's. Het eerste filmpje dateert uit 1953, de oprichting van de televisie.
  VRT tijdslijn
 • Het muzikale duo Trudbol and Nick McKaig hebben een nieuwe a capella cover gemaakt. Deze keer namen ze de themesong van Super Mario onder handen.
  Super Mario a capella
 • Heerlijk stukje televisie tijdens de eerste aflevering van De Kruitfabriek: acteur Tom Van Dyck bloemleest uit het vrolijkste van de internetfora en -comments op Autoloze Zondag onder de titel 'Arm Vlaanderen'.
  Autoloze zondag
 • Jammer genoeg voorlopig alleen voor de Google Chrome-browser, maar niettemin een vette site. De simulatie maakt gebruik van Google Streetview om u ergens ter wereld (u geeft zelf het adres in) te droppen, en zet daar in de buurt vervolgens een paar of - afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die u hebt gekozen - een heleboel zombies neer (op de kaart in het venster rechts bovenaan voorgesteld door de rode vaantjes). En dan maar door de straten navigeren en de naderende breinvreters te snel af zijn... Homemade horror!
  Streetview Zombie Apocalypse
 • Pong, Asteroids, Combat, Centipede, Lunar Lander, Missile Command, Super Breakout en Yar’s Revenge: 't zijn stuk voor stuk grote, klassieke namen die een beetje gamer spectaculair doen watertanden. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van het eerste spelletje in de rij heeft ontwikkelaar Atari ze allemaal in een nieuw jasje gestopt, in samenwerking met Microsoft.
  Atari Arcade games
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

6. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 3 november2012: geen clubbijeekomst wegens Niel Jaarmarkt
 • maandag 12 november 2012: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel
 • zaterdag 17 november 2012: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep Absolute Beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 19 november 2012 : open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
redactie@monitorniel.be