monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 8 | nummer 64 | 30/8/2012
 1. Nielse Computerdag
 2. Gezocht medewerkers voor de Nielse Computerdag
 3. Werkgroepen in september 2012
 4. Open clubavonden in september 2012
 5. Linux Users Group Monitor Niel
 6. World Weird Web
 7. Noteer alvast in je agenda
 8. Ge-update site Monitor Niel
 9. Archief Monitor Magazine Light

Belangrijke mededeling

Om alle gedoe met het dan weer wel, dan weer niet internet te vermijden heeft het bestuur beslist dat het draadloze accesspoint in de refter NIET meer opgesteld moet worden. Enkel de router moet nog geïnstalleerd worden.
Het draadloze internet kan je "pakken" van het accesspoint in de computerklas. Dit doe je door op je computer in de beschikbare netwerken "Computerklas" te kiezen. Dit is een beveiligde toegang. Het wachtwoord wordt je op de clubdag meegedeeld.
Deze vernieuwde werkwijze gaat in vanaf 1 september.

1. Nielse Computerdag - 23 september 2012

De Nielse computerdag vindt dit jaar plaats op zondag 23 september in de Gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel. Dit is een uniek evenement in de Rupelstreek.

In de refter vindt de 23ste opendeurdag van Computerclub MONITOR Niel plaats met infostands over de club, de club-in-werking, voor de hongerigen hamburgers en braadworsten en voor de dorstigen een cafetaria.

In de feestzaal en op de speelplaats vindt de 4de rommelmarkt plaats. Je kan hiervoor nog steeds inschrijven.

De rommelmarkt opent reeds zijn deuren om 8u00. De opendeurdag is geopend vanaf 10u00.
De Nielse computerdag sluit om 17u00.

De lijnbussen 290 en 295 (Antwerpen-Boom) en 183 (Antwerpen-Niel) stoppen aan halte Stationstraat en deze is gelegen op zo’n 50 meter van het evenement.
Wanneer je over een smartphone beschikt, kan je naar de mobile website (m.delijn.be) surfen.
Je kan ook apps downloaden

In de school is er voldoende ruimte voorzien voor fietsen en op slechts 450 meter of 6 minuten wandelafstand zijn er voldoende parkeerplaatsen. Print het plannetje uit en breng het mee.

2. Gezocht: medewerkers voor de Nielse Computerdag - 23 september

Voor de organisatie van de Nielse Computerdag komen we handen te kort.
Daarom zoeken we voor zaterdag 22 september vanaf 9u00 vrijwilligers die een handje willen toesteken in de opbouw.
We vragen ook aan de leden om op zondag 23 september vanaf 17u00 te willen helpen met het afbreken en opruimen van de zalen.
Je kan je opgeven op nielse.computerdag@monitorniel.be met vermelding welke dag je wil/kan helpen.
Alvast bedankt.

3. Werkgroepen in september 2012

 • De bedoeling van de werkgroep Excel 2007, is nog steeds dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht.
  Paul Van Reeth belicht elke 1ste zaterdag van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Na een welverdiende vakantie gaat hij verder met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.

  Deze werkgroep komt dus op zaterdag 1 september bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.

 • De bijeenkomst van de werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. wordt in tweeën gesplitst.
  Van 10u00 tot 12u00 wordt, in de videoklas, de werking van Windows uit de doeken gedaan.

  In de namiddag wordt er aandacht besteed aan de beginselen van Excel. Deze bijeenkomst vindt plaats in de computerklas van 13u30 tot 15u30.

  Deze werkgroep komt eveneens op zaterdag 1 september bij elkaar in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel.

 • We raden ook aan om, indien het mogelijk is, je eigen computer mee te brengen. Dit maakt het leerproces makkelijker omdat je dan met de instellingen werkt die je gewoon bent.
  Dit is uiteraard geen verplichting, we hebben trouwens voldoende computers die je vrij mag gebruiken.

4. Open clubbijeenkomsten in september 2012

Op de maandagen 10 en 17 september kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 22u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van de gemeentelijke basisschool in de Veldstraat te Niel.
Dat kan ook op zaterdag 1 september maar dan van 9u30 tot 16u00.

5. Linux Users Group Monitor Niel

De Linux Users Group Monitor Niel met als drijvende krachten François De Jonghe, Roger De Pauw en Patrick Craenen gaan ook dit jaar verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Belangstelling? Zij houden hun bijeenkomsten in de refter op zaterdag 1 september doorlopend van 9u30 tot 16u00 en op maandagen 10 en 17 september van 19u tot 22u00.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is:
http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

6. World Weird Web

 • Incredibox, een site om online muziek te maken, heeft een nieuwe versie. Door stemmen, ritmes en effecten op de poppetjes van de band te slepen krijg je een uitstekende combo. De site zit zo ingenieus in elkaar dat ht quasi onmogelijk is om een deuntje te maken dat niet swingt.
  Incredibox
 • Met het gratis webprogramma iOrad maak je op een paar minuten een online instructiefilmpje. Het unieke aan iOrad is dat het filmpje er als een interactieve diashow uitziet. Met elke beweging van de muis od het toetsenbord neemt het programma automatisch een schermafbeelding, waarna je de handleiding nog verder kan bewerken.
  iOrad
 • De bejaarde Spaanse Cecilia Giménez, die afgelopen week met de beste bedoelingen een antiek fresco van Jezeke onder handen nam, is ondertussen een wereldwijde internethit.
  Op The Cecilia Prize krijg jij de kans om de Cecilia Giménez in jezelf naar boven te halen mits wat geklieder in een eenvoudige Paint-achtige tool.
  The Cecilia Prize
 • Met meer dan 400 miljoen zoekopdrachten per dag kan je er zeker van zijn dat bijna elke mogelijke vraag gesteld geweest is via het Google-zoekvenster. Zelfs deze vreemde hersenkronkels passeerden reeds de revue.
  Geestige Google opdrachten
 • Een spelletje dat er eenvoudig uitziet is dat daarom nog niet. Jump Me is daarvan het perfecte bewijs: 't is de bedoeling dat alle bollekes in een vierkantje terechtkomen, maar - addertje! - tenzij-ie over een andere stip springt, kan elke stip maar één plek opschuiven. Doordenker...
  Jump Me
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 6 oktober 2012: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - werkgroep Absolute Beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 8 oktober 2012: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 15 oktober 2012 : open clubbijeenkomst - werkgroep Excel 2007 - Linux Users Group Monitor Niel

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
redactie@monitorniel.be